Δεκαπέντε μήνες μετά την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τον Ιούλιο του 2010, αποδείχτηκε η πλήρης αποτυχία εφαρμογής της από την κυβέρνηση. Το νέο κρούσμα της κυβερνητικής δυσλειτουργίας επεσήμανε σε σχετική ερώτηση που απηύθυνε στον ...
Υπουργό διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ο βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΛΑ.Ο.Σ. Άγγελος Κολοκοτρώνης. Συγκεκριμένα, κάλεσε τον υπουργό να διευκρινίσει τους.
λόγους αδυναμίας χρησιμοποίησης των στοιχείων που κατά καιρούς και επανειλημμένα έχουν αποστείλει διάφορες υπηρεσίες στο Υπουργείο, καθώς και τις σχεδιαζόμενες ενέργειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφεραν στο φώς πρόσφατα δημοσιεύματα, όταν αυτό αποκαλύφθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και μπήκε το ζήτημα της εφεδρείας, οπότε και ευλόγως τέθηκε σε συζήτηση η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της απογραφής. Κατά τη διαδικασία αυτή οι υπουργοί της κυβέρνησης, που θέλησαν να βάλουν κατά προτεραιότητα στο καθεστώς της εφεδρείας δημόσιους υπάλληλους με ηλικιακά κριτήρια αλλά και χρόνια προϋπηρεσίας, δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν το νόμο που ψήφισαν.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε ότι απογράφηκαν 235 βουλευτές, με την ιδιότητα του αρχιεπισκόπου απογράφησαν 8 ιερωμένοι (!), 6.000 δημόσιοι υπάλληλοι δήλωσαν ηλικία πάνω από 90 ετών ή ακόμη και 100 ετών, ενώ οι άνω των 60 ετών ξεπερνούν τους 80.000 !!
Ωστόσο, ακόμη και 15 μήνες μετά, κανείς δεν διερωτήθηκε γιατί και κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα. Η αποτυχία του εγχειρήματος φάνηκε από την πρώτη μέρα διεξαγωγής αφού το ερωτηματολόγιο εξαρχής ήταν ελλιπές. Κανείς δεν σκέφτηκε το γεγονός ότι καλό θα ήταν να συγκεντρωθούν και κάποια στοιχεία που να συμπληρώνουν έναν χάρτη των δημοσίων υπαλλήλων, όπως για παράδειγμα ειδικότητες και χρόνια προϋπηρεσίας.