Δευτέρα 6 Ιουνίου 2011

Το "φιλί της ζωής" στην οικονομία της Αθήνας από τους Αγανακτισμένους

Εάν κάποιος μιλούσε με τους ιδιοκτήτες ή τους υπαλλήλους ενός καταστήματος στο Σύνταγμα προ "Αγανακτισμένων" εποχής, τότε σίγουρα θα γινόταν αποδέκτης παραπόνων για τη μειωμένη κίνηση λόγω...
οικονομικής κρίσης και απεργιών.


Αυτό όμως που συμβαίνει τις δύο τελευταίες εβδομάδες είναι πρωτόγνωρο για το σύνολο των Ελλήνων και παράλληλα δίνει το "φιλί της ζωής" στα καταστήματα. Χιλιάδες είναι οι πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά κατά του Μνημονίου και της κυβέρνησης σε καθημερινή βάση, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες έδωσαν το παρών στα δύο πανευρωπαϊκά ραντεβού χτες Κυριακή, αλλά και στις 29 Μαΐου. Η αυξημένη παρουσία "Αγανακτισμένων" είναι που ανεβάζει και το μέσο χρόνο αναμονής για ένα τραπέζι σε κάποια από τις καφετέριες που βρίσκονται επί της πλατείας Συντάγματος στα δέκα και πλέον λεπτά.


Οι ουρές πάλι που σχηματίζονται για έναν καφέ ή κάτι φαγώσιμο για έξω είναι σίγουρα αποτρεπτικές για όσους είναι ανυπόμονοι. Αρκεί κανείς να παρατηρήσει τα άδεια ποτήρια και τα μπουκάλια στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα, προτού περάσουν τα συνεργεία καθαρισμού, για να διαπιστώσει τα ποσοστά κατανάλωσης νερού, αναψυκτικών ή αλκοόλ από τους "Αγανακτισμένους".





"Μετά τους Αγανακτισμένους έχει ανέβει η κίνηση. Είναι λογικό. Έχει έρθει κόσμος να διαμαρτυρηθεί για αυτό που θέλει. Δεν θα φάει κάτι, δεν θα πιει; Στο Σύνταγμα είναι σαν μία γιορτή καθημερινά. Είναι μία ειρηνική διαμαρτυρία, πάρα πολύ ειρηνική. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει", σχολίασε στο News 247 η υπεύθυνη fast food καταστήματος πλησίον της πλατείας Συντάγματος.


Στο ίδιο μήκος κύματος και η υπεύθυνη σε διπλανό κατάστημα fast food. "Έχει αυξηθεί η κίνηση φυσικά. Τώρα δεν έχουν κάνει φασαρίες και δεν είναι για καμιά δυο ώρες, είναι όλη μέρα, οπότε εννοείται ότι θα πάνε κάπου να φάνε", επεσήμανε υπεύθυνη καταστήματος που εξυπηρετούσε "Αγανακτισμένους" μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.


Όταν η παρουσία των "Αγανακτισμένων" μπροστά από τη Βουλή περιορίζεται, εντός της πλατείας Συντάγματος μπορεί κανείς να απολαύσει το κλίμα γιορτής που διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Μουσική, χορός και εναπομείναντες "Αγανακτισμένοι" με αστείρευτη διάθεση είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό.


Δεν ήταν και λίγοι εκείνοι που μετά από τη μεγαλειώδη συγκέντρωση των "Αγανακτισμένων" κατά το δεύτερο πανευρωπαϊκό ραντεβού έστησαν ένα "εικονικό" γήπεδο, παίζοντας ποδόσφαιρο μπροστά από τη Βουλή τα ξημερώματα.





"Η κίνηση έχει αυξηθεί σίγουρα. Το θέμα είναι να βγει αποτέλεσμα από τον αγώνα που δίνουν οι άνθρωποι που είναι στο Σύνταγμα. Σίγουρα έχουν βοηθήσει οικονομικά και τις επιχειρήσεις της περιοχής. Η αλήθεια είναι αυτή.


Πρέπει όμως να αναδεικνύονται και τα προβλήματα των διάφορων κλάδων και συγκεκριμένα των περιπτέρων, όπου η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, όπως είναι το Σύνταγμα. Πλέον η επιβίωση των περιπτέρων είναι σε οριακό σημείο", σχολίασε στο News 247 εργαζόμενος σε περίπτερο.


Οι διαδηλώσεις έχουν επηρεάσει θετικά και την κίνηση στα κεντρικά ξενοδοχεία του κέντρου, καθώς οι τουρίστες δεν αποφεύγουν να τα επιλέξουν για να διανυκτερεύσουν, δεδομένου ότι πλέον αποφεύγονται τα επεισόδια και έχει διατηρηθεί η ειρηνική μορφή στα καθιερωμένα ραντεβού στο Σύνταγμα.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...