Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΠΑΣΟΚ: Η ιστορία των "πράσινων" αντάρτικων

Με όλα τα νεότερα δεδομένα και τις σημερινές δηλώσεις του βουλευτή του Κινήματος Θωμά Ρομπόπουλου πως τελικά δεν παραιτείται (για τρίτη φορά) αλλά ανεξαρτητοποιείται, τη Δευτέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ θα αριθμεί ...
153 βουλευτές. Με όσους δηλαδή δεν κυβερνά ο κ. Παπανδρέου και λογικά, σύμφωνα με την παραπάνω δήλωσή του, θα προχωρήσει σε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


Πως όμως έφτασε στο σημείο αυτό και με ποιον τρόπο το κόμμα που ήρθε στην εξουσία αφήνοντας πίσω τη Νέα Δημοκρατία με δέκα και πλέον ποσοστιαίες μονάδες, βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης;


Όλα ξεκίνησαν την ημέρα ψήφισης του Μνημονίου. Όταν οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές Γιάννης Δημαράς, Βασίλης Οικονόμου και Σοφία Σακοράφα ψήφισαν “παρών” και στη συνέχεια με επιστολή του κ. Παπανδρέου στον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο τέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.


Με ανακοίνωσή της, η Σοφία Σακοράφα εξήγησε ότι στην ψηφοφορία του νομοσχεδίου ψήφισε «παρούσα», θεωρώντας κοινωνικά άδικο τον χαρακτήρα των μέτρων, «καθώς από τα μέτρα αυτά πλήττονται μόνον και για μια άλλη φορά αυτοί που ευθύνονται ελάχιστα ή καθόλου» και προσθέτει ότι η απόφαση αυτή δεν αντιστρατεύεται τις αρχές και τα ιδανικά του Κινήματος, δεν αντιστρατεύεται το στόχο για τη σωτηρία της πατρίδας και του ελληνικού λαού».


«Εκφράζω με την ψήφο μου την αγανάκτησή μου για το γεγονός ότι τα επερχόμενα μέτρα που επιβλήθηκαν από μηχανισμούς που συμμετείχαν ενεργά στην κατακρήμνιση της ελληνικής οικονομίας ή ανέχτηκαν σιωπηρώς τα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος της χώρας μας, ζητούν σήμερα από τον ελληνικό λαό να δεχτεί την μετατροπή της Ελλάδας σε μια τριτοκοσμική χώρα” είχε σχολιάσει ο Βασίλης Οικονόμου ενώ ο σημερινός πρόεδρος του “Πανελληνίου Άρματος Πολιτών” Γιάννης Δημαράς ανέφερε πως “διαφωνώ όμως με τα άδικα μέτρα που καλούνται να πληρώσουν ξανά όσοι με τη ζωή τους έχουν αποδείξει ότι αγαπούν την Ελλάδα μας και ουδόλως την επιβάρυναν”.


Ακολούθησε λίγους μήνες αργότερα, η διαγραφή του βουλευτή Πρέβεζας Βαγγέλη Παπαχρήστου εξαιτίας της καταψήφισης επί της αρχής του πολυνομοσχεδίου για τις ΔΕΚΟ και τις εργασιακές σχέσεις.


Και κάπου εδώ το ΠΑΣΟΚ μένει με 156 βουλευτές. Ο Γιώργος Παπανδρέου, στα πρότυπα του πατέρα του, διαγράφει όσους αντιδρούν με την ακολουθούμενη πολιτική. Στένει μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του πως δεν θα ανεχτεί άλλες διαφωνίες και όλα κυλούν “ήρεμα” στην Ιπποκράτους...


Βέβαια οι ενστάσεις και οι εσωκομματικές διαφωνίες δεν λείπουν στις σχετικές συνεδριάσεις των Κοινοβουλευτικών Τομέων Ελέγχου του ΠΑΣΟΚ, ενώ ολοένας και περισσότεροι “πράσινοι” βουλευτές δείχνουν πως δεν μπορούν να συνηθίσουν την κατακραυγή του κόσμου.


Και μετά έρχονται τα επεισόδια και οι επιθέσεις των πολιτών.


Οι βουλευτές από τη μια έχουν να αντιμετωπίσουν τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων τους και από την άλλη την κυβέρνηση και τους υπουργούς της που δηλώνουν πως “ό,τι αποφασίζεται γίνεται για να μην χρεοκοπήσει η χώρα”.


Υπό αυτές τις συνθήκες ο βουλευτής Φλώρινας Γιώργος Λιάνης, και ενώ έχει δηλώσει πως δεν θα ξαναείναι υποψήφιος, αποφασίζει λίγο πριν την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος το καλοκαίρι που μας πέρασε, να ανεξαρτητοποιηθεί.


Παρόμοια απόφαση δεν πήρε ο πρώην βουλευτής Κιλκίς Γιώργος Φλωρίδης, ο οποίος προτίμησε να παραιτηθεί και να επιστρέψει την έδρα του στο κόμμα. Ο ίδιος βέβαια δηλώνει παρών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ήδη ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη δημιουργία Ομίλου Προβληματισμού και έχει εξασφαλίση τη στήριξη στελεχών του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.


Ο αριθμός τη Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος αριθμεί 155 βουλευτές.


Λίγο αργότερα όμως χάνει ακόμα έναν, τον ανεξάρητο βουλευτή Αιτωλοκαρνανίας Παναγιώτη Κουρουμπλή, που διαγράφεται αμέσως μετά την απόφασή του να καταψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα.


Αυτή τη στιγμή η δύναμη του ΠΑΣΟΚ εντός Κοινοβουλίου αριθμεί τους 154 βουλευτές. Δεδομένου όμως πως ο Θωμάς Ρομπόπουλος είναι αποφασισμένος να ανεξαρτητοποιηθεί τη Δευτέρα θα φτάσει το πρωθυπουργικό στόχο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.


Το μέλλον της κυβέρνησης λοιπόν, κρέμεται από την απόφαση του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης.


Μένει να δούμε αν τελικά μετά και από αυτές τις εξελίξεις ο κ. Παπανδρέου θα κάνει το "χατήρι "της αντιπολίτευσης, υπουργών και βουλευτών. Αν δηλαδή θα ζητήσει εκ νέου νομιμοποίηση για να συνεχίσει την πολιτική των δανειστών μας...


Του Βαγγέλη Στολάκη για το TVXS



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...