Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Οδηγός uploading στο Facebook για τις καλοκαιρινές σου φωτογραφίες

Το καλοκαίρι φτάνει στο τέλος του και εσύ βιάζεσαι να ανεβάσεις τις καλοκαιρινές σου φωτογραφίες στο Facebook για να κάνεις τους πάντες να ζηλέψουν. Αν δεν το κάνεις όμως σωστά, θα γελάνε και οι πέτρες...



Την έχεις βρει τη φωτογραφία που θα βάλεις καινούρια profile pic. Την έχεις σταμπάρει από το δευτερόλεπτο που την έβγαλες και ανυπομονείς να τελειώσουν οι διακοπές σου για να την ανεβάσεις και να εισπράξεις δεκάδες likes. Ξανασκέψου το.


Το πιο σύνηθες λάθος στο Facebook είναι να βάζεις φωτογραφίες για να εντυπωσιάσεις τα πλήθη, χωρίς να καταλαβαίνεις ότι δεν πρόκειται να εισπράξεις ακριβώς την αποθέωση που περίμενες. Κι αυτό γιατί δεν σκέφτονται όλοι οι άνθρωποι το ίδιο, ούτε θεωρούν γαμάτη φωτογραφία αυτή που θεωρείς κι εσύ.


Χρυσός κανόνας δεν υπάρχει. Ούτε είμαστε εμείς οι κριτές των πάντων για να σου πούμε τι φωτογραφίες θα ανεβάζεις στο Facebook και τι όχι. Απλά προσπαθούμε να βοηθήσουμε ώστε με τις φωτογραφίες που ανεβάζεις και να δείχνεις τον πραγματικό σου εαυτό αλλά και να φαίνεσαι ωραίος.


Παράγοντας Photoshop


Τα εξώφυλλα των Ελληνικών περιοδικών αλλά και οι αφίσες των νυχτερινών μαγαζιών που βλέπεις στις κολώνες αποδεικνύουν ένα πράγμα. Ότι ο Έλληνας σε γενικές γραμμές δεν ξέρει photoshop. Οπότε το να βάλεις εκείνο το “γαμάτο ρε σου λέω είναι” φίλτρο που σου είπε ο ξάδερφός σου ότι σε κάνει να φαίνεσαι πιο γυαλιστερός και cool, δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.


Αν θες ντε και καλά να πειραματιστείς με τις φωτογραφίες, πείραξέ τις μόνο χρωματικά ή από άποψη διαστάσεων. Και να έχεις στο μυαλό σου ότι ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει αυτό που βλέπει. Και με το να το αλλάζεις, δίνεις μια δική σου διάσταση στην πραγματικότητα. Κι αν για τα περιοδικά αυτό επιτελεί έναν σκοπό, το να το κάνεις στο προσωπικό σου προφίλ στο Facebook είναι τουλάχιστον κωμικό.


Παράγοντας εντυπωσιασμός


Πίστεψέ με δεν πρόκειται κανείς να ζηλέψει τα κατορθώματα και τις βουτιές σου. Εκτός κι αν έχεις κάποια παλιά πικραμένη γκόμενα που παρακολουθεί το facebook σου και ζηλεύει την ευτυχία σου. Δεν είσαι ο μόνος που έχει πάει στο Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, ούτε ο μόνος που κάνει διακοπές με ιστιοπλοϊκό ή σκάφος. Κι άλλοι πέρασαν καλά, ενδεχομένως καλύτερα από εσένα.


Στην ίδια κατηγορία αποφυγής βρίσκονται και οι φωτογραφίες στο κάμπριο αυτοκίνητό σου, εκείνες που κάνεις σούζα τη μηχανή αλλά και εκείνες στις οποίες φοράς το μπλουζάκι που χρυσοπλήρωσες με το τεραστίων διαστάσεων αλογάκι που είναι έτοιμο να πηδήξει από το ύφασμα και να καλπάσει.


