Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011

Πρώτο «ναι» για τη δημιουργία μουσείου χιώτικης μαστίχας

Και η Χίος θέλει το μουσείο της. Και όπως όλα δείχνουν, θα αποκτήσει Μουσείο Μαστίχας. Ενα βήμα πριν από την υπογραφή της σχετικής Προγραμματικής Σύμβασης για τη δημιουργία του είναι το ...
υπουργείο Πολιτισμού, η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ), το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς και ο Δήμος Χίου.


Μετά τη θετική γνωμάτευση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης στις αρχές Σεπτεμβρίου για την κατασκευή ενός έργου που θα αποτελέσει το «σπίτι» του μοναδικού χιώτικου προϊόντος της μαστίχας.


Και από τη στιγμή που υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση, στην οποία θα περιέχονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα του κάθε φορέα, θα αρχίσουν οι διαδικασίες δημοπράτησης με διεθνή διαγωνισμό, η επιλογή και η εγκατάσταση εργολάβου και η έναρξη του έργου με ορίζοντα υλοποίησης τα 2 χρόνια.


«Ολα θα γίνουν από την αρχή. Τσιμέντο, σίδερο και γυαλί θα είναι τα υλικά του νέου μοντέρνου κτηρίου που θα φιλοξενήσει τα μυστικά της μαστίχας, σε μια ιδιόκτητη έκταση 50 στρεμμάτων της Ενωσης Μαστιχοπαραγωγών, στην καρδιά των Μαστιχοχωρίων, στο Πυργί», σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΜΧ και αντιπεριφερειάρχης Χίου Κώστας Γανιάρης.


Η εμπειρία από άλλα παρόμοια θεματικά μουσεία είναι πολύ θετική. Το μουσείο πρέπει να γίνει πόλος έλξης και το σημείο αναφοράς και προβολής της μαστίχας και της Χίου γενικότερα. «Με προϋπολογισμό 9.234.800 ευρώ (οι πόροι προέρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης), πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο πολιτισμού με αναπτυξιακές προοπτικές και δυνατότητες στη Χίο», επισημαίνει ο ίδιος.


Με τη δημιουργία και λειτουργία του Μουσείου Μαστίχας η Χίος θα μπορέσει να αναδείξει το παγκοσμίως μοναδικό προϊόν της. Θα προβληθούν επίσης η τεχνική της παραδοσιακής καλλιέργειας του μαστιχιού, ο τρόπος συλλογής των πολύτιμων δακρύων, αλλά και η εκμηχάνιση στην επεξεργασία του μαστιχιού. Ανάλογη ανάπτυξη αναμένεται να έχουν και τα 22 Μαστιχοχώρια, που ήδη πολλά από αυτά αποτελούν ειδικούς τουριστικούς προορισμούς, όπου οι επισκέπτες μέσα από προγράμματα αγροτουρισμού μπορούν να γνωρίσουν από κοντά την καλλιέργεια και συλλογή του μαστιχιού, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Σε συνδυασμό πάντα με την προβολή και τη γνωριμία τόσο των πολιτιστικών μνημείων της περιοχής όσο και των τοπικών προϊόντων της Χίου.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...