Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Έλεγχοι της τρόικας με φόντο την 6η δόση

Ελέγχους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε υπουργεία και σε υπηρεσίες θα διεξάγουν από τη Δευτέρα εκπρόσωποι της τρόικας που βρίσκονται στη χώρα μας, ενώ η άφιξη των υψηλόβαθμων στελεχών αναμένεται την Τετάρτη.


Η αξιολόγηση έχει ως στόχο την...
σύνταξη έκθεσης για την πορεία των μεταρρυθμίσεων, από την οποία θα κριθεί και η εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου.


Στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων αναμένονται να τεθούν και αλλαγές στη φορολογία, με βασικό επιχείρημα εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών ότι ορισμένα εισπρακτικά μέτρα, οδηγούν σε μεγαλύτερη ύφεση την οικονομία.


"Αγκάθι" στην αξιολόγηση θεωρείται η εκτέλεση του προϋπολογισμού καθώς υπάρχει υστέρηση εσόδων και αύξηση δαπανών, σε σχέση με τους στόχους του Μεσοπρόθεσμου.


Τα βασικά σημεία της ατζέντας αναμένεται να είναι οι ιδιωτικοποιήσεις, οι αλλαγές στο δημόσιο.


Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ανώτατα στελέχη της τρόικας θα έχουν συνάντηση την ερχόμενη εβδομάδα με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο, στην οποία θα συζητήσουν την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.


Επιστολή Βενιζέλου


Στο μεταξύ, με αφορμή τα αιτήματα από κράτη - μέλη, για παροχή εγγυήσεων εκ μέρους της χώρας μας, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σε επιστολή του προς τους κ.κ. Ρεν, Γιούνκερ και Τρισέ αναφέρει:


"Η Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία που επέτρεψαν να ληφθούν οι ομόφωνες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής μέσα στην Ευρωζώνη που πρέπει να παρακολουθεί 17 διαφορετικούς εσωτερικούς πολιτικούς κύκλους, έχει επιδείξει την μέγιστη δυνατή καλοπιστία και ευελιξία προκειμένου να επιτευχθεί η άμεση και πλήρης εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου".


"Τεχνικές λύσεις είναι εύκολο να βρεθούν υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θίγεται η αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του προγράμματος. Το ζήτημα όμως είναι κατεξοχήν πολιτικό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί ώστε να στέλνονται πάντοτε καθαρά και θετικά μηνύματα τόσο προς τις διεθνείς αγορές όσο και προς τις Ευρωπαϊκές κοινωνίες" συμπληρώνει.


Ο κ. Βενιζέλος αναμένεται να έχει στις 12 το μεσημέρι, συνάντηση με εκπροσώπους κοινωνικών εταίρων και βασικών παραγωγικών φορέων. Γύρω στις 3 το μεσημέρι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...