Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Reuters: Μείωση του ΦΠΑ συμφώνησαν τρόικα-κυβέρνηση

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο μείωσης των συντελεστών του ΦΠΑ η τρόικα, προκειμένου να επιτευχθεί η πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. Κύκλοι του...
υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο, διέψευσαν τις πληροφορίες, επισημαίνοντας πως στην παρούσα συγκυρία τέτοια συζήτηση δεν υπάρχει στο τραπέζι.


Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πηγές από τη Γερμανία, στελέχη της Ε.Ε. και του ΔΝΤ που βρίσκονται στην Ελλάδα έχουν ήδη καταλήξει σε συμφωνία με την κυβέρνηση ε την κυβέρνηση στη μείωση του ΦΠΑ, ελπίζοντας στην επίτευξη της συναίνεσης των πολιτικών δυνάμεων στη χώρα στα νέα μέτρα που προωθούνται μέσω του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.


Πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, επιβεβαίωσε στο Reuters την παραπάνω συμφωνία, για την οποία είχε κάνει αρχικά λόγο η εφημερίδα «Ημερησία». Η συμφωνία αυτή φέρεται να προβλέπει μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 23% στο 20% και από το 13% στο 10%, με την παράλληλη μετάταξη ορισμένων υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή.


Σημειώνεται πως στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Πολιτικής 2012-2015 υπάρχει σαφής αναφορά για μετάταξη προϊόντων από το 13% στο 23%.


Σχολιάζοντας τις πληροφορίες του δημοσιεύματος, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επισήμαναν πως «δεν υπάρχουν περιθώρια για τη μείωση του ΦΠΑ, στην παρούσα συγκυρία». Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «τώρα δεν μπορούν να μειωθούν οι συντελεστές του ΦΠΑ», καθώς θα υπήρχαν σημαντικές απώλειες στα έσοδα. Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετηθεί η πρόταση της ΝΔ στο μέλλον, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες της οικονομίας.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...