Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Τέλος στις λερωμένες από δακτυλικά αποτυπώματα οθόνες αφής

Καλά τα νέα για τους λάτρεις της καθαριότητας και όσους θέλουν να μπορούν να τρώνε την ώρα που χρησιμοποιούν τις συσκευές τους με οθόνη αφής χωρίς η τελευταία να γεμίζει αποτυπώματα δακτύλων. Ομάδα γερμανών επιστημόνων φαίνεται πως βρήκε τη λύση γι’ αυτό το πρόβλημα με τη βοήθεια μάλιστα...
κεριού!


Παρόλο που οθόνες με αντοχή στο νερό και την υγρασία, είναι κάτι που έχουμε δει και δεν είναι και ιδιαίτερα δύσκολο να κατασκευαστούν, δεν ισχύει το ίδιο και για άλλες που θα αντιστέκονται στο λίπος, που υπάρχει στα δάκτυλα μας και φυσικά σε διάφορες τροφές. Για να μην λερώνεται μία οθόνη από λίπος, θα πρέπει η επιφάνεια της να είναι επαρκώς τραχιά. Και αυτό δεν ήταν κάτι εύκολο να επιτευχθεί, τουλάχιστον μέχρι σήμερα.


Μία ομάδα ερευνητών από το ινστιτούτο για την έρευνα των πολυμερών Max Planck, έχει βάσιμους λόγους να πιστεύει ότι κατάφερε να κατασκευάσει μία τέτοια οθόνη χρησιμοποιώντας καπνό από κερί και πυρίτιο τα οποία στη συνέχεια «έψησαν» στην κατάλληλη θερμοκρασία.


Αυτό που έκαναν, ήταν να πάρουν γυαλί, ένα υλικό που ως γνωστόν πάνω του διακρίνονται καθαρά τα αποτυπώματα. Αρχικά το τοποθέτησαν πάνω από ένα αναμμένο κερί ώστε ο καπνός να επικολληθεί στην επιφάνεια του. Οι μικρές τουλούπες καπνού είχαν διάσταση 30 με 40 nanometers και απλώθηκαν στην επιφάνεια χωρίς όμως να την καλύψουν πλήρως. Στην πραγματικότητα, το 80% της επιφάνειας έχει παραμείνει κενό. Έτσι το γυαλί έχει αποκτήσει την απαραίτητη τραχύτητα ώστε να μην επιτρέπει στο λίπος να προσκολληθεί πάνω του.


Για να σταθεροποιήσουν τον καπνό, οι επιστήμονες προχώρησαν στην επικάλυψη της επιφάνειας με ένα «κέλυφος» από πυρίτιο με πάχος 25 nanometers. Η κατασκευή ολοκληρώθηκε με τη θέρμανση του γυαλιού στους 600 βαθμούς ώστε να φύγει το μαύρο χρώμα του καπνού και να γίνει διαφανές.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...