Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Θεωρούν εξασφαλισμένη τη 4η δόση του δανείου

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν εξασφαλισμένη την τέταρτη δόση από τον μηχανισμό στήριξης ύψους 15 δισ. Ευρώ. Η εκταμίευση έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο, αν και από τους ελέγχους της τρόικας διαπιστώθηκαν αστοχίες στα μεγέθη της...
γενικής κυβέρνησης.


Οι επικεφαλής της τρόικας συναντήθηκαν με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου και συζήτησαν τόσο τη γενικότερη πορεία εφαρμογής του μνημονίου, όσο και το πακέτο δημοσιονομικής προσαρμογής ύψους 12 δισ. ευρώ για την τριετία 2012-2014.


Πριν από το ραντεβού, στέλεχος του υπουργείου που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters πως «η δόση (του δανείου) είναι εξασφαλισμένη».


Εξαιτίας των υπερβάσεων που καταγράφηκαν σε ΔΕΚΟ, νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 φαίνεται πως τελικά κλείνει στο 9,6% του ΑΕΠ από 9,4%, που ήταν η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου.


Εν τω μεταξύ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, έστειλε μήνυμα αυστηρής προσήλωσης στο μνημόνιο, τονίζοντας πως «είναι ανάγκη να εφαρμοστεί πλήρως το πρόγραμμα οικονομικής σύγκλισης».


Σε ότι αφορά τους τριμηνιαίους ελέγχους της τρόικας επισήμανε ότι το ζητούμενο είναι να δοθούν πειστικές απαντήσεις από ελληνική πλευράς.


Ο επίτροπος Όλι Ρεν εκτιμά ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχει ληφθεί οριστική απόφαση για την σύσταση ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης στην Ευρωζώνη, φυσικά με αντάλλαγμα τη λήψη μέτρων.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...