Κυριακή, 30 Οκτωβρίου 2011

Τι καιρό κάνει στους άλλους πλανήτες

Αμμοθύελλες, υπερβολικό κρύο, υπερβολική ζέστη, πολύ διοξείδιο του άνθρακα. Αν παραπονιέστε για τον καιρό στη Γη, φανταστείτε τι θα κάνατε αν μένατε σε άλλο πλανήτη!...Στην Αφροδίτη
Ο πιο καυτός από όλους τους πλανήτες (δεν είναι τυχαίο το όνομά της!) και δεύτερος πιο κοντινός στον Ήλιο, καλύπτεται από ένα στρώμα αερίων θερμοκηπίου που εμποδίζει τη θερμότητα να διαφύγει προς το διάστημα, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να φτάνει τους 480 βαθμούς Κελσίου. Η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι γεμάτη από διοξείδιο του άνθρακα και του αζώτου αλλά και θειικό οξύ, που κρύβει τις ακτίνες του Ηλίου. Με ατμοσφαιρική πίεση 92 φορές μεγαλύτερη από αυτή της Γης, μην περιμένετε μια ευχάριστη ζωή στον καυτό πλανήτη!
Στον Δία
Έχει 318 φορές το μέγεθος της Γης και εκπέμπει περισσότερη θερμότητα από όση παίρνει από τον Ήλιο. Ο Δίας αποτελείται από δύο αέρια: υδρογόνο και ήλιο. Οι νεφώσεις αμμωνίας είναι κάτι συνηθισμένο, όπως άλλωστε και οι καταιγίδες, καθώς η υψηλή πίεση αναγκάζει το ήλιο να υγροποιηθεί, προκαλώντας ισχυρές βροχοπτώσεις και ανέμους που φτάνουν τα 360 χιλιόμετρα την ώρα!
Στον Ερμή
Το... μωρό του ηλιακού μας συστήματος, ο μικρότερος γνωστός πλανήτης, είναι αρκετά αφιλόξενος, αν και προσφέρει δυο επιλογές στους επισκέπτες του: ή να ντυθούν πολύ καλά για να αντέξουν το υπερβολικό κρύο ή να καλυφθούν με ένα πανίσχυρο αντιηλιακό για να προστατευθούν από τις καυτές ακτίνες του Ηλίου, ανάλογα με την πλευρά του πλανήτη που θα βρεθούν, αφού η θερμοκρασία κυμαίνεται από -183 έως 427 βαθμούς Κελσίου.
Στον Άρη
Είναι ο τέταρτος πιο κοντινός στον Ήλιο πλανήτης. Εδώ το δελτίο καιρού είναι βαρετό, αφού μπορεί κάποτε να είχε βροχοπτώσεις, τώρα πια όμως το μόνο που υπάρχει στον Άρη είναι πάγος και ψυχρές περιοχές. Άντε πού και πού ίσως μια αμμοθύελλα ταράξει τη... νηνεμία!
Στον Κρόνο
Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος και ο έκτος πιο κοντινός στον Ήλιο. Αποτελείται και αυτός από αέρια και το κλίμα του δεν το λες ευχάριστο: με ανέμους που φτάνουν τα 1.800 χιλιόμετρα την ώρα και θερμοκρασία ως και 14.727 βαθμούς Κελσίου στον πυρήνα του, ο Κρόνος είναι εντελώς αφιλόξενος. Ο καιρός συνήθως είναι συννεφιασμένος, με νέφη από αμμωνία, υδρογόνο και ήλιο. Κάθε 30 χρόνια περίπου συμβαίνει μια υπερ-καταιγίδα που ονομάζεται Great White Spot και αναβλύζει προς τα πάνω. Εκείνη τη στιγμή καλό είναι να μην βρίσκεται κανείς πάνω στον Κρόνο!
Στον Ποσειδώνα
Ο μπλε πλανήτης είναι ο πιο μακρινός από τον Ήλιο και ταυτόχρονα και ο πιο κρύος, με θερμοκρασίες που φτάνουν τους -224 βαθμούς Κελσίου. Αποτελείται και αυτός από αέρια, ο πυρήνας του όμως είναι παγωμένος. Οι άνεμοι στον Ποσειδώνα μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 2.100 χιλιόμετρα την ώρα.


Στον Ουρανό
Αφιλόξενος ο καιρός και στον Ουρανό, που αποτελείται από αέριο και πάγο. Είναι ο τρίτος μεγαλύτερος του πλανητικού μας συστήματος και έβδομος σε απόσταση από τον Ήλιο. Ο καιρός στον Ουρανό είναι θυελλώδης και τα μπλε σύννεφα μεθανίου είναι συχνό φαινόμενο. Τα ζεστά ρούχα είναι απαραίτητα, αφού η θερμοκρασία στον πλανήτη φτάνουν τους -197 βαθμούς Κελσίου.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...