Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

Απειλή υποβάθμισης για όλη την ευρωζώνη

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's ανακοίνωσε ότι ετοιμάζεται να θέσει σε αρνητική προοπτική τις έξι χώρες της ευρωζώνης που σήμερα βαθμολογούνται με τριπλό Α, δηλαδή βρίσκονται στην ...
καλύτερη δυνατή βαθμίδα, αλλά και άλλες εννέα ευρωπαϊκές χώρες. Ο οίκος σημειώνει στην ανακοίνωσή του ότι έθεσε "υπό αρνητική επιτήρηση" το αξιόχρεο 15 χωρών της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων και της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, του Λουξεμβούργου και της Ολλανδίας, δηλαδή των έξι χωρών που βαθμολογούνται με τριπλό Α.


Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο οίκος αξιολόγησης έχει προειδοποιήσει τις έξι χώρες για την πιθανή υποβάθμισή τους που υποστηρίζει ότι είναι δικαιολογημένη λόγω της επιδείνωσης της οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην ευρωζώνη.


Όσον αφορά τη Γερμανία, ο Standard and Poor's ανησυχεί για τις "πιθανές επιπτώσεις" που θα έχει "η επιδείνωση των νομισματικών, οικονομικών και πολιτικών προβλημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης". Η απόφαση του οίκου αξιολόγησης, σημαίνει πως υπάρχουν 50% πιθανότητες να υποβαθμιστεί το αξιόχρεό των χωρών αυτών εντός 90 ημερών.


Στις 28 Νοεμβρίου ο οίκος αξιολόγησης Moody's προειδοποίησε επίσης τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η ταχεία επιδείνωση της κρίσης χρέους θα έθετε σε κίνδυνο τη βαθμολογία τους.


Έντονη ανησυχία σε Γαλλία και Γερμανία
Πλέον, η Γερμανία και η Γαλλία, οι ισχυρότερες οικονομίες της ευρωζώνης, βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο να υποβαθμιστούν και να χάσουν το ύψος της πιστοληπτικής τους ικανότητας, που βρίσκεται στην καλύτερη δυνατή βαθμίδα (τριπλό Α).


Η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας θα μπορούσε να μειωθεί σε δύο στάδια, όπως υποστήριξαν αξιωματούχοι της Standard and Poors, κάτι που θα μείωνε στο ελάχιστο της πιθανότητες του Νικολά Σαρκοζί να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2012.


Έκπληκτος ο Γιούνκερ
Η ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης εξέπληξε δυσάρεστα τον πρόεδρο του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έκανε λόγο για "υπερβολική και άδικη" απόφαση.


Ο κ. Γιούνκερ, δήλωσε έκπληκτος για την απόφαση καθώς τον τελευταίο καιρό καταβάλλονται προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Μάλιστα επικαλέστηκε τα προγράμματα σε Ιταλία και Ιρλανδία.


"Ο οίκος αξιολόγησης δεν έλαβε υπόψη την ανακοίνωση Μέρκελ - Σαρκοζί για αλλαγές στις ευρωπαϊκές συνθήκες" δήλωσε από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Φρανσουά Μπαρουέν.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...