Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία και ο κυβερνήτης πλοίου της καταδικάστηκαν στην Νέα Ορλεάνη

Η Ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Ilios Shipping Company S.A., η οποία έχει προσαχθεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Ορλεάνης, παραδέχθηκε την ενοχή της σε κατηγορίες ότι παραβίασε την Αμερικανική Νομοθεσία για την Αποτροπή Ρύπανσης από Πλοία και ότι ...
παρακώλυσε το έργο της απονομής δικαιοσύνης στην υπόθεση αυτή, σύμφωνα με την αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος βοηθό υπουργό Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών Ιγκνάσια Μορένο (Ignacia S.Moreno) και τον Εισαγγελέα της Αμερικανικής Πολιτείας Λουϊζιάνα, Τζιμ Λέτεν (Jim Letten).


Η Ήλιος είναι η ιδιοκτήτρια εταιρεία του 56,573 τόνων πλοίου Άγιος Αιμιλιανός που μεταφέρει χύδην φορτία σιτηρών από την Νέα Ορλεάνη σε διάφορα λιμάνια του κόσμου. Σύμφωνα με έγγραφο της εξωδικαστικής διευθέτησης που έγινε, στην διετία από τον Απρίλιο 2009 μέχρι τον Απρίλιο 2011, σεντινόνερα, ή πιο απλά, βρώμικα πετρελαιοειδή κατάλοιπα της λειτουργίας του πλοίου, διοχετεύονταν σε τακτικά διαστήματα από το Άγιος Αιμιλιανός απευθείας στην θάλασσα δίχως να περνούν προηγουμένως μέσα από επιβεβλημένους μηχανισμούς εκκαθάρισης τους. Στην ίδια περίοδο το πλήρωμα του πλοίου συγκάλυπτε τις παράνομες αυτές εκκενώσεις σεντινόνερων παραθέτοντας ψευδή στοιχεία στα επίσημα αρχεία καταγραφής των πετρελαϊκών δοσοληψιών.


Ο πλοίαρχος του Άγιος Αιμιλιανός, Βαλεντίνο Μισλάνγκ (ValentinoMislang), είχε ήδη παραδεχτεί την ενοχή του στην κατηγορία της συνομωσίας για παρακώλυση του έργου της δικαιοσύνης. Ο Μισλάνγκ ομολόγησε τον ρόλο του στην καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων και παραδέχτηκε ότι είχε ζητήσει από τα μέλη του πληρώματος να πουν ψέματα σε αξιωματικούς της Αμερικανικής Ακτοφυλακής, κατά την διάρκεια επιθεώρησης του πλοίου τον Απρίλιο 2011. Σύμφωνα με τον πλοίαρχο, ανώτερος αξιωματούχος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, διηύθυνε την επιχείρηση της καταστροφής σχετικών αρχείων από κομπιούτερ και τον διέταξε να υποχρεώσει το πλήρωμα να αποκρύψει την αλήθεια από τους αξιωματικούς της Ακτοφυλακής.


Ο Πρώτος Μηχανικός του πλοίου, Ρομούλο Εσπέρας (Romulo Esperas), επίσης είχε ομολογήσει από καιρού ότι συμμετέσχε στην συνομωσία για παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης και είχε παραδεχτεί τον ρόλο του τόσο στην παραποίηση των στοιχείων που περιέχονταν στο βιβλίο καταγραφής δοσοληψιών σε πετρελαιοειδή όσο και στην αποβολή βρώμικων σεντινόνερων του πλοίου απευθείας στην θάλασσα. Σύμφωνα με τον Εσπέρας, ανώτερος αξιωματούχος της ΄Ηλιος, τον είχε διατάξει να προβεί στις ενέργειες αυτές αρνούμενος να εξουσιοδοτήσει τα κονδύλια που απαιτούντο για την διαχείριση των σεντινόνερων από μέρους εταιρειών οι οποίες αναλαμβάνουν να τα παραλαμβάνουν σε λιμάνια και κατόπιν να διαχωρίζουν από αυτά τα βλαβερά πετρελαιοειδή πριν επιτρέψουν την αποβολή τους στην θάλασσα.


Κάθε πλοίο υποχρεούται να περιγράφει όλες τις δραστηριότητες διαχείρισης των σεντινόνερων του στο βιβλίο που διατηρεί για την καταγραφή των σε πετρελαιοειδή δεδομένων. Αλλά οι παράνομες αποβολές σεντινόνερων του Άγιος Αιμιλιανός στην θάλασσα ουδέποτε καταχωρήθηκαν στα αρχεία αυτά του πλοίου.


