Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Πα.Σο.Κ: Δυσαρέσκεια για τρεις υπουργούς


Οι διαδοχικές συναντήσεις που είχε προχθές ο κ. Παπακωνσταντίνου στο γραφείο του με τους εκπροσώπους των δικηγόρων και των μηχανικών, δύο από τους βασικούς κλάδους των οποίων το επάγγελμα θα απελευθερωθεί, αφενός κατέληξαν σε...
αδιέξοδο, αφετέρου ανέδειξαν ένα ακόμη πρόβλημα εσωτερικού συντονισμού της κυβέρνησης στις δύσκολες και υψηλού πολιτικού κόστους αποστολές, που έχει αναλάβει βάσει των δεσμεύσεών της έναντι της τρόικας να υλοποιήσει με τη μορφή συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων.
Ο «τσάρος» διαπίστωσε ότι οι συνάδελφοί του αντί να επιτελέσουν με τακτική «μαν του μαν» το κύριο έργο των ζυμώσεων με τους θιγόμενους κλάδους και να καταλήξουν σε συμφωνίες ή έστω να λιγοστέψουν τα θέματα τριβής, είτε εμφανίστηκαν περίπου ως... συνήγοροι των δικηγόρων είτε πρακτικά αδιάφοροι, αφού και οι μηχανικοί προσήλθαν στη συνάντηση εντελώς αμετακίνητοι από τις πάγιες θέσεις τους και χωρίς να έχει σημειωθεί το παραμικρό βήμα προόδου κατά τον υποτιθέμενο προηγηθέντα διάλογο κυβέρνησης και κλάδου.
Η στάση ειδικά του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, ο οποίος στη δική του επαφή με τους εκπροσώπους της συντονιστικής επιτροπής των δικηγορικών συλλόγων της χώρας είχε εμφανιστεί αλληλέγγυος στη μη κατάργηση της κατώτατης αμοιβής, ρύθμιση η οποία προβλέπεται να εφαρμοστεί κατά το άνοιγμα του επαγγέλματος και αποτελεί αδιαπραγμάτευτο σημείο τόσο για την τρόικα, όσο και για το υπουργείο Οικονομικών, ενόχλησε ιδιαίτερα τον κ. Παπακωνσταντίνου.
Σημειώνεται μάλιστα ότι ειδικά το θέμα των δικηγόρων αποτέλεσε θέμα εσωτερικής τριβής στην κυβέρνηση πολύ πρόωρα, με τον πρωθυπουργό να παίρνει την αφορμή ως ευκαιρία για να κάνει γενικότερη παρέμβαση προς όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς ότι το άνοιγμα των επαγγελμάτων θα πρέπει να θεσπιστεί και να εφαρμοστεί όπως προβλέπεται στο μνημόνιο και τα περιθώρια υπεράσπισης από υπουργούς οποιωνδήποτε συντεχνιακών συμφερόντων είναι ανύπαρκτα.
Παρά όμως την κρίσιμη επισήμανση του κ. Παπανδρέου, αλλά και τις βαριές κουβέντες από διάφορους υπουργούς τότε κατά συναδέλφων τους περί προσπάθειας περιχαράκωσης των χώρων ευθύνης τους, ο υπουργός Οικονομικών διαπίστωσε ότι το αποτέλεσμα ήταν πενιχρό.
Ανάλογα είναι τα παράπονα του «τσάρου» και από τους Δ. Ρέππα και Τ. Μπιρμπίλη, καθώς η στάση των μηχανικών προχθές ήρθε σε πλήρη αναντιστοιχία με όσα τον διαβεβαίωναν οι συνάδελφοί του δύο ημέρες νωρίτερα περί πολύ καλού κλίματος και απλώς κάποιων ζητημάτων που έμενε να αντιμετωπιστούν.
Αντιθέτως, ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι απόλυτα ικανοποιημένος από τη στάση αλληλεγγύης και την ενεργητικότητα του υπουργού Υγείας, ο οποίος αντιμετώπισε με πολύ θετικό τρόπο και έγκαιρα την πρώιμη έκρηξη της αντίδρασης των φαρμακοποιών. Αναλαμβάνοντας ο ίδιος την πρωτοβουλία να επιταχύνει τις εξελίξεις, κατάφερε να έρθει σε καταρχήν συμφωνία μαζί τους ύστερα από επίπονες πολυήμερες συνομιλίες και αντιμετώπισε ακόμα και χθες με ψυχραιμία την επάνοδό τους με νέες διεκδικήσεις για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων και της ρύθμισης των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων.
Για τις εξελίξεις ενημερώθηκε φυσικά το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο εκτιμά πως η συνολική λειτουργία του κ. Λοβέρδου στο θέμα θα έπρεπε να αποτελεί οδηγό δράσης και πολιτικής συμπεριφοράς για τους συναδέλφους του, καθώς ανέλαβε ο ίδιος το κόστος της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα του και δεν προσέφυγε στην εύκολη λύση της παραπομπής των φαρμακοποιών στον «σκληρό τσάρο».

Παπανδρέου προς «τσάρο»: «προχώρα, πάμε σε ρήξη»
Δεδομένη θεωρείται πλέον η ρήξη της κυβέρνησης τουλάχιστον με τους δικηγόρους και τους μηχανικούς, καθώς ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον Γ. Παπακωνσταντίνου να προχωρήσει αμέσως στην ολοκλήρωση των διεργασιών και το νομοσχέδιο για το άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων να έρθει άμεσα προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να ψηφιστεί από τη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο.
Ο λόγος της αιφνίδιας επίσπευσης, καθώς είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι το νομοσχέδιο λόγω της φύσης του θα παραπεμφθεί για τον επόμενο μήνα, ώστε να υπάρξει ευρύτερος χρόνος για διάλογο με τις επαγγελματικές ομάδες που αφορά, φαίνεται να σχετίζεται με τις ευρύτερες εξελίξεις σε σχέση με την προοπτική της ελληνικής οικονομίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων θεωρείται από την τρόικα εκ των κορωνίδων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και ο πρωθυπουργός και σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η ταχεία ψήφισή του θα δώσει ίσως και το «διαβατήριο» για την εκταμίευση της τέταρτης δόσης του δανείου, ενώ θα αποτελεί και πολύ καλό επιχείρημα υπέρ των προσπαθειών προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας σε όποιο διεθνές επίπεδο (Eurogroup, Κομισιόν κ.λπ.) απαιτηθεί.
Από την άλλη, αρκετά κυβερνητικά και κομματικά στελέχη εκφράζουν σχεδόν ανοιχτά τις αμφιβολίες τους για το αν και κατά πόσο η κυβέρνηση θα αντέξει την πίεση των αντιδράσεων των πανίσχυρων κοινωνικών ομάδων με τις οποίες προχωρά σε ρήξη, καθώς π.χ. οι δικηγόροι εξήγγειλαν ήδη πανελλαδική απεργία μέχρι το... καλοκαίρι, απειλή που αν ισχύσει, θα οδηγήσει σε παράλυση τη Δικαιοσύνη, αλλά και μια ευρεία σειρά λειτουργιών της δημόσιας και κοινωνικής ζωής που απαιτούν νομική υποστήριξη.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...