Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Ξεκινούν στη Φρανκφούρτη οι διαπραγματεύσεις για το PSI

Στη Φρανκφούρτη ξεκινούν,οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας, της Τρόικας και των ιδιωτών επενδυτών για το κούρεμα του ελληνικού χρέους. Οι σημερινές συζητήσεις αναμένεται να είναι προκαταρκτικές ενώ αύριο Πέμπτη θα ξεκινήσουν οι ...
διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες. Σύμφωνα με πληροφορίες Ευρωζώνη και ΔΝΤ αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακόμη μεγαλύτερο «κούρεμα» ή υποχρεωτική συμμετοχή ιδιωτών σε αυτό, εάν η εθελοντική συμμετοχή δεν είναι επαρκής. Στην απέναντι όχθη οι τράπεζες που προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τις απώλειές τους.


Ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) κ. Π. Χριστοδούλου, που μετέχει στις συζητήσεις εκπροσωπώντας το υπουργείο Οικονομικών, θα βάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων την πρόταση των ελληνικών τραπεζών για τον τρόπο επιβολής του «κουρέματος», με στόχο να μειωθούν οι ζημιές που θα καταγράψουν, χωρίς να επηρεαστεί το τελικό δημοσιονομικό όφελος για την Ελλάδα.


Συγκεκριμένα, τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θέλουν για κάθε ομόλογο 100 ευρώ που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους, να λάβουν 15 ευρώ σε μετρητά και νέους τίτλους στο 35% της ονομαστικής αξίας αυτών που ανταλλάσσουν.


Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, κλειδί για την επιτυχία του PSI από τις πρώτες επαφές που είχε ο ΟΔΔΗΧ με το IIF και θεσμικούς κατόχους ομολόγων, θεωρείται το υψηλό επιτόκιο που θα προσφερθεί για τα νέα ομόλογα, αλλά και η διαχείριση του ποσού των 30 δισ. ευρώ που θα δοθεί με τη μορφή μετρητών στους ομολογιούχους που θα αποδεχτούν το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.


Σε κάθε περίπτωση το ζητούμενο είναι η καθολική συμμετοχή των θεσμικών ώστε να ενταχθούν στη διαδικασία ομόλογα ύψους 206 δισ. ευρώ, η αξία των οποίων θα μειωθεί σε 100-103 δισ. ευρώ.


Έναντι των ομολόγων αξίας 200 δισ. ευρώ, που θα υποστούν εθελοντικό haircut στους πιστωτές θα δοθούν νέα ομόλογα εγγυημένα, αξίας 70 δισ. ευρώ, και 30 δισ. ευρώ σε μετρητά. Το ποσό που θα καταβληθεί μετρητοίς θα προέλθει από το δάνειο που θα λάβει η Ελλάδα από το μηχανισμό, συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ.


Πάντως αναμένεται ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος έως ότου οι προτάσεις για τα «κούρεμα» πάρουν την τελική τους μορφή. Αρκετοί τοποθετούν το πέρας των διαπραγματεύσεων για τις αρχές του 2012.


Στην Αθήνα ο Τσαρλς Νταλάρα


Εν τω μεταξύ, στην Αθήνα εκτάκτως θα βρεθεί σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου Τσάρλς Νταλάρα για διαπραγματεύσεις. Θα έχει επαφές με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Την επόμενη Δευτέρα ο κ. Παπαδήμος θα μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ και με τον πρόεδροο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών και Οικονομίας Oλι Ρεν, το διευθύνοντα σύμβουλο του ΙΙF, Τσαρλς Νταλάρα, καθώς και με το επιτελείο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...