Παράγοντας κοιλιακοί και μπιροκοίλι


Όπως συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους, είναι λογικό να μην σου αρέσουν και πολύ οι φωτογραφίες σου. Στη μία σού φαίνεσαι λίγο κοιμισμένος, στην άλλη λίγο παχουλός. Προς Θεού μην ανεβάσεις μόνο τις φωτογραφίες στις οποίες φαίνεσαι υπερτέλειος και αδύνατος αν δεν είσαι, γιατί πολλοί από τους φίλους σου στο Facebook είναι και πραγματικοί σου φίλοι και αυτοί θα κλαίνε από τα γέλια με την πάρτη σου.


Δεν πειράζει καθόλου να ανεβάσεις εκείνη την φωτογραφία με το λερωμένο προγούλι μετά την γαριδομακαρονάδα που χτύπησες. Αυτός είσαι. Έχεις προγούλι. Και το να κάθεσαι να τυραννάς 3 ώρες μια φωτογραφία για να δεις αν σε παχαίνει η μπλούζα που φοράς, καλύτερα να μην ανεβάσεις καθόλου φωτογραφίες.


Παράγοντας κραιπάλη


Τα έχουμε ξαναπει για τα μεθύσια σου. Δεν είναι μαγκιά να κατεβάζεις ένα μπουκάλι τζιν. Αλήθεια, δεν πρόκειται να σου δώσει κανείς βραβείο για αυτό. Και αν εσύ περνάς υπέροχα πιωμένος, να είσαι σίγουρος ότι εμείς δεν περνάμε και τόσο καλά βλέποντας τα κόκκινα μάτια σου και τη λιωμένη μορφή σου σε κάποιο σοκάκι της Σίφνου.


Επίσης μια σαμπανιέρα με δύο Moet μέσα είναι μεν μια καλή στιγμή για εσένα και την παρέα σου αλλά είναι λίγο ψωνίστικο και προκλητικό να το δείχνεις στους φίλους σου στο Facebook. Εκτός κι αν θες τα unfriend να πέσουν βροχή από εκείνους που τον έχουν λίγο πιο χαμηλά τον αμανέ.


Παράγοντας tag


Εντάξει να ανεβάσεις φωτογραφίες με όλη την παρέα σου. Αλλά το να τους tagάρεις κιόλας στο άλμπουμ σου είναι μια άλλη ιστορία. Οφείλεις να ρωτήσεις τους φίλους σου – πόσο μάλλον κάποιους που δεν είναι και τόσο κοντινοί σου φίλοι – για το αν θέλουν να tagαριστούν στο άλμπουμ σου. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν θέλουν να έχουν φωτογραφίες στο Facebook που να τους δείχνουν να παρτάρουν σε κάποιο νησί.


Παράγοντας τσαλάκωμα


Αν πάρεις τηλέφωνο έναν εγχώριο άνδρα celebrity και του ζητήσεις να κάνει μια πρωτοποριακή φωτογράφηση, η απάντηση είναι μονίμως όχι. Κι αυτό γιατί μας έχει φάει η σοβαροφάνεια σε αυτή τη χώρα. Και ειδικά αφού δεν είσαι celebrity και δεν έχεις κάποιο image το οποίο δεν θες να χαλάσεις, τσαλάκωσε την εικόνα σου όσο περισσότερο μπορείς.


Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γίνεις πιο οικείος στους διαδικτυακούς φίλους σου από το να ανεβάσεις μια φωτογραφία που θα τους κάνει να γελάσουν. Το Facebook δεν είναι προεκλογικό φυλλάδιο από το οποίο προσπαθείς να κερδίσεις την ψήφο των γιαγιάδων, για να το παίζεις σοβαρός και τέλειος.


Σαφώς και αυτές οι οδηγίες που διάβασες παραπάνω δεν αποτελούν κάτι παραπάνω από απλές επισημάνσεις. Είναι όμως βέβαιο ότι αν τις ακολουθήσεις πιστά, θα έχεις ένα πολύ πιο αξιοπρεπές προφίλ στο Facebook από το υπόλοιπο 80% των χρηστών.


Καλό ανέβασμα..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...