Σύμφωνα με τις καταθέσεις του πλοιάρχου Μισλάνγκ και του 1ου Μηχανικού Εσπέρας, η εταιρεία Ήλιος τους υποχρέωνε να εφαρμόζουν ένα περίπλοκο σύστημα που δημιουργούσε την εσφαλμένη εντύπωση ότι το πλοίο τους έκανε χρήση της μεγαλύτερης ποσότητας καυσίμων που ήταν δυνατόν να καταναλώσει βάσει των ναυλωτικών συμφωνητικών του, από ότι στην πραγματικότητα χρησιμοποιούσε. Κατ αυτό τον τρόπο οι ναυλωτές πλήρωναν στην Ήλιος περισσότερα χρήματα για τα καύσιμα της λειτουργίας του Άγιος Αιμιλιανός. Ο Μισλάνγκ έστελνε καθημερινά δύο εκθέσεις κατανάλωσης καυσίμων – μία στην Ήλιος, στην οποία και αντικατοπτρίζονταν σωστά οι ποσότητες καυσίμων που είχαν χρησιμοποιηθεί από το πλοίο, και μία άλλη στους ναυλωτές, στην οποίαν αναφέρονταν ότι είχε καταναλωθεί η μάξιμουμ επιτρεπτή ποσότητα καυσίμων βάσει του συμφωνητικού τους. Επίσης, όταν το πλοίο βρίσκονταν σε λιμάνι, ο Εσπέρας έδινε εντολή και εγκαθίστατο «κλέφτες», δηλαδή μετρητές παραποίησης δεδομένων, οι οποίοι έδειχναν στους ναυλωτές ότι οι δεξαμενές του Άγιος Αιμιλιανός, περιείχαν χαμηλότερη της αληθινής ποσότητα καυσίμων, όπερ μεθερμηνευόμενο ότι είχαν χρησιμοποιηθεί περισσότερα καύσιμα για το συγκεκριμένο ταξίδι. Έτσι χρέωναν στους ναυλωτές μεγαλύτερες ποσότητες καυσίμων από εκείνες που είχαν στην πραγματικότητα καταναλωθεί την κάθε φορά.


Εάν το δικαστήριο αποδεχθεί την εξωδικαστική διευθέτηση που έγινε, η Ήλιος θα καταβάλει πρόστιμο 2 εκατομμυρίων δολαρίων, από τα οποία 250.000 δολάρια θα διατεθούν σε ίδρυμα προστασίας του υδρόβιου πλούτου στα ανοικτά της Πολιτείας Λουϊζιάνα. Η Ήλιος επίσης θα υποχρεωθεί να εφαρμόσει ένα σχέδιο περιβαλλοντολογικής συμμόρφωσης, το οποίο θα διασφαλίζει πως όλα τα πλοία της εταιρείας θα τηρούν κάθε κανονισμό προστασίας των θαλασσών που έχει επιβληθεί διεθνώς, ή από την χώρα νηολόγησης του πλοίου, ή από την χώρα προορισμού του σκάφους. Το ίδιο σχέδιο θα διασφαλίζει ακόμα ότι οι υπάλληλοι της Ήλιος και το προσωπικό των πλοίων που η ‘Ηλιος διαχειρίζεται είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για την αποτροπή της ρύπανσης των θαλασσών. Παράλληλα θα συσταθεί ανεξάρτητη αρχή η οποία και θα ενημερώνει το δικαστήριο σχετικά με την από μέρους της Ήλιος εκπλήρωση των υποχρεώσεών της όσο η εταιρεία διατελεί υπό δοκιμασία.


Την υπόθεση διερεύνησαν από κοινού τα γραφεία Ερευνών της Αμερικανικής Ακτοφυλακής και Ασφαλείας της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος. Την προσαγωγή της Ήλιος στο δικαστήριο χειρίστηκαν η Έμιλυ Γκρίνφηλντ (Emily Greenfield), από το Γραφείο του Ομοσπονδιακού Εισαγγελέα στην Λουϊζιάνα, και ο Κεν Νέλσον (Ken Nelson), από το Τμήμα Περιβαλλοντολογικών Εγκλημάτων της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...