Ευρωζώνη και Ελλάδα βρίσκονται μπροστά σε ένα κρίσιμο δεκαήμερο έως τη Σύνοδο Κορυφής, καθώς εντείνονται οι πιέσεις για την εξεύρεση αξιόπιστης απάντησης στην κρίση χρέους, αλλά και για τη λήψη άμεσων μέτρων σε ό,τι ...
αφορά στην Αθήνα.
Την Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του προϋπολογισμού (αναμένεται να ψηφιστεί στις 6 Δεκεμβρίου), ενώ όλες οι εκκρεμότητες τέθηκαν σήμερα επί τάπητος στην συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής, με την συμμετοχή σύσσωμου του υπουργικού συμβουλίου. Στο μικροσκόπιο τέθηκαν τα νομοσχέδια για επέκταση της εργασιακής εφεδρείας, φορολογικές ρυθμίσεις, συγχωνεύσεις φορέων και συντάξεις.
«Η διαπραγμάτευση (ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ) είναι σε εξέλιξη, έχουμε τις δικές μας θέσεις και προτάσεις, είναι πρόωρο να πούμε οτιδήποτε, όμως πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», ανέφερε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, εξερχόμενος της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής.
«Γκάζι» για νομοσχέδια
Ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε – σύμφωνα με πληροφορίες- να φέρει στη Βουλή με διαδικασίες εξπρές τις περισσότερες διατάξεις και τους νόμους που έμειναν για μήνες στα αζήτητα, αλλά αποτελούν προϋπόθεση για την 6η δόση και το νέο δάνειο. Οι όροι είναι δεκάδες καθώς έχουν συσσωρευτεί δεσμεύσεις της Αθήνας έναντι της τρόικας που καθυστερούν ακόμη και από το 2010.
Μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η ενσωμάτωση, άρα και η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης του 2012 στους μισθούς, γεγονός που θα οδηγήσει σε επιπλέον μείωση των μηνιαίων αποδοχών των εργαζομένων.
Επίσης έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να ψηφίσει η Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει την απλοποίηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
Η κυβέρνηση επιχειρεί να φέρει τα πάνω-κάτω σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς επίσης και στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς βάζει πλαφόν στις κύριες συντάξεις του δημοσίου.
Παράλληλα, αυξάνει τις εισφορές στις επικουρικές και μειώνει το ανώτατο ύψος τους και μειώνει τον αριθμό των υφιστάμενων Ταμείων επικουρικής. Θεσμοθετούνται ακόμα νέοι όροι χορήγησης συντάξεων αναπηρίας, ώστε ο αριθμός των δικαιούχων να μην ξεπερνά το 10% του συνόλου των συνταξιούχων.
Επίσης ξεπαγώνει το πρόγραμμα συγχωνεύσεων στις ΔΕΚΟ, επιχειρείται η μείωση φαρμακευτικής δαπάνης σε όλο το σύστημα Υγείας, ενώ επανέρχεται για μια ακόμα φορά το θέμα του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων, τόσο των 350 επαγγελμάτων της οδηγίας Bolkenstein, όσο και αυτό των οδικών μεταφορών.
Τι φέρνει ο Δεκέμβριος
1. Εισφορά Αλληλεγγύης για το 2012
2. Νέο φορολογικό νομοσχέδιο έως τέλος Δεκεμβρίου
3.Περικοπή επικουρικών
4.Πλαφόν στις κύριες συντάξεις του δημοσίου
5. Συγχώνευση επικουρικών ταμείων
6. Μείωση αναπηρικών συντάξεων
7. Συγχωνεύσεις ΔΕΚΟ
8. Μείωση φαρμακευτικής δαπάνης
9. Άνοιγμα 350 επαγγελμάτων
10. Πλήρης απελευθέρωση οδικών μεταφορών