Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Ανακάλυψη μας φέρνει πιο κοντά στο εμβόλιο θεραπείας της φαλάκρας;

Πολύτιμες χημικές ουσίες που παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη των τριχών ανακάλυψαν Αμερικανοί επιστήμονες στα λιποκύτταρα. Συγκεκριμένα, ...
ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Γέιλ δημοσίευσαν σε επιστημονικό περιοδικό τα αποτελέσματα πειραμάτων τους σε ποντίκια, όπου μια τονωτική ένεση ενεργοποιούσε τους θύλακες των τριχών…


Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων, οι ειδικοί εξέτασαν ποντίκια τα οποία αντιμετώπιζαν προβλήματα ως προς την παραγωγή λιποκυττάρων. Οι επιστήμονες προχώρησαν σε τονωτικές ενέσεις στα «φαλακρά» ζώα με λιποκύτταρα από υγιή ποντίκια και μετά από δύο εβδομάδες παρατήρησαν ότι νέοι θύλακες είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται. Όπως μάλιστα υποστηρίζουν, η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής θεραπείας κατά της φαλάκρας.


Υπό κανονικές συνθήκες, οι τρίχες γεννιούνται σε κύκλους. Στην περίπτωση όμως των συγκεκριμένων πειραματόζωων, οι προβληματικοί θύλακες αδρανοποιούνταν και κάπως έτσι δεν αναπτύσσονταν νέες τρίχες. Ο συγκεκριμένος τύπος λιποκυττάρων που εντόπισαν οι επιστήμονες παρήγαγε έναν αυξητικό παράγοντα αιμοπεταλίων, ο οποίος με τη σειρά του παρακινούσε την ανάπτυξη της τρίχας στο 86% των θυλάκων.


Συγκρατημένα αισιόδοξοι οι επιστήμονες σημειώνουν ότι, για την ώρα, δεν είναι γνωστό κατά πόσο και ο ανθρώπινος οργανισμός ακολουθεί το ίδιο χημικό «μονοπάτι». Θα συνεχίσουν όμως την αναζήτηση επιπλέον χημικών ουσιών που θα μπορούσαν να εμπλέκονται στην διαδικασία.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...