Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

2 εκ. δολάρια για το κεφάλι του Gaddaffi

Επικήρυξη 2 εκατομμυρίων δολαρίων για το συνταγματάρχη Gaddaffi ζωντανό ή νεκρό, δίνουν οι αντικαθεστωτικοί που κατέλαβαν την Τρίπολη, ενώ ανακοίνωσαν ότι χορηγούν πλήρη αμνηστία σε όποιον τον...
σκοτώσει ή τον συλλάβει, πρόταση που απευθύνεται σε όσους ανήκουν στο στενό του περιβάλλον και γνωρίζουν τις κινήσεις του.


Μάχες συνεχίστηκαν χθες σε διάφορες πόλεις της Λιβύης ενώ οι αντάρτες πιέζουν τα κυβερνητικά στρατεύματα προς τη Σύρτη, γενέτειρα του Gaddaffi, όπου υπάρχει περίπτωση να κρύβεται. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες όμως, μπορεί να βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή της Τρίπολης την οποία πολιορκούν οι αντικαθεστωτικοί, οι οποίοι δεν διεκδικούν τη νίκη μέχρι να συλλάβουν τον 69χρονο Καντάφι.


Χθες σε ηχογραφημένο μήνυμά του κάλεσε τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν να πολεμούν χαρακτηρίζοντας «κίνηση τακτικής» την αποχώρησή του από το στρατηγείο του, το οποίο είπε «βομβαρδίστηκε 64 φορές».


Στην Τρίπολη δεν έχουν σταματήσει να ακούγονται κρότοι εκρήξεων και πυροβολισμοί και οι περίπου 2 εκατομμύρια κάτοικοι παραμένουν φοβισμένοι ενώ τα τρόφιμα, το νερό και τα φάρμακα έχουν αρχίσει και λιγοστεύουν επικίνδυνα. Οι εξεγερμένοι έχουν επανδρώσει σημεία ελέγχου σε όλη την πόλη αλλά μετά τις πρώτες εκδηλώσεις χαράς οι περισσότεροι πολίτες επέλεξαν να μείνουν στα σπίτια τους.


Οι αντάρτες άρχισαν να καταστρέφουν τα σύμβολα του καθεστώτος, σκίζοντας τις γιγαντοαφίσες του Gaddaffi και δίνοντας στους δρόμους τα ονόματα μαρτύρων που έπεσαν στις μάχες. Τα καταστήματα παραμένουν κλειστά και τα σκουπίδια συσσωρεύονται στους δρόμους.


Χθες, στελέχη του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης συναντήθηκαν στο Κατάρ με απεσταλμένους των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Τουρκίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ενώ εκπρόσωποι των χωρών που συμμετέχουν στην ομάδα επαφής για τη Λιβύη συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Η Κίνα έκανε έκκληση για «σταθερή μεταβίβαση της εξουσίας» στη Λιβύη ανακοινώνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με το Συμβούλιο. «Η Κίνα σέβεται τις επιλογές του λιβυκού λαού», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Εκπρόσωπος των ανταρτών τόνισε ότι η νέα κυβέρνηση θα τιμήσει όλα τα πετρελαϊκά συμβόλαια που είχαν υπογραφεί από το καθεστώς, μεταξύ των οποίων και εκείνα με τις κινεζικές εταιρείες.


Στο μεταξύ, χθες το βράδυ ανακοινώθηκε ότι 4 Ιταλοί δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί στη Λιβύη. Την είδηση μετέδωσαν το ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Sky TG-24 και το πρακτορείο ειδήσεων Ansa, πληροφορία που επιβεβαιώθηκε και από τον πρόεδρο της ένωσης δημοσιογράφων της Ρώμης. Από τους 4, οι δύο είναι απεσταλμένοι της «Corriere della Sera», ο τρίτος γράφει για τη «La Stampa» και ο τέταρτος είναι ανταποκριτής της «Avvenire».



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...