Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Τα υπέρ και τα κατά της πρωτεϊνικής δίαιτας

Όπου κι αν στρέψει κανείς το βλέμμα του – σε εφημερίδες, περιοδικά, τηλεόραση και διαδίκτυο- θα βρει πληροφορίες για πολλά υποσχόμενες δίαιτες. Τα τελευταία χρόνια ακούγονται πολλά για τις δίαιτες που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλή σε υδατάνθρακες.


Οι συγκεκριμένες δίαιτες δεν είναι...
το ίδιο πράγμα με τις χαμηλές σε υδατάνθρακες δίαιτες που περιέχουν πολλές τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως είναι η δίαιτα Atkins, επειδή αυτές έχουν συχνά πρωτεϊνικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.


Μια πραγματικά υψηλή σε πρωτεΐνες διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε μυς και να χάσετε λίπος. Δεν είναι τυχαίο ότι όσοι ασχολούνται με το body building ακολουθούν πρωτεϊνικές δίαιτες για να βεβαιωθούν ότι παίρνουν τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για να χτίσουν τους μυς τους, χωρίς να χρειαστεί να πάρουν στεροειδή.


Ωστόσο μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες δεν είναι κατάλληλη μόνο για το body building. Αν θέλετε να αισθανθείτε καλύτερα, να έχετε περισσότερη ενέργεια και να είστε σε φόρμα, η δίαιτα αυτή μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για σας.


Οι κίνδυνοι που μπορεί να κρύβει μια πρωτεϊνική δίαιτα


Αν ακολουθείτε μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι πιθανό να αρχίσετε να προσλαμβάνετε υπερβολική ποσότητα πρωτεΐνης από τη διατροφή σας, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, αρχίζοντας από πέτρες στα νεφρά και στη χολή.


Όταν έχετε υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης στο αίμα σας, διατρέχετε υψηλό κινδυνο για ασθένειες, όπως οστεοπόρωση, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, νεφρική νόσο (που μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια) ή ακόμη και καρκίνο.


Οι δίαιτες που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη αλλά φτωχές σε υδατάνθρακες μπορεί να προκαλέσουν και άλλα προβλήματα υγείας.


Για παράδειγμα αν δεν παίρνετε αρκετούς υδατάνθρακες μέσω της διατροφής σας, οι οποίοι είναι πραγματικά απαραίτητα θρεπτικά μακροστοιχεία που χρειαζόμαστε όλοι, είναι πιθανόν να μην προσλαμβάνετε αρκετές φυτικές ίνες, που είναι αναγκαίες για τη σωστή λειτουργία της πέψης.


Βοηθάει η πρωτεϊνική δίαιτα στην απώλεια βάρους;


Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το αν είναι ή δεν είναι μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη καλή επιλογή για τα άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος. Από τη μια πλευρά πολλές δίαιτες υψηλές σε πρωτεΐνη είναι χαμηλές σε υδατάνθρακες, αλλά πλούσιες σε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή θερμίδες, κάτι που δε βοηθάει στη διαδικασία απώλειας βάρους.


Ορισμένες οργανώσεις υγείας, μεταξύ των οποίων και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, δεν συστήνουν μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες σε όποιον προσπαθεί να χάσει βάρος.


Από την άλλη πλευρά, εφόσον οι τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες δεν έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και θερμίδες, αυτό μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να χάσετε βάρος. Είναι ακριβώς σημαντικό να θυμάστε ότι η διατροφή σας πρέπει να περιέχει τα κατάλληλα πρωτεϊνικά τρόφιμα για να είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την απώλεια βάρους.


Αντί να ακολουθείτε μια δημοφιλή δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες, που διαβάσατε σε ένα περιοδικό, συζητήστε με το γιατρό σας ή με έναν διαιτολόγο για να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας και να προσθέσετε περισσότερες τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες.


Με αυτό τον τρόπο, θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε για την υγιεινή διατροφή και ποια τρόφιμα είναι καλά και ποια πρέπει να αποφεύγετε προκειμένου να χάσετε κιλά.


Υγιεινά τρόφιμα με υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών


Υπάρχουν πολλά νόστιμα φαγητά, που μπορείτε να ενσωματώσετε στην υγιεινή διατροφή σας και είναι πλούσια σε πρωτεΐνες αλλά όχι και σε λιπαρά και θερμίδες. Και μπορείτε ακόμα να προσλάβετε όλες τις φυτικές ίνες, βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που έχει ανάγκη ο οργανισμός σας.


Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη δεν είναι οπωσδήποτε και παχυντικές.
Μπορείτε να πάρετε αρκετή πρωτεΐνη από ένα κομμάτι άπαχο κόκκινο κρέας, το οποίο δεν έχει πολλά λιπαρά ή θερμίδες και περιέχει επίσης σίδηρο και άλλα θρεπτικά συστατικά. Το καφέ ρύζι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης που βρίσκεται σε πολλές δίαιτες απώλειας βάρους.


Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και τα μη λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια άριστη πηγή πρωτεΐνης, ενώ είναι πλούσια και σε ασβέστιο και βιταμίνη D.


Και βέβαια μην ξεχνάτε τα λαχανικά. Παρά το γεγονός ότι οι φυτικές πρωτεΐνες είναι ελλιπείς πρωτεΐνες, μπορούν να σας δώσουν την πρωτεΐνη που χρειάζεστε, όταν τα τρώτε σε συνδυασμό με κάτι άλλο. Το μπρόκολο και οι πατάτες είναι πολύ καλές πηγές πρωτεΐνης.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...