Κι όμως είναι αλήθεια κι έχει και όνομα. Τοσύνδρομο mobbing πολλές το έχουμε βιώσει στη δουλειά μας, αλλά δεν το έχουμε βαφτίσει. Πρόκειται για την...ηθική και ψυχολογική βία που δέχονται οι εργαζόμενοι από τους προϊσταμένους τους. Η βία αυτή παίρνει πολλές μορφές και πρόκειται για συνειδητή πολιτική των εταιριών, που θέλουν να απαλλαγούν από το ενοχλητικό ή/και επιπλέον προσωπικό.
Ο συνηθέστερος τρόπος με τον οποίο εκδηλώνεται το mobbing είναι όταν o προϊστάμενος αρχίζει να έχει απέναντι στον εργαζόμενο μία απαξιωτική στάση, ενώ μπορεί να φτάσει μέχρι και τη στέρηση των καθηκόντων του υπαλλήλου. Από κει και πέρα, η ψυχολογική παρενόχληση των εργαζομένων, σημείο των καιρών και των οικονομικών κρίσεων, μπορεί να φτάσει και σε ακραία σημεία, όπως είναι οι φωνές και οι απειλές.
Όπως είναι αναμενώμενο, οι γυναίκες είναι περισσότερο επιρρεπείς σε αυτή τη συμπεριφορά και τα αποτελέσματα πάνω τους είναι καταστροφικά, γιατί είναι ψυχολογικά. Μπορεί να παρουσιάσουν, μεταξύ άλλων, κατάθλιψη, άγχος, σωματική κόπωση και επιθετικότητα.
Στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το psychognosia.blogspot.com, γίνονται εξειδικευμένες έρευνες για σύνδρομο mobbing. Ήδη η Ιταλία, ηΓερμανία και η Σουηδία νομοθέτησαν και αναγνωρίζουν το σύνδρομο mobbing ως «επαγγελματική ασθένεια, σοβαρή για την πρόκληση εργατικών ατυχημάτων», ενώ στην Ελλάδα, η ΓΣΕΕ σε πρόσφατο συνέδριό της, ζητά να υπάρξει ειδική ρήτρα στη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) για την αντιμετώπιση του φαινομένου.