Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

«Αποκαλυπτήρια» για τον προϋπολογισμό του 2012...

Την εισηγητική έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2012 έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτή περιγράφονται αναλυτικά οι προθέσεις της κυβέρνησης για την αύξηση των εσόδων και τη μείωση δαπανών, ενώ...
επαναλαμβάνεται η απόφαση για περαιτέρω μείωση των φοροαπαλλαγών, επέκταση των τεκμηρίων σε όλους τους φορολογούμενους και αλλαγή στον φόρο ακίνητης περιουσίας, με τη μείωση του αφορολόγητου ορίου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Σύμφωνα με τους στόχους του προσχεδίου, το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης θα ανέλθει στο 5,4% του ΑΕΠ το 2012, ενώ προβλέπεται και πρωτογενές πλεόνασμα 2,180 δισ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 1% του ΑΕΠ.


Παράλληλα, το δημόσιο χρέος προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 145,5% του ΑΕΠ στα 309,300 δισ. ευρώ. Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει στις προβλέψεις του ύφεση και για το 2012, με μείωση του ΑΕΠ κατά 2,8%. Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να αυξηθεί περαιτέρω το 2012, στο 17,1% του εργατικού δυναμικού.


Ψήφιση πριν τις 8 Δεκεμβρίου

Τον προϋπολογισμό κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, ζητώντας να ψηφιστεί πριν τη Σύνοδο Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου. Ο πρόεδρος της Βουλής, Φ. Πετσάλνικος, αφού εξήγησε πως θα προηγηθεί συνεννόηση για την έναρξη των κοινοβουλευτικών διαδικασιών ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού, εκτίμησε πως θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών τις πρώτες ημέρες τις ερχόμενης εβδομάδας, στις 3 Δεκεμβρίου ημέρα Σάββατο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην Ολομέλεια για να ψηφιστεί στις 7 Δεκεμβρίου.


Υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων της κυβέρνησης συνεργασίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΛΑΟΣ, ενώ δήλωσαν ότι καταψηφίζουν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...