Ενώ η συγκέντρωση υπογραφών στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τους 950 Πανεπιστημιακούς (ανάμεσά τους Πρόεδροι Τμημάτων, Κοσμήτορες και Πρυτάνεις βλέπε εδώ), 902 Πανεπιστημιακοί του εξωτερικού συντάσσονται με τους ...
Έλληνες συναδέλφους τους εναντίον της προτεινόμενης από την κυβέρνηση μεταρρύθμισης στη τριτοβάθμιας εκπαίδευση. Με έκκλησή τους, την οποία απευθύνουν προς τον Πρωθυπουργό και την Υπουργό Παιδείας υποστηρίζουν ότι η κατεύθυνση του προτεινόμενου νομοσχεδίου «είχε καταστροφικές συνέπειες στην Ανώτατη Εκπαίδευση όπου εφαρμόστηκε» και ζητούν «να μην προχωρήσει η ψήφισή του».
Στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται Κοσμήτορες και Πρόεδροι Τμημάτων από Πανεπιστήμια των ΗΠΑ, Καναδά, Αγγλίας, Ιταλίας, Ιρλανδίας, Δανίας, Φινλανδίας και Γαλλίας καθώς και οι πρόεδροι ομοσπονδιών μελών ΔΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας T. Hoad και της Γαλλίας P. Enclos. Οι υπογράφοντες Πανεπιστημιακοί προέρχονται από 43 χώρες (από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Βοσνία και την Τουρκία έως τη Νότια Αφρική και την Ινδία, από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έως τη Λατινική Αμερική, τη Νέα Ζηλανδία και την Αυστραλία) και διδάσκουν σε γνωστά Πανεπιστήμια, όπως του Βερολίνου, της Βιέννης, του Λονδίνου και του Παρισιού, ή όπως το Κέμπριτζ, το Κολούμπια, το Μπέρκλει, η Οξφόρδη, το Πρίνστον και το Χάρβαρντ. Ο διεθνούς φήμης Αμερικανός διανοητής Noam Chomsky είναι ένας από τους 902 ξένους Πανεπιστημιακούς που ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία ομάδας Ελλήνων συναδέλφων τους. Βλέποντας τον κατακλυσμό των αντιδράσεων, η Υπουργός ενώ είχε δεσμευθεί μέσα στην αίθουσα του Κοινοβουλίου (επισυνάπτεται απόσπασμα των πρακτικών) να καταθέσει στη Βουλή το τελικό νομοσχέδιο το αργότερο μέχρι τις 18 Αυγούστου, τελικά φοβούμενη τις αντιδράσεις δεν κατέθεσε τίποτα καινούριο.
Ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις στα κόμματα της Αντιπολίτευσης, τα οποία θεωρούν ότι με αυτή την τακτική η Υπουργός καταστρατηγεί ακόμα και τον κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο τα Νομοσχέδια θα πρέπει να δημοσιοποιούνται στην τελική τους μορφή, αφού συζητηθούν στην Βουλή, τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν την συζήτησή τους στην Ολομέλεια.
Οι Πανεπιστημιακοί από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι, μετά την πλήρη απουσία διαβούλευσης με την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τώρα θα συνειδητοποιήσουν και οι Βουλευτές την απαξίωση και του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Διαμηνύουν μάλιστα ότι ο Νόμος, ο οποίος θα διαλύσει το Δημόσιο Πανεπιστήμιο δεν πρέπει να ψηφιστεί, αφού είναι αντίθετοι σε αυτόν Πανεπιστημιακοί, Φοιτητές και Κοινωνία.