Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Η τηλεόραση ανεβάζει... την πίεση;

Η πίεσή σας ανεβοκατεβαίνει σαν ασανσέρ. Μήπως ευθύνεται το γεγονός, ότι περνάτε τουλάχιστον 3 ώρες μπροστά στην τηλεόραση και άλλες τόσες στον υπολογιστή; Δείτε, τι αποκαλύπτει μια ενδιαφέρουσα έρευνα...



Μια ακόμη έρευνα έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της καθημερινότητάς σας. Ο λόγος για την συσχέτιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης με την πολύωρη παρακολούθηση τηλεόρασης ή με την υπερβολική ενασχόληση με τον υπολογιστή.


Τηλεόραση και υπολογιστής οι «ένοχοι»


Η έρευνα, που έγινε από επιστήμονες του πολιτειακού πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, υπό τη δρ. Τζόι Άϊζενμαν, και δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine», αφορά κυρίως σε μικρά παιδιά, όμως οι επιστήμονες δεν αποκλείουν να ισχύει κάτι αντίστοιχο και για τους ενήλικες.


Είναι η πρώτη φορά, που μια έρευνα συσχετίζει άμεσα αυτή τη συνήθεια των παιδιών (να κάθονται επί ώρες μπροστά από μια οθόνη βλέποντας ή παίζοντας παιγνίδια) με την αύξηση της πίεσης του αίματος. Οι επιστήμονες μελέτησαν παιδιά 3-8 ετών επί μια εβδομάδα, με τη βοήθεια ειδικής συσκευής, που προσδιόριζε πόσο κινητικά ήταν, ενώ έλαβαν επίσης υπόψη τους, πληροφορίες που πήραν από τους γονείς σχετικά με τη συμπεριφορά και τις συνήθειές τους.


Η έρευνα έδειξε, ότι τα παιδιά έκαναν καθιστική ζωή κατά μέσο όρο 5 ώρες την μέρα και βρίσκονταν τουλάχιστον 1,5 ώρα μπροστά από μια οθόνη. Ανεξάρτητα από το βάρος του παιδιού, η πίεση του αίματος ήταν σημαντικά υψηλότερη σε εκείνα τα παιδιά που έβλεπαν τον περισσότερο χρόνο τηλεόραση ή έπαιζαν τα περισσότερα βιντεοπαιχνίδια, σε σχέση με όσα παιδιά σπαταλούσαν τον μικρότερο χρόνο μπροστά στην οθόνη της τηλεόρασης (λιγότερο από μισή ώρα τη μέρα).


Μισή ώρα Warcraft και μια ώρα ποδήλατο


Και αν αναρωτιέστε, τι πρέπει να κάνετε ως γονείς προκειμένου να «ξεκολλήσετε» τα μικρά σας από την τηλεόραση ή τον υπολογιστή που παίζουν με τις ώρες ηλεκτρονικά παιχνίδια, δείτε, τι συμβουλεύουν οι ειδικοί. Προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν τα βλαστάρια σας σοβαρά προβλήματα υγείας, καλό θα είναι να θέσετε ένα «όριο» στην τηλεθέαση (όχι πάνω από 1,5 με 2 ώρες την ημέρα) ενώ παράλληλα, ιδανικό είναι να εφεύρετε τρόπους για άσκηση ή κίνηση (π.χ. ποδήλατο, παιχνίδι, τρέξιμο κ.α.) τουλάχιστον για 1 ώρα ημερησίως.


Και επειδή κάτι μας λέει, πως η εν λόγω έρευνα μπορεί να έγινε με αντικείμενο μελέτης τα μικρά παιδιά, αλλά ενδεχομένως αφορά και ενήλικες, καλού κακού, εφαρμόστε τις παραπάνω συμβουλές και για τον εαυτό σας.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...