Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Τους πήρε 8 ώρες για να... μην(!) τα βρούν!

Σχεδόν οχτώ ώρες διήρκεσε η κρίσιμη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Λουκά Παπαδήμο για την έγκριση του νέου μνημονίου, το οποίο φέρνει δραματικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και νέο μαχαίρι σε μισθούς και συντάξεις.


Οι αρχηγοί...
συμφώνησαν στα βασικά θέματα, εκκρεμεί ωστόσο το θέμα των συντάξεων.


Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, καθώς στις επτά το απόγευμα έχει οριστεί η συνεδρίαση του Eurogroup και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος πετάει σήμερα το πρωί για Βρυξέλλες.


Η χθεσινή σύσκεψη διακόπηκε 2-3 φορές, προκειμένου ο πρωθυπουργός να επικοινωνήσει, τόσο με τους πολιτικούς προϊσταμένους των εκπροσώπων της τρόικας στις Βρυξέλλες, όσο και στην Ουάσινγκτον (Διεθνές Νομισματικό Ταμείο).
Την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου πέρασαν εκτός των κκ. Παπανδρέου, Σαμαρά και Καρατζαφέρη και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας Γ. Σταυρόπουλος, προκειμένου να δώσουν εξηγήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς.


«Ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί συναντήθηκαν και εξέτασαν σε βάθος το περιεχόμενο του νέου οικονομικού προγράμματος που συνοδεύει τη χρηματο­οικονομική στήριξη της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Υπήρξε ευρύτατη συμφωνία σε όλα τα σημεία του προγράμματος με εξαίρεση ένα, το οποίο απαιτεί περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση με την Τρόικα. Η συζήτηση αυτή θα γίνει αμέσως ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup. Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις» αναφέρεται σε ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου μετά το πέρας της σύσκεψης.


Το «ένα ζήτημα» στο οποίο γίνεται αναφορά στην ανακοίνωση είναι εκείνο των επικουρικών συντάξεων, για το οποίο οι πολιτικοί αρχηγοί εξουσιοδότησαν τον κ. Παπαδήμο να διαπραγματευθεί τα εναλλακτικά σενάρια με την τρόικα.
Οι πολιτικοί αρχηγοί προσπάθησαν να διαπραγματευτούν ορισμένα από τα επώδυνα μέτρα και κυρίως τη μείωση των επικουρικών συντάξεων και των κύριων συντάξεων στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία.


Σύμφωνα με την ενημέρωση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, από το ποσό των 625 εκατ. ευρώ που αφορούν στα μέτρα για τις συντάξεις, έχουν εξευρεθεί τα 325 εκατ. ευρώ -κυρίως από το υπουργείο Άμυνας- και απομένει να βρεθεί το υπόλοιπο των 300 εκατ. ευρώ.


Ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Πάνος Μπεγλίτης ανέφερε ότι η εμμονή του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά να θέτει ένα ζήτημα το οποίο θα δούμε ότι πολύ γρήγορα θα δημιουργήσει ανυπέρβλητο αδιέξοδο στο επικουρικό ασφαλιστικό σύστημα άνοιξε τον δρόμο στην συζήτηση για ενδεχόμενη μείωση και των κύριων συντάξεων. Πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου αντιτάχθηκε σε αυτό.


Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι αν δεν προχωρήσει άμεσα ο ανασχηματισμός και ο εξορθολογισμός του επικουρικού ασφαλιστικού συστήματος, αυτό θα καταρρεύσει. Είπε ακόμα ότι το ΠΑΣΟΚ με αίσθημα ευθύνης ζητεί να προχωρήσει άμεσα η ανασυγκρότηση, ενώ υπογράμμισε εκ νέου ότι δεν συζητάμε καν και είμαστε έτοιμοι για «σπάσιμο» οποιασδήποτε συζήτησης σε περίπτωση που θα υπάρξει η παραμικρή επίδραση στις κύριες συντάξεις.


Ο κ. Μπεγλίτης διευκρίνισε ότι όταν λέει «σπάσιμο», εννοεί τη συζήτηση με τον πρωθυπουργό, τονίζοντας πως μόνον ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται με την τρόικα και υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι ο κ. Παπανδρέου αρνήθηκε να συζητήσει περαιτέρω μείωση των κύριων συντάξεων.


Τέλος, ερωτηθείς από πού θα βρεθούν τα 300 εκατ. που λείπουν είπε ότι θα μπορούσε αυτή η ερώτηση να τεθεί στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.


Επιμένει ο Σαμαράς


Η απάντηση ήρθε λίγο αργότερα από τη Συγγρού. «Ξέρω ότι για ορισμένους είναι πρωτόγνωρο να διαπραγματεύονται και μάλιστα σκληρά» είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε: «Πρέπει να κοιτάμε τον απλό κόσμο, πρέπει να διαπραγματευόμαστε, είναι θέση εθνική, είναι θέση συνείδησης θέση που πρέπει να έχει κανείς σε ώρες κρίσης και δεν με ενδιαφέρει αν κάποιοι την παρεξηγούν. Τα πράγματα είναι δύσκολα και προσπαθούμε ο κόσμος να πονέσει λιτότερο». Ο κ. Σαμαράς διευκρίνισε ότι αναφέρεται σε όλες τις συντάξεις.


Ο κ. Σαμαράς είχε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες στα γραφεία του κόμματος ενώ ανέβαλε την προγραμματισμένη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος παρότι τα μέλη της τον περίμεναν από το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται ο πρόεδρος της ΝΔ να πάει ξανά στο Μέγαρο Μαξίμου μετά τις συζητήσεις του κ. Παπαδήμου με την Τρόικα. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία πριν οριστικοποιηθεί η συμφωνία.


Δεν υπογράφει ο Γ. Καρατζαφέρης


Πρώτος αποχώρησε από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνοντας μία σιβυλλική δήλωση: «Θα σας απαγγείλω ένα στίχο του Καβάφη. Ο αρνηθείς δεν μετανιώνει. Αν ρωτιόταν πάλι όχι θα ξαναέλεγε. Κι όμως τον καταβάλλει εκείνο τ’ όχι το σωστό σε όλη τη ζωή του».


Έχω την αίσθηση ότι η χώρα οδηγείται σε πρωτοφανή δοκιμασία και δεν προτίθεμαι να υπογράψω μια σύμβαση που δεν με βρίσκει σύμφωνο, είπε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με στελέχη του κόμματος.


Είπε επίσης ότι τα όσα ζήτησε περί απόφανσης του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το εάν τα μέτρα είναι σύννομα δεν υλοποιήθηκαν.


Λίγο αργότερα, από την Καλλιρρόης εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία ο κ. Καρατζαφέρης διαχωρίζει τη θέση του και ξεκαθαρίζει ότι δεν θα υπογράψει τη νέα δανειακή σύμβαση.


Τα κόμματα της Αριστεράς, καλούν τους πολίτες να βγουν στους δρόμους. Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να δώσουν σήμερα σχετικές συνεντεύξεις Τύπου.







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...