Τα μέτρα λιτότητας της ελληνικής κυβέρνησης αποτυπώνονται και στα στοιχεία της Eurostat για το εργατικό κόστος. Η μεγαλύτερη μείωση εργατικού κόστους στην Ευρωζώνη παρατηρείται στην Ελλάδα. Αναλυτικά τα στοιχεία...
Ενώ ο δείκτης εργατικού κόστους στη ζώνη του ευρώ κινήθηκε ανοδικά κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010, τα στοιχεία της Eurostat εμφανίζουν την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση του συγκεκριμένου δείκτη.
Ειδικότερα, ο δείκτης αυξήθηκε κατά 1,6% στην Ευρωζώνη, κατά 2% στην Ευρώπη των 27, ενώ μειώθηκε κατά 6,5% στην Ελλάδα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη βουτιά εργατικού κόστους σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξήθηκαν κατά 1,4% το τελευταίο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009, και το μη μισθολογικό κόστος κατά 1,9%.
Αντίστοιχα, οι αυξήσεις στο ωρομίσθιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζονται στο 2,1% και για το μη μισθολογικό κόστος στο 1,5%. Να σημειωθεί πως οι βασικοί παράγοντες που λαμβάνονται υπόψιν για τον υπολογισμό του εργατικού κόστους είναι οι μισθοί και τα μη μισθολογικά κόστη. Η μεγαλύτερη αύξηση του εργατικού κόστους παρατηρείται στη Βουλγαρία με 7,6% και τη Ρουμανία με 5,4%.
Στα στοιχεία μείωσης του ετήσιου κόστους εργασίας κατά 6,5% στην Ελλάδα, αντανακλώνται οι περικοπές δαπανών για την αντιμετώπιση των σοβαρών δημοσιονομικών προβλημάτων. Η μεγαλύτερη μείωση του εργατικού κόστους μετά την Ελλάδα καταγράφεται στην Ουγγαρία (-2,3%) και την Ιρλανδία (1,2%).
"Η συγκράτηση των μισθών, που λαμβάνει υπόψη την πρόοδο της παραγωγικότητας αλλά επιτρέπει να διατηρηθεί στο υψηλότερο επίπεδο ανταγωνιστικότητας το κόστος εργασίας, είναι ουσιαστικής σημασίας για την καταπολέμηση της ανεργίας", υπογράμμιζε πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claude Trichet.