Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Ανεκμετάλλευτη κρατική κληρονομία 4 δις

Σχολάζουσες κληρονοµιές σε ακίνητα, καταθέσεις, μετοχές και ομολογίες, εκτιµώµενου ύψους 4 δισ. ευρώ, μένουν ανεκμετάλλευτες “λιμνάζοντας” σήμερα στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, την Εθνική Τράπεζα κ.α., ενώ θα μπορούσαν να χρηµατοδοτήσουν το...
50% του Προγράµµατος Δηµοσίων Επενδύσεων ή να καλύψουν τα πρόσθετα δηµοσιονοµικά µέτρα που ζήτησε για φέτος η τρόικα.


Σύμφωνα με τα “Νέα” (22/03), εκατοντάδες εκατοµµύρια ευρώ μένουν ανεκμετάλλευτα, καθώς η διαδικασία αναγνώρισης του κληρονοµικού δικαιώµατος του Δηµοσίου απαιτεί, όπως υπογράμμισε ο κηδεµόνας σχολάζουσας κληρονοµιάς, Χρήστος Θηβαίος, περίπου 8-10 χρόνια για να ολοκληρωθεί και να αναγνωριστεί το κληρονοµικό δικαίωµα στο Δηµόσιο.


Πιο συγκεκριμένα, ως σχολάζουσα κληρονοµιά νοείται κάθε περιουσία αποβιώσαντος χωρίς κληρονόµους. Οι περιουσίες αυτές εκκαθαρίζονται και διοικούνται προσωρινά από κηδεµόνες (δικηγόρους, εφοριακούς, συνταξιούχους δηµόσιους υπαλλήλους),οι οποίοι και τις διαχειρίζονται µέχρι την παράδοσή τους στους κατά νόµο κληρονόµους.


Εάν οι κληρονόµοι δεν βρεθούν, το Δηµόσιο αναγνωρίζεται ως εξ αδιαθέτου κληρονόµος της σχολάζουσας.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σήµερα το µέγεθος της περιουσίας που καλύπτεται πίσω από κάθε σχολάζουσα κληρονοµιά είναι άγνωστο, ενώ οι υποθέσεις που διαχειρίζεται η Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτηµάτων του υπουργείου Οικονοµικών ανέρχονται στις 3.000.


Ο κ. Θηβαίος, μιλώντας στα “Νέα”, εκτίµησε πως τα χρήµατα σχολαζουσών κληρονοµιών που βρίσκονται κατατεθειµένα στις τράπεζες και προέρχονται είτε από καταθέσεις είτε από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας, ανέρχονται στα 4 δισ. ευρώ.


“Το τραπεζικό σύστηµα εκµεταλλεύεται αυτά τα χρήµατα για δεκαετίες και το Δηµόσιο παίρνει ψίχουλα”, τόνισε.


Ακόμη, στοιχεία από τις Αποκεντρωµένες Διοικήσεις (οι πρώην κρατικές περιφέρειες) – τις µόνες υπηρεσίες που παρακολουθούν µεθοδικά τα ζητήµατα των σχολαζουσών κληρονοµιών και των εθνικών κληροδοτηµάτων – αποκαλύπτουν πως κάποιοι κηδεµόνες εκµεταλλεύονται την κρατική απουσία και λειτουργούν προς ίδιον όφελος, µε µη σύννοµη διαχείριση της περιουσίας.


Από την άλλη, σύµφωνα µε καταγγελίες, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, την τελευταία διετία έχει προκύψει ζήτηµα µε τις αµοιβές των κηδεµόνων σχολαζουσών κληρονοµιών, καθώς το Μονοµελές Πρωτοδικείο Αθηνών δεν εκδίδει τις εντολές πληρωµών τους.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...