Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Η μάσκα-σύμβολο των Αγανακτισμένων: Ποιός είναι από πίσω;

Από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο και από την Κολονία στη Σύδνεϋ και το Βουκουρέστι, το κύμα διαμαρτυριών εναντίον πολιτικών και τραπεζών δε λέει να...
ξεφουσκώσει.


Παρακολουθώντας κανείς τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ που καλύπτουν τις διαδηλώσεις, θα εκπλαγεί από την επανάληψη ενός περίεργου μοτίβου. Διαδηλωτές που κρύβουν το πρόσωπό τους κάτω από τη διάσημη μάσκα του Guy Fawkes, του πρωταγωνιστή του V for Vendetta.


Η περιβόητη ομάδα ακτιβιστών-χάκερς Anonymous, ήταν οι πρώτοι που φόρεσαν τη μάσκα του V το 2008 σε διαδήλωση κατά της Σαηεντολογίας. Ο ιδρυτής των Wikileaks Julian Assange φόρεσε μία στην ομιλία του στο Occupy London Stock Exchange. Αστυνομικές δυνάμεις τον ανάγκασαν να τη βγάλει.


Η μάσκα, στην ταινία του 2006 V for Vendetta, ήταν το σήμα κατατεθέν ενός αινιγματικού αναρχικού, που χρησιμοποιεί τον Guy Fawkes ως πρότυπο, στην προσπάθειά του κατά της εξουσίας ενός φανταστικού φασιστικού κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο V ανατινάζει το Κοινοβούλιο, κάτι που ο Guy Fawkes προσπάθησε μα δεν κατάφερε να κάνει πραγματικότητα το 1605.


Ο Άγγλος David Lloyd είναι ο άνθρωπος που σχεδίασε τη μάσκα του V για ένα κόμικ του Alan Moore. Ο Lloyd συγκρίνει τη χρήση της μάσκας από τους διαδηλωτές με τη διάσημη φωτογραφία του Τσε Γκεβάρα που έγινε σύμβολο της μόδας για τους νέους σε όλον τον κόσμο.


Η ταινία V for Vendetta τελειώνει με την εικόνα του πλήθους των Λονδρέζων που έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, άοπλοι, με κατεύθυνση προς το Κοινοβούλιο, φορώντας όλοι τη μάσκα του V.


Είναι αυτή η εικόνα της συλλογικής ταυτότητας και της ταυτόχρονης ανωνυμίας που κάνουν αυτή τη μάσκα σύμβολο των Anonymous και άλλων ομάδων, λέει ο Rich Johnston, κριτικός κόμικς.


Οι μάσκες είχαν αρχικά φτιαχτεί από τη Warner Bros για την προώθηση της ταινίας και μοιράζονταν στις κινηματογραφικές αίθουσες. Η κατασκευαστική εταιρεία Rubies Costume Company, πουλάει γύρω στις 100.000 μάσκες το χρόνο παγκοσμίως, και 16.000 από αυτές πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Steve Kitt, φαίνεται να ανησυχεί για αυτήν την σύνδεση των διαφόρων ακτιβιστικών ομάδων με τη μάσκα. Αρνείται το γεγονός ότι οι πωλήσεις της μάσκας έχουν ανέβει εξαιτίας της χρήσης τους από ομάδες όπως οι Anonymous και δηλώνει ότι η μάσκα έγινε περιζήτητη μετά την ταινία V for Vendetta.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...