Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Το γέλιο, κάνει καλό

Ναι, έχουμε κρίση. Ναι, τα έχουμε κάνει χάλια. Ναι, δεν πληρωνόμαστε όπως είχαμε φανταστεί ή και καθόλου. Ναι, δεν βρίσκουμε δουλειά και ναι ζούμε σε δύσκολους καιρούς. Το ερώτημα όμως είναι: Γιατί σταματάμε να γελάμε;....



Σίγουρα τα προβλήματα είναι πολλά (κατανοητό), όμως αυτό δεν πρέπει να μας κάνει μουντρούχους ή αγέλαστους. Ίσα ίσα τώρα είναι που πρέπει να γελάμε πιο πολύ από ποτέ, γιατί με το να είμαστε κατσούφηδες και στριφνοί το μόνο που καταφέρνουμε είναι να γινόμαστε χειρότερα και να επιδεινώνουμε τα προβλήματα.


Από όποια οπτική γωνία και να το δούμε, το γέλιο κάνει καλό και σύμφωνα με έρευνες έχει ευρύ φάσμα βιολογικών επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό.


Ενδυναμώνει το σύστημα άμυνας του οργανισμού,
μειώνει τη βουλιμία
κάνει τον άνθρωπο πιο ανθεκτικό στον πόνο,
μειώνει την πίεση, το στρες και
αυξάνει την ευκαμψία των μυών.
Άρχισε μάλιστα να χρησιμοποιείται πρόσφατα και ως θεραπευτική μέθοδος για να συμβάλλει στην ταχύτερη ανάρρωση ασθενών.
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας γελούν μέχρι και 400 φορές την ημέρα. Δυστυχώς όταν οι άνθρωποι φτάνουν στην ενήλικη ζωή, η συχνότητα του γέλιου μειώνεται δραστικά στις 17 φορές κατά μέσο όρο κάθε μέρα. Ξέρατε επίσης ότι το χιούμορ και το γέλιο έχουν σημαντικές δυνατότητες μείωσης και ανακούφισης από το στρες; Ε ναι ισχύει!


Σύμφωνα με τους ερευνητές, το γέλιο μειώνει στο αίμα, ορμόνες του στρες, όπως η αδρεναλίνη, η κορτιζόνη, η επινεφρίνη και η ντοπαμίνη. Παράλληλα αυξάνει τα επίπεδα ορμονών που προάγουν την υγεία όπως οι ενδορφίνες και οι νευροδιαβιβαστές. Οι δυνατότητες παραγωγής αντισωμάτων από τα ειδικά λεμφοκύτταρα τύπου Β του οργανισμού μας για την προστασία από μολύνσεις, αυξάνονται ουσιαστικά από το γέλιο. Επίσης αυξάνονται οι δυνατότητες των λεμφοκυττάρων τύπου Τ που είναι βασικοί πυλώνες της άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού. Είδατε που απλώς γελώντας προστατεύετε τον οργανισμό σας;


Το γέλιο άλλωστε μπορεί -κατά κάποιον τρόπο- να αντικαταστήσει το γυμναστήριο. Γελάστε και κάντε 6pack. Πως; Το διάφραγμα και οι κοιλιακοί μυς όπως επίσης και άλλοι μυς του σώματος, ασκούνται καλά κατά τη διάρκεια του γέλιου. Έτσι, δίνει την ευκαιρία για σωματική άσκηση που βοηθά την καρδιά και το αγγειακό σύστημα.


Η ψυχολογική και σωματική χαλάρωση που μας προσφέρει το γέλιο είναι γνωστή. Απομακρύνει την προσοχή από πράγματα που προκαλούν θυμό, ενοχές, στρες και άλλα αρνητικά συναισθήματα. Μας επιτρέπει να βλέπουμε δύσκολες καταστάσεις με μια νέα προοπτική, περισσότερο σαν μια πρόκληση παρά σαν μια απειλή. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες και αντιξοότητες της ζωής, μπορεί να έχει καθοριστική σημασία στην ψυχολογική και σωματική μας υγεία. Αντί να παραπονιόμαστε, είναι καλύτερα στο μέτρο του δυνατού να τις βλέπουμε με άλλη οπτική γωνία, με άλλο φακό και να προσπαθούμε να βλέπουμε με χιούμορ τα γεγονότα.


Γι’αυτό το μόνο που έxετε να κάνετε είναι απλώς να χαλαρώσετε και να γελάτε περισσότερο. Αφήστε την γκρίνια που σας προκαλείτε απ’ ότι συμβαίνει γύρω σας. Θα δείτε μεγάλη διαφορά στην κάθε μέρα που ξεκινά αν εμπεριέχετε μέσα την καλή διάθεση και το γέλιο.


Γελάστε!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...