Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2011

Εγκρίθηκε η 6η δόση - Τώρα στο τραπέζι το “κούρεμα” έως και 50%

Εγκρίθηκε από το Eurogroup η εκταμίευση της έκτης δόσης, ύψους 8 δισ. ευρώ, του δανείου προς την Ελλάδα...

Την απόφαση ουσιαστικά είχαν προεξοφλήσει με τις δηλώσεις τους οι περισσότεροι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, αλλά και αρκετοί αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, προσερχόμενοι στη συνεδρίαση του συμβουλίου στις Βρυξέλλες.


Δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου μετά την απόφαση


«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup για το ελληνικό πρόγραμμα και την έκτη δόση είναι ένα θετικό βήμα που έρχεται ως συνέχεια της χθεσινής υπερψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου, με το οποίο διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2012 και τίθενται οι βάσεις για τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές.


Οι μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού και η εφαρμογή σκληρών, αλλά εθνικά αναγκαίων σωστικών μέτρων, είναι η βάση όχι μόνο για την έκτη δόση, αλλά για το νέο πρόγραμμα που θα διασφαλίζει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημοσίου χρέους και άρα την ευκολότερη κάλυψη του ετήσιου βάρους εξυπηρέτησής του. Αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στο επίπεδο ρευστότητας, στις επενδύσεις, την απασχόληση, την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες μιας βαθιάς μακροχρόνιας ύφεσης, η οποία άρχισε το 2009, πριν γίνει αντιληπτό από όλους όσους έπρεπε το μέγεθος της κρίσης και άρα του κινδύνου που διατρέχει η χώρα».
ΒΡΑΧΝΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΕΟΣ


Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συνεδριάσουν την Κυριακή και την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την κρίση χρέους μελετούν το ενδεχόμενο “κουρέματος” των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες κατά 50%, με σκοπό να μειωθεί η πίεση που υφίσταται η χώρα, υποστήριξε σήμερα ευρωπαϊκή πηγή.


“Μελετούμε την υπόθεση ενός κουρέματος γύρω στο 50%, δεν είναι μυστικό”, είπε η πηγή αυτή, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία της. Τον Ιούλιο είχε συμφωνηθεί το κούρεμα να φτάσει το 21%.


Μέχρι στιγμής δεν έχει επιτευχθεί κάποια συμφωνία. Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους του τραπεζικού τομέα που εμφανίζονται απρόθυμοι να δεχτούν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.


Εάν το κούρεμα φτάσει στο 50% του συνολικού ποσού που πρέπει να αποπληρώσει η Ελλάδα, τότε θα διαγραφεί χρέος ύψους 67,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή ποσό που αντιστοιχεί περίπου στο 20% του συνολικού χρέους.


Σόιμπλε : ”Σοβαρή η κατάσταση – Αναλάβετε τις ευθύνες σας”
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χαρακτήρισε σήμερα “σοβαρή” την κατάσταση στην ευρωζώνη αναφερόμενος στην κρίση χρέους και κάλεσε τους Ευρωπαίους να αναλάβουν “τις ευθύνες” τους απέναντι στην παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της, λαμβάνοντας αποφάσεις.


“Η κατάσταση είναι σοβαρή. Έχουμε μεγάλες ευθύνες, το ξέρει ο καθένας”, δήλωσε ο Σόιμπλε στους δημοσιογράφους μόλις έφτασε στις Βρυξέλλες για να παρευρεθεί στις συνόδους κορυφής με τους ομολόγους του και τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Έχουμε ευθύνη απέναντι στην Ευρώπη, την ευρωζώνη, αλλά φυσικά και απέναντι στην παγκόσμια οικονομία”, πρόσθεσε.


“Γνωρίζουμε ότι πρέπει να λάβουμε τις απαραίτητες αποφάσεις πριν από τη σύνοδο της Ομάδας των 20 (G20) στις Κάνες”, στη Γαλλία στις 2 και 3 Νοεμβρίου, επεσήμανε ο Σόιμπλε.


Πάντως ο γερμανός υπουργός διέψευσε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ της χώρας του και της Γαλλίας. Οι συνομιλίες μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας δεν έχουν μπλοκαριστεί, υπογράμμισε ο υπουργός.


Ο Σόιμπλε διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η δεύτερη σύνοδος κορυφής των ευρωπαίων ηγετών, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη και στην οποία αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την επίλυση της κρίσης χρέους, συνδέεται με την “ανάγκη να υπάρχει η προηγούμενη συμφωνία του (γερμανικού) κοινοβουλίου” για τα μέτρα. “Αυτό δεν έχει καμία σχέση με μία διαμάχη με τη Γαλλία”, επεσήμανε.


Πάντως, η Γερμανία δεν συμφωνεί με τη γαλλική πρόταση να δοθεί στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) άδεια τραπεζικής δραστηριότητας και πρόσβαση στους πόρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...