Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των πρυτάνεων ελληνικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και Ελληνοαμερικανών πανεπιστημιακών που κατέχουν υψηλες θέσεις σε αμερικανικά δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα (πρόεδροι, πρυτάνεις και κοσμήτορες) πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον. Διοργανώθηκε από την...
πρεσβεία της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον και φιλοξενήθηκε στο Πανεπιστήμιο “Τζόρτζταουν”, με επιχορήγηση του ιδρύματος Ωνάση.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, και άλλα έγκριτα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Ένωσης Αμερικανικών Δημοσίων Πανεπιστημιακών Φορέων («APLU - Association of Public and Land-Grant Universities»), στην οποία είναι εγγεγραμμένα περί τα 250 τριτοβάθμια δημόσια εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ.
Υπήρξε ανταλλαγή απόψεων και δικτύωση μεταξύ ελληνικών και σημαντικών πανεπιστημίων των ΗΠΑ, και οι Ελληνες πρυτάνεις ενημερώθηκαν για τις υφιστάμενες δυνατότητες συνεργασίας και την επιθυμία των Ελληνοαμερικανών ομολόγων τους να συνεργασθούν. Οι τελευταίοι επιβεβαίωσαν το πολυ αξιόλογο στελεχιακό δυναμικό και το σημαντικό έργο των ελληνικών πανεπιστημίων - όπως, δε, φάνηκε από τα θετικά σχόλιά τους και την έντονη δραστηριοποίησή τους, ήδη, αμέσως μετά τη λήξη της συνάντησης, φέρονται αποφασισμένοι να πυκνώσουν τις μεταξύ τους επαφές και με τους Ελληνες ομολόγους τους και να επιδιώξουν μορφές συνεργασίας και κοινά προγράμματα προς αμοιβαίο όφελος.
Καθολικό υπήρξε το αίτημα των συμμετεχόντων να έχει η συνάντηση απτή και κατάλληλη συνέχεια, σε πρώτη φάση με μικρά και ρεαλιστικά βήματα λαμβανομένων υπόψη των διαφορετικών μεγεθών των δύο πλευρών. Ως κύριοι υποψήφιοι τομείς για ανάπτυξη της συνεργασίας εντοπίσθηκαν τα προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών (με έμφαση στις μεταπτυχιακές σπουδές και την έρευνα), η ανταλλαγή καθηγητών με το σχήμα των εκπαιδευτικών αδειών, η ανάπτυξη θερινών προγραμμάτων στα ελληνικά πανεπιστήμια, στα οποία θα καλούνται και φοιτητές των ΗΠΑ, η εκπόνηση κοινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων και η συμπερίληψη ελληνικών τριτοβάθμιων ιδρυμάτων σε διεθνή προγράμματα και δράσεις των αμερικανικών.
Το πλέον απτό αποτέλεσμα της συνάντησης, το οποίο και προκαλεί αισιοδοξία για το μέλλον της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, υπήρξε η απόφαση των Ελληνοαμερικανών πανεπιστημιακών να δημιουργήσουν μη κερδοσκοπική οργάνωση, της οποίας αποστολές θα είναι, μεταξύ άλλων: η παροχή του κατάλληλου πλαισίου για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών, η δημιουργία ιστοσελίδας στο Διαδίκτυο προς διατήρηση και επέκταση της επιτευχθείσας δικτύωσης, μέσω της οποίας όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να ανταλλάσουν ιδέες και απόψεις και να ενημερώνουν αλλήλους επί προγραμμάτων και δράσεων κοινού ενδιαφέροντος, μεσοπρόθεσμα, η αναζήτηση πόρων που θα τροφοδοτούν ειδικό ταμείο, το οποίο θα συσταθεί στις ΗΠΑ. Μέσω αυτού, θα χρηματοδοτούνται κοινά προγράμματα τα οποία, σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα μπορούσαν να υλοποιηθούν είτε λόγω των οικονομικών περικοπών που πλήττουν τα ελληνικά, αλλά και αμερικανικά πανεπιστήμια, είτε διότι τα συναφή κοινοτικά κονδύλια δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για συνεργασίες με τις ΗΠΑ.
Συνάντηση στο Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάση
«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για συνεργασία από αμερικανικά πανεπιστήμια» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, καθηγητής Κώστας Γραμμένος, μετά την χθεσινοβραδινή συνάντησή του με ακαδημαϊκούς και καθηγητές ελληνικών σπουδών σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της μητροπολιτικής περιοχής Νέας Υόρκης.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Ιδρύματος Αλέξανδρος Ωνάση και τους προσκεκλημένους παρουσίασε ο εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος στη Νέα Υόρκη, πρέσβης Λουκάς Τσίλας. Ο κ. Γραμμένος παρουσίασε τα προγράμματα και τις προοπτικές του πρώτου κρατικού πανεπιστημίου στην χώρα μας, το οποίο λειτουργεί από το 2007, και τα μαθήματα διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα, ενώ οι φοιτητές καταβάλλουν δίδακτρα.
Τόσο ο πρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, όσο και ο αντιπρόεδρός του, καθηγητής Νικόλαος Μουσιόπουλος απάντησαν σε αρκετές ενδιαφέρουσες ερωτήσεις για την υποδομή και τη λειτουργικότητα του πανεπιστημίου, καθώς και για τους τομείς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν συνεργασίες με πανεπιστήμια και κολέγια στις ΗΠΑ, κυρίως στο μεταπτυχιακό τομέα. Επίσης, αναφέρθηκαν στην προσπάθεια προσέλκυσης ατόμων ελληνικής καταγωγής και στο ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν τα κέντρα ελληνικών σπουδών.
Οι κ.κ. Γραμμένος και Μουσιόπουλος είχαν συμμετάσχει και στην πρώτη συνάντηση που έγινε με τη συμμετοχή πρυτάνεων ελληνικών ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και Ελληνοαμερικανών που διαπρέπουν στον αμερικανικό πανεπιστημιακό χώρο. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Ουάσιγκτον με πρωτοβουλία της ελληνικής πρεσβείας και την στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.