Σάββατο 27 Αυγούστου 2011

Πώς φαίνεται ένα αστέρι που πέφτει, εάν βρίσκεσαι στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό;

Την περασμένη εβδομάδα (όπως κάθε καλοκαίρι τέτοια εποχή) ο επιστήμονες μας πρότειναν να στρέψουμε το κεφάλι στον ουρανό για να δούμε τις Περσείδες, μια βροχή από «πεφταστέρια». Μάλιστα ο Διεθνής Οργανισμός Μετεώρων υπολόγισε ότι κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του φαινομένου θα έπεφταν περίπου...
100 μετέωρα την ώρα προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Όμως ελάχιστοι άνθρωποι θα έπρεπε να… σκύψουν για να δουν τις Περσείδες. Πρόκειται για τους αστροναύτες που βρίσκονται σε τροχιά, μέσα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Δείτε την σπάνια φωτογραφία που τράβηξε ο αστροναύτης Ron Garan και ανέβασε από το διάστημα στο λογαριασμό του στο twitter…






Οι Περσείδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη. Στην πραγματικότητα προκαλούνται από την είσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης σωματιδίων σκόνης και άλλων υπολειμμάτων από την τεράστια ουρά (μήκους μερικών εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/ Swift-Tuttle, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Αμερικανούς Lewis Swift και Horace Parnell Tuttle.


Τα μετέωρα (που όλοι έχουμε μάθει να λέμε «πεφταστέρια») είναι μικροί διαστημικοί βράχοι που εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και φαίνονται να καίγονται αργά. Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με ταχύτητα γύρω στα 60χλμ/δευτερόλεπτο και διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνουν φωτεινά ίχνη.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...