Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2011

Συνεχίζεται η απεργία στην Χαλυβουργία Ελλάδας

Αν περάσει κανείς από το 17ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, στην παραλία Ασπροπύργου, θα δει έξω από ένα εργοστάσιο πανό και μαύρες σημαίες. Θα δει και εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες συγκεντρωμένους εκεί...Είναι οι εργάτες της Χαλυβουργίας Ελλάδος, οι οποίοι πραγματοποιούν απεργία από τις 31 Οκτωβρίου.


Τα αιτήματά τους απλά αλλά εξαιρετικά σημαντικά: Ανάκληση των δεκάδων απολύσεων και κανονικό ωράριο εργασίας –την ώρα που η εργοδοσία προτείνει πενθήμερη εργασία και ωράριο μόλις πέντε ωρών.


Θύματα της κρίσης και αυτοί; Αυτό υποστηρίζει η διοίκηση της επιχείρησης, με τους εργάτες να απαντούν ότι δεν έχουν ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες ημέρες άδειας, λόγω αυξημένης ζήτησης όλη τη χρονιά.


Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Δηλώνουν πως δεν θα μπουν για δουλειά με «μισθούς ημιαπασχόλησης» και επισημαίνουν πως είτε με αυτό το μισθό, είτε χωρίς, μια οικογένεια δεν μπορεί να συντηρηθεί.


Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εργασίας ζητά να βρεθεί μια μέση λύση και από τις δύο πλευρές και η επιχείρηση έχει μεταφέρει όλη τη γραμμή παραγωγής στο εργοστάσιο της Μαγνησίας. Εκεί όπου το καλοκαίρι πέρασε χωρίς… προβλήματα η πρόταση για μειωμένη απασχόληση.


Στο εργοστάσιο του Ασπροπύργου όμως, οι εργαζόμενοι από τις 31 Οκτωβρίου συγκεντρωμένοι στην πύλη των εγκαταστάσεων στέκονται στο πλευρό των απολυμένων συναδέλφων τους.


Στο δικό τους πλευρό στέκεται ολόκληρη η Ελλάδα, προσφέροντας τρόφιμα, είδη ρουχισμού, φάρμακα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης στις οικογένειες των απεργών που -μετά από απεργία δύο μηνών- στερούνται και τα βασικά. Μάλιστα οργανώσεις από όλη την Ελλάδα διοργανώνουν εκδηλώσεις συμπαράστασης. Ήδη διοργανώθηκε συναυλία και δρώμενα στον χώρο μπροστά από το εργοστάσιο όπου οι απεργοί –που παρευρίσκονται εκεί με τις γυναίκες και τα παιδιά τους- είδαν ηθοποιούς όπως ο Ηλίας Λογοθέτης και ο Γιάννης Μποστάνογλου αλλά και τραγουδιστές όπως ο Βασίλης Λέκκας και άλλους μουσικούς, χορευτές, ποδοσφαιριστές κ.ά. στο πλάι τους.


Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στις 11 η ώρα στην Ομόνοια και αναμένονται νέες αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...