Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2012

Το εναλλακτικό σχέδιο των Γερμανών

Παρά την αυτονόητη απέχθεια που βιώνει σήμερα η ελληνική κοινωνία για καθετί που έχει σχέση με τη Γερμανία, δεν μπορεί κανείς να...

μην αναγνωρίσει ορισμένες σταθερές. Όπως για παράδειγμα την εγκυρότητα του «Spiegel», ενός ιστορικού και καταξιωμένου περιοδικού, το οποίο ωστόσο έγινε ευρύτερα γνωστό στην Ελλάδα εσχάτως, λόγω των επιθετικών και «γκρίζων» δημοσιευμάτων για το μέλλον της Αθήνας.


Το «Spiegel» διατηρεί εξαιρετική πληροφόρηση από την Καγκελαρία, κυρίως όμως από το γραφείο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος άλλωστε είναι και ο κατεξοχήν αρμόδιος για να χαράξει τις κατευθυντήριες γραμμές για το Βερολίνο.


Τη στιγμή λοιπόν που οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη συμφωνίας για το Μνημόνιο ΙΙ αλλά και για την ολοκλήρωση του PSI έχουν εισέλθει στην τελική ευθεία τους, το «Spiegel» υποστήριξε με χθεσινό δημοσίευμά του ότι η προσπάθεια διαχείρισης του ελληνικού χρέους με τους συμβατικούς τρόπους που έχουν επιλεγεί μέχρι σήμερα, είναι λανθασμένη, και δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αποτέλεσμα.


Σύμφωνα με τους συντάκτες του γερμανικού περιοδικού, όπως ακριβώς συνέβη με το πρώτο Μνημόνιο, έτσι και με το Μνημόνιο ΙΙ δεν θα μπει φρένο στην κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας. Το «Spiegel» λοιπόν προτείνει να οδηγηθεί η Ελλάδα με συντεταγμένο τρόπο σε χρεοκοπία, παραμένοντας ωστόσο στη ζώνη του ευρώ.


Και στη συνέχεια, οι ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες να προχωρήσουν στην κατάρτιση ενός νέου Σχεδίου Μάρσαλ, πάνω στο οποίο θα στηριχτούν οι προσπάθειες για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, και η επιστροφή της σε ρυθμούς ανάπτυξης.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...