Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Τα σενάρια του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα

Ο Ολυμπιακός θα αισθανόταν καλύτερα αν είχε κρατήσει τη διαφορά των 7π στα τελευταία ...δώδεκα δευτερόλεπτα, κόντρα στην Κάχα Λαμποράλ, επί της ουσίας πάντως δεν αλλάζουν πολλά πράγματα για την πρόκρισή του στο...
τοπ-16.


Για να την σφραγίσει 100% θέλει δυο νίκες στις επόμενες δυο αγωνιστικές (με Καντού εντός και , ίσως όμως να του φτάνει και μία, αρκεί η Μπιλμπάο στα δυο παιχνίδια που της απομένουν να κάνει μια ήττα. Αν είχαν κρατήσει τη διαφορά, ενδεχομένως να είχαν μεγαλύτερη τύχη να τερματίσουν πρώτοι, σε μια πιθανή ισοβαθμία με την Κάχα.


Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά, για να δούμε ορισμένα από τα σενάρια σε ένα πολύ συναρπαστικό όμιλο, όπου το ένα θρίλερ, διαδέχεται το άλλο και τίποτε δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο. Δεν είναι τυχαίο ότι ως τώρα μόλις μια ομάδα από το γκρουπ έχει περάσει στην επόμενη φάση και ...κανένας δεν έχει αποκλειστεί (με βάση τα μαθηματικά).


Αυτή τη στιγμή η βαθμολογία του ομίλου, μετά τα αποτελέσματα της 8ης αγωνιστικής έχει διαμορφωθεί ως εξής


Φενερμπαχτσέ 5-3
Καντού 5-3
Κάχα Λαμποράλ 4-4
Ολυμπιακός 4-4
Μπιλμπάο 3-5
Νανσί 3-5


Το πρόγραμμα των επόμενων δυο αγωνιστικών:


9η αγωνιστική: Κάχα Λαμποράλ-Νανσί (14/12), Φενερμπαχτσέ-Μπιλμπάο (15/12), Ολυμπιακός-Καντού (15/12)
10η αγωνιστική: Μπιλμπάο-Κάχα Λαμποράλ, Νανσί-Ολυμπιακός, Καντού-Φενερμπαχτσέ (όλοι οι αγώνες στις 22/12)
Ήδη έχει προκριθεί η Καντού, καθώς ό,τι ακόμη και σε περίπτωση ισοβαθμίας με τη Μπιλμπάο (με 5-5) είναι καλύτερη γιατί έχει νικήσει δυο φορές τους Βάσκους.


Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες...


... μπαίνει σίγουρα στο τοπ-16. Θα είναι πρώτος σε περίπτωση, που η Φενέρ κάνει δυο ήττες (να χάσει δηλαδή στο γήπεδό της από τη Μπιλμπάο και την Καντού εκτός) να κάνει μια νίκη η Κάχα Λαμποράλ (να χάσει δηλαδή ας πούμε στο Μπιλμπάο) και ο ίδιος να έχει νικήσει την Καντού, την επόμενη αγωνιστική με διαφορά μεγαλύτερη του 1π, καθώς είχε ηττηθεί στο Ντέζιο με 64-63.


Ισοβαθμία με τη Φενέρ (και οι δυο ομάδες από 6-4) σημαίνει 2η θέση, καθώς οι Τούρκοι υπερκάλυψαν στην Κωνσταντινούπολη τη διαφορά στο ΣΕΦ.
Ισοβαθμία με την Κάχα (με 6-4) πιθανότατα θα τον αφήσει επίσης δεύτερο εκτός αν νικήσει με μεγάλες διαφορές Καντού και Νανσί, έτσι ώστε να ξεπεράσει το χάντικαπ του συντελεστή. Οι δυο ομάδες θα ισοβαθμήσουν, έχουν την ίδια διαφορά στα μεταξύ τους παιχνίδια, άρα μετράει ο συντελεστής μεταξύ συνολικής άμυνας και επίθεσης.
Τριπλή ισοβαθμία με Φενέρ, Κάχα τον φέρνει πάλι 2ο, γιατί στην ειδική βαθμολογία των τριών ομάδων μετράνε οι δυο νίκες της Κάχα επί της Φενέρ. Σε αυτή την περίπτωση, 1η θα είναι η Κάχα, 2ος ο Ολυμπιακός και 3η η Φενέρ.
Τριπλή ισοβαθμία με Καντού και Κάχα, τον φέρνει πρώτο μια νίκη επί της Καντού με διαφορά 11π. Αυτή τη στιγμή στα παιχνίδια των τριών ομάδων, η Κάχα έχει +9, η Καντού είναι στο -9 και ο Ολυμπιακός στο -1.


