Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Εργένικη κουζίνα...

Αν ανήκετε στην συμπαθή και διαρκώς αυξανόμενη φυλή των εργένηδων, διαβάστε αυτό το άρθρο που έχει γραφτεί ειδικά για εσάς...




«Πάντα βασίζομαι στην καλοσύνη των ξένων» έλεγε με χάρη η κινηματογραφική Μπλανς Ντυμπουά, στο αριστούργημα «Λεωφορείο ο Πόθος». Μήπως σας θυμίζει κάτι η παραπάνω φράση; Μάλλον ναι, αν ανήκετε στη συμπαθή «φυλή» των εργένηδων, που η σχέση τους με την κουζίνα περιορίζεται στα εντελώς τυπικά (καλημέρα κουζίνα –καληνύχτα κουζίνα…)

Η «εξωτερική» βοήθεια λείπει σε ταξίδι. Ο λόγος για τα «ταπεράκια» με καλομαγειρεμένο φαγητό από τη μαμά, το «αίσθημα», μια φίλη ή έστω μια καλόκαρδη γειτόνισσα. Και τώρα τι κάνουμε, ίσως αναρωτηθείτε, αν ανήκετε στην συμπαθή πλην όμως εξαρτώμενη από άλλους «φυλή» των εργένηδων… Απλά, εφοδιαζόμαστε με τα απαραίτητα. Και επιτέλους, μαθαίνουμε, σε τι ακριβώς χρησιμεύει ο φούρνος!
Η κουζίνα αποτελεί για εσάς ένα μαγικό, ανεξερεύνητο τόπο. Την επισκέπτεσθε μόνο για φτιάξετε καφέ με την υπερσύγχρονη καφετιέρα σας ή για να πάρετε νερό από το ψυγείο. Όσο για τις υπόλοιπες οικοσκευές; Πέρα από το φούρνο μικροκυμάτων (που ζεσταίνετε τα έτοιμα φαγητά σας), δεν γνωρίζετε καν σε τι χρησιμεύουν όλες αυτές οι συσκευές που έχουν κατασκηνώσει στην κουζίνα σας…

Βήμα πρώτο: ώρα για super market
Ας υποθέσουμε λοιπόν, πως οι πηγές τροφοδοσίες σας, αδυνατούν πλέον να σας εξυπηρετήσουν. Λείπουν σε ταξίδι, είναι άρρωστες ή τσακωθήκατε μαζί τους για ασήμαντη αφορμή (μέγα λάθος…). Μήπως λοιπόν, ήρθε η ώρα να σταθείτε στα πόδια σας;

Μάλλον ναι και γι’ αυτό θα ξεκινήσουμε από τα εντελώς βασικά-έτσι για να μην σας τρομάξουμε κιόλας. Πρώτη στάση είναι το κοντινότερο super market. Εκεί, για πρώτη φορά, θα ψωνίσετε όχι ως εξαρτώμενος από άλλους εργένης/ εργένισσα αλλά ως εργένης που κρατά γερά τα γκέμια της ζωής του (λέμε τώρα…). Άρα, ήρθε η ώρα να αγοράσετε και κάτι άλλο πέρα από μπύρες, αλκοόλ, τσίχλες και αναψυκτικά. Μιλάμε για λαχανικά, αυγά (θα σας χρειαστούν), ζυμαρικά (η εύκολη λύση), κονσέρβες (άντε, για να σας βοηθήσουμε και λίγο…), κρέας ή και ψάρια (εδώ θα χρειαστείτε βοήθεια..), χυμούς και φρούτα.

Tip: είπαμε να γίνετε λίγο πιο ανεξάρτητος στο θέμα της κουζίνας αλλά όχι και να μεταμορφωθείτε στον Ηλία Μαμαλάκη! Έτσι, αποφύγετε περίπλοκες αγορές πάνω στον ενθουσιασμό σας (π.χ. μην αγοράσετε υλικά για να φτιάξετε φιλέτα με σος μαδέρα (!)…

Βήμα δεύτερο: και μετά;
Ωραία ψωνίσατε αλλά μετά, τι γίνεται; Το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με την τακτοποίηση. Όσα προϊόντα θέλουν ψυγείο, τα τοποθετείτε και όσα όχι, τα βάζετε σε κάποιο ντουλάπι-άντε καιρός να οργανώνετε εσείς την κουζίνα σας και όχι η μαμά-φίλη-γειτόνισσα κ.λπ. Και αφού τελειώσατε και με αυτό το βήμα (δεν νιώθετε ήδη καλύτερα;), περνάμε και στα δύσκολα….

