Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2011

Από την Ευρώπη των 27 στην Ευρώπη των 17

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, παρά τη μαραθώνια συνομιλία τους στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, δεν κατάφεραν να φτάσουν, μέχρι σήμερα τα ξημερώματα τουλάχιστον, σε ουσιαστικές αποφάσεις που θα αντιμετώπιζαν την...
κρίση χρέους της ευρωζώνης.


Μετά από δέκα και πλέον ώρες συνομιλιών, οι ηγέτες της ΕΕ, κατάφεραν, όπως μεταδίδει το Ρόιτερς, να συμφωνήσουν στον καθορισμό ενός ανώτατου ορίου για το μέγεθος του μόνιμου ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, το ESM, το οποίο θα περιορίζεται σε 500 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα επανεξεταστεί το Ιούλιο του επόμενου έτους, όταν ο ESM αναμένεται να τεθεί σε ισχύ.


Οι ηγέτες συμφώνησαν να διερευνήσουν την ιδέα της παροχής διμερών δανείων προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 200 €, για την ενίσχυση των πόρων του ΔΝΤ για την αντιμετώπιση της κρίσης του χρέους της Ευρώπης. Το νέο δημοσιονομικό σύμφωνο, βάσει του προσχεδίου συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αυτό προβλέπει σχεδόν μηδενικά ελλείμματα και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Εκ των βασικών σημείων του είναι η υιοθέτηση κανόνα, που θα προβλέπει ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 0,5% του ΑΕΠ.


Κυβερνητικές πηγές, από νωρίς χθες το βράδυ, ανέφεραν ότι στόχος των συνομιλιών είναι να επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο των 27, με αλλαγή των Συνθηκών, προκειμένου να εφαρμοστούν αυστηροί δημοσιονομικοί κανόνες στα κράτη μέλη της ΕΕ.


Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε "συμφωνία 17 χωρών" της ευρωζώνης, αλλά παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσχωρήσουν σε μια τέτοια συμφωνία και όσες ακόμη χώρες το επιθυμούν.


Όπως είπε και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, η νέα συμφωνία θα περιλαμβάνει τις χώρες του ευρώ συν έξι άλλες χώρες-μέλη της Ε.Ε. -δηλαδή 23 εκ των 27. Εκτός μένουν η Βρετανία και η Ουγγαρία, ενώ η Σουηδία και η Τσεχία θα περάσουν τη συμφωνία από την έγκριση των κοινοβουλίων τους.


Η Βρετανία "ράγισε" την Ευρώπη
Κύριος ανασταλτικός παράγοντας για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 27 ήταν, όπως μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο, η στάση της Βρετανίας. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, παρέμεινε στην αντίθεσή του στο ενδεχόμενο αλλαγής των Συνθηκών, θεωρώντας ότι θα θίγουν τα συμφέροντα του Σίτι του Λονδίνου.


Από νωρίς τη Πέμπτη ήταν γνωστό ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα πραγματοποιούσαν μια Σύνοδο Κορυφής με πολλούς κινδύνους λόγω των διαφορών ανάμεσα στις χώρες αναφορικά με την άμεση απάντηση στην κρίση του χρέους και τη μεσοπρόθεσμη αναθεώρηση των συνθηκών για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας.


Η ατμόσφαιρα αναμένονταν ότι θα είναι τεταμένη μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ. "Θα βρούμε καλές λύσεις. Είμαι πεπεισμένη ότι θα βρούμε μια λύση για όλα τα ζητήματα", δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε στη Μασσαλία.
Σαρκοζί: Δε θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για την Ευρώπη.


Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί υπογράμμισε ότι είναι ζωτικής σημασίας η σύνοδος κορυφής της ΕΕ να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησής της, γιατί η Ευρώπη "δεν θα έχει δεύτερη ευκαιρία". Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι η νέα συνθήκη των 17 χωρών-μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να γραφτεί μέχρι τον Μάρτιο ενώ παράλληλα επέμεινε ότι κάτι τέτοιο δε σημαίνει μια Ευρώπη "δύο ταχυτήτων". Ο Σαρκοζί δήλωσε μάλιστα ότι οι όροι που τέθηκαν από την Μεγάλη Βρετανία για τις μεταρρυθμίσεις στην ευρωσυνθήκη ήταν "απαράδεκτοι". Από την πλευρά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι "δεν θα διστάσει" να ασκήσει βέτο σε περίπτωση που η νέα συνθήκη της ΕΕ, που προωθούν Γαλλία και Γερμανία, δεν προστατεύει τα βρετανικά συμφέροντα.


Πολύ ανήσυχος για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη, δηλώνει στο μεταξύ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.


Ντελόρ: Επιφυλακτικός για την δυνατότητα του ευρώ να εξέλθει αλώβητο από την κρίση
Απαισιόδοξος για το μέλλον των δυτικών αξιών και επιφυλακτικός για την δυνατότητα του ευρώ να εξέλθει αλώβητο από την κρίση εμφανίζεται ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Ντελόρ σε συνέντευξη του προς την ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Tijd.


Παράλληλα, ο Ζακ Ντελορ συνηγορεί υπέρ ενός νέου αρχιτεκτονικού σχεδιασμού για την Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι προκλήσεις που απειλούν την συνοχή της ευρωζώνης.


Αφού εκφράζει την ενόχλησή του για την κακοφωνία που εκπέμπει η Ευρώπη σε ό,τι αφορά τον χειρισμό της κρίσης, ο αρχιτέκτονας του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρέπει να δώσουν ένα σαφές μήνυμα προκειμένου να καταλαγιάσουν τις ανησυχίες των αγορών.


Κατά την εκτίμησή του, το ευρώ μπορεί να εξέλθει ενισχυμένο από την κρίση μόνον εάν συντρέχουν, σωρευτικά, δύο προϋποθέσεις: καταρχήν να σβήσει το συντομότερο η πυρκαγιά που απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και κατά δεύτερο λόγο να σχεδιαστεί μια νέα ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. "Οι δύο αυτές προϋποθέσεις αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για την υπέρβαση της κρίσης και εάν δεν εκπληρωθούν, θα παραμείνει το κλίμα αβεβαιότητας που κυριαρχεί αυτή τη στιγμή στις αγορές", εξηγεί ο Ντελορ.


"Στα πλαίσια αυτά", προσθέτει, "οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται ενώπιον δυο επιλογών: είτε να αποδεχθούν την εκχώρηση περισσότερων αρμοδιοτήτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είτε να υπαχθούν σε ένα κοινό καθεστώς δημοσιονομικής πειθαρχίας".Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...