Ο Ολυμπιακός με 1 νίκη...


... προκρίνεται στο τοπ-16 αρκεί η Μπιλμπάο να χάσει ένα από τα δυο ματς που έχει (Φενέρ έξω, Κάχα μέσα), έτσι ώστε να μην ισοβαθμήσει μαζί της, γιατί είναι χειρότερος στο γκολ-αβερέιτζ (έχασε στο Μπιλμπάο με 15π και νίκησε στο ΣΕΦ με 7. Ισχύει το ίδιο και με τη Νανσί, την οποία ο Ολυμπιακός νίκησε στο ΣΕΦ με διαφορά 13π.


Η μία νίκη του Ολυμπιακού έχει και δυο ακραία σενάρια, που πάντως δεν βγάζουν τον Ολυμπιακό εκτός δεύτερης φάσης.


Το πρώτο: Μία νίκη του Ολυμπιακού επί της Καντού, δυο ήττες της Καντού (από Ολυμπιακό, Φενέρ) και δυο νίκες της Μπιλμπάο (επί Φενέρ, Κάχα) και της Νανσί (επί Κάχα και Ολυμπιακού). Σε αυτή την περίπτωση πρώτη είναι η Φενέρ (6-4) και τελευταία (μένει έξω δηλαδή) η Κάχα Λαμποράλ (4-6). Θα ισοβαθμήσουν με 5-5 Καντού, Ολυμπιακός, Μπιλμπάο και Νανσί. Στην τετραπλή ισοβαθμία καλύτερη είναι η Καντού (με τις 2 νίκες επί της Μπιλμπάο) και χειρότερη η Μπιλμπάο (με τις 2 ήττες). Οι Ιταλοί, λοιπόν θα είναι δεύτεροι και Ολυμπιακός-Νανσί θα διεκδικήσουν την 3η και 4η θέση (ανάλογα με τη διαφορά του αγώνα στο Νανσί, αφού στο ΣΕΦ οι "ερυθρόλευκοι" έχουν +13π) περνώντας όμως αμφότεροι στο τοπ-16.
Το δεύτερο. Το ίδιο σενάριο, αλλά αντί για δυο ήττες της Καντού να έχουμε δυο ήττες της Φενέρ (Μπιλμπάο και Καντού). Η Καντού θα είναι πρώτη με 6-4, τελευταία η Κάχα Λαμποράλ με 4-6 και τετραπλή ισοβαθμία με 5-5 για Φενέρ, Ολυμπιακό, Μπιλμπάο και Νανσί. Εδώ, η Φενέρ έχει 2 νίκες επί της Νανσί, άρα μένει 2η, οι Γάλλοι κατατάσσονται 5οι, η Μπιλμπάο θα είναι 3η και ο Ολυμπιακός θα περάσει σαν 4ος στο τοπ-16.


Τι γίνεται με...καμία νίκη;


Τότε ο Ολυμπιακός πιθανότατα θα μείνει έξω από την δεύτερη φάση της Ευρωλίγκας. Υπάρχει πάντως σενάριο να περάσει, σε περίπτωση που η Μπιλμπάο κάνει δυο ήττες και ο Ολυμπιακός χάσει στη Νανσί με μικρότερη διαφορά των 13π.


Συμπερασματικά: Μια νίκη την ερχόμενη εβδομάδα επί της Καντού τον βάζει σε πλήρη τροχιά πρόκρισης, ειδικά αν η Μπιλμπάο ηττηθεί από τη Φενερμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη.


ΥΓ: Η απώλεια της διαφοράς των 7π στα τελευταία 12 δευτερόλεπτα, μάλλον δεν θα παίξει σημαντικό ρόλο στην πρόκρισή του, αλλά δείχνει και το πόσο εύθραυστος είναι ο φετινός Ολυμπιακός. Και πόσο εύκολα μπορεί να πνιγεί σε μια κουταλιά νερό.


ΥΓ 2: Η Καντού του έκανε μεγάλο δώρο νικώντας μέσα στο Μπιλμπάο, γιατί έφερε την ομάδα του Κατσικάρη σε συγκριτικό μειονέκτημα!


ΥΓ 3: Εκτός δωδεκάδας χθες δυο από τους έξι ξένους της ομάδας (Κέσελ-Χάουαρντ). Μετά μην αναρωτιέστε γιατί ...δυσκολεύεται η ομάδα.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...