Μείζον πολιτικό ζήτημα δημιούργησε η απόφαση των επικεφαλής της τρόικας κκ. Σερβάας Ντερούζ (ΕΕ), Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) να ανακοινώσουν στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ότι η Ελλάδα συμφώνησε να υλοποιήσει έως το 2015 σχέδιο...
ιδιωτικοποιήσεως κρατικής περιουσίας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων με την κυβέρνηση να μην παίρνει θέση μέχρι αργά τη νύχτα. Επειτα όμως από έντονες διαβουλεύσεις και τηλεφωνικές επαφές του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου με κορυφαίους υπουργούς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γ. Πεταλωτής εξέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες αυστηρότατη ανακοίνωση στην οποία η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ χαρακτηρίζεται ως "απαράδεκτη" και εξισώνεται με προσπάθεια παρέμβασης στα εσωτερικά της χώρας.
Στην ανακοίνωση η κυβέρνηση παραδέχεται ότι υπάρχει σχέδιο αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, αλλά υπογραμμίζει με έμφαση ότι αυτό δεν ισοδυναμεί σε καμία περίπτωση με "εκποίηση κρατικής γης".
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου:
"Η συμπεριφορά των εκπροσώπων της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, κατά τη σημερινή τους συνέντευξη, ήταν απαράδεκτη. Τους ζητήσαμε να βοηθήσουν και τιμάμε στο ακέραιο τις δεσμεύσεις μας. Δεν ζητήσαμε όμως από κανένα να παρεμβαίνει στα εσωτερικά της χώρας. Θα πρέπει όλοι να αντιληφθούν τον ρόλο τους. Και αυτό θα το καταστήσουμε σαφές σε όλους τους εταίρους μας. Έχουμε ανάγκη αλλά έχουμε και όρια. Και τα όρια της αξιοπρέπειάς μας δεν τα διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Εντολές παίρνουμε μόνο από τον ελληνικό λαό.
Ακόμη, η κυβέρνηση επανειλημμένως έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου, με όρους διαφάνειας, ώστε αυτή να συνεισφέρει στην ανάπτυξη αλλά και στη μείωση του δημόσιου χρέους. Επ’ αυτού έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις καθώς και λεπτομερής σχεδιασμός σε βάθος πολλών ετών. Είναι προφανές βέβαια ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει εκποίηση δημόσιας γης. Εξίσου προφανές είναι ότι για τη λήψη αυτών των αποφάσεων μόνη αρμόδια είναι η ελληνική κυβέρνηση".