Tip: τοποθετήστε τα τρόφιμα έτσι όπως βολεύει εσάς και όχι την «εξωτερική βοήθεια», που έχει αναλάβει το νοικοκυριό σας. Σκοπός είναι να βρίσκετε εύκολα και γρήγορα ότι αναζητάτε.

Βήμα τρίτο: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…
Ας υποθέσουμε, πως δεν έχετε μαγειρέψει ποτέ στη ζωή σας- αν και είναι μάλλον δύσκολο κάτι τέτοιο… Στην ακραία λοιπόν αυτή περίπτωση, δεν έχετε παρά να ακολουθήσετε πιστά τις εντολές. Επιλέξτε κάτι εύκολο για αρχή, π.χ. μια ομελέτα, μια μακαρονάδα και αφού πάρετε τον «αέρα», περνάτε και στα πιο δύσκολα…

Μια καλή πηγή πληροφόρησης είναι το διαδίκτυο, που κυριολεκτικά θα σας λύσει τα χέρια. Συνταγές μαγειρικής για αρχάριους και προχωρημένους, εύκολες και δύσκολες, σας περιμένουν να τις εκτελέσετε (αν και στην περίπτωσή σας, η λέξη κρύβει πολλαπλές ερμηνείες…). Μια δεύτερη αλλά εξίσου σημαντική πηγή πληροφόρησης είναι τα τηλεφωνήματα σε κάποια έμπειρη πηγή για συμβουλές και βοήθεια… Βήμα- βήμα, θα δείτε, πως η μαγειρική δεν είναι και σπουδαίο πράγμα. Αποτελεί ένα καλά συντονισμένο αποτέλεσμα κινήσεων, τεχνικής και… πείρας που θα αποκτήσετε στην πορεία!

Tip: πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε απόπειρα μαγειρέματος, βεβαιωθείτε, πως διαθέτετε και τα απαιτούμενα σκεύη (π.χ. τηγάνια, κατσαρόλες, σουρωτήρια κ.λπ.). Αν όχι, αρχίστε σταδιακά να τα αγοράζετε καθώς θα σας χρειαστούν στην πορεία.

Βήμα τέταρτο: αυτό ήταν;
Αποστολή εξετελέσθη. Μαγειρέψατε για πρώτη φορά μόνος/μόνη σας και το αποτέλεσμα δεν ήταν καθόλου κακό (λέμε τώρα…). Στο εξής λοιπόν, ξεχάστε τις δικαιολογίες περί έλλειψης χρόνου (όταν θέλουμε να βρούμε χρόνο για κάτι, πάντα βρίσκουμε) ή περί μοναχικότητας (που να μαγειρεύω τώρα για έναν…) και καταρτίστε ένα εβδομαδιαίο μενού (εύκολο στην αρχή-πιο απαιτητικό στην πορεία). Έτσι στο εξής, θα μπορείτε να γεύεστε τα πιάτα που εσείς ετοιμάσατε και –γιατί όχι- να καλέσετε και φίλους για φαγητό (και για πρώτη φορά, να μην καταφύγετε στο delivery…). Να είστε σίγουροι, πως θα είναι ιδιαίτερα ευγενικοί μαζί σας και θα δοκιμάσουν κάθε τι που θα τους σερβίρετε-αλλά καλού κακού δοκιμάστε το πρώτα!

Tip: αφού κάνατε την αρχή, μην τα παρατήσετε τώρα! Σκοπός δεν είναι να θυμάστε την ύπαρξη της κουζίνας σας, μόνο όταν δεν βρίσκετε φαγητό από αλλού, αλλά να εξασκηθείτε σε εύκολες, γρήγορες και νόστιμες συνταγές που θα σας βοηθήσουν να αυτονομηθείτε πλήρως (καιρός ήταν…).




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...