Λουκέτα και σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο χώρο των ΜΜΕ, με ΕΤ-1, ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡ και "Ραδιοτηλεόραση" να λένε οριστικό "αντίο". Την ίδια στιγμή, συγχωνεύονται 25 ραδιοσταθμοί σε μόλις...
11, σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας, Ηλία Μόσιαλο.
Το σχέδιο αναδιοργάνωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παρουσιάστηκε την Πέμπτη (18.08) σε κυβερνητική σύσκεψη από τον υπουργό Επικρατείας Ηλία Μόσιαλο.
Το παραπάνω σχέδιο, που έχει ως στόχο την αποκομματικοποίηση της ΕΡΤ και τη μετατροπή της σε μια πιο σύγχρονη αλλά και καθαρά δημόσια τηλεόραση, σύμφωνα με τον Κ.Μόσιαλο, προβλέπει τα εξής:
- Η ΕΤ-1 και το ΣΙΝΕ/ΣΠΟΡ κλείνουν όμως οι συχνότητες δεν πωλούνται αλλά παραμένουν περιουσιακό στοιχείο της ΕΡΤ. Μάλιστα, πλήθος προγραμμάτων τους θα ενταχθούν στα άλλα κανάλια της ΕΡΤ.
- Διακόπτεται η έκδοση της "Ραδιοτηλεόρασης", με το προσωπικό να εντάσσεται στα πολυμέσα, τα οποία θα ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό και πόρους.
- Καταργούνται 15 από τους 20 πομπούς των μεσαίων, ενώ διατηρούνται πέντε για εθνικούς λόγους.
- Οι περιφερειακοί ραδιοσταθμοί από 19 γίνονται εννέα, με στόχο τη δημιουργία ενιαίου περιφερειακού προγράμματος και έμφαση στα τοπικά χαρακτηριστικά.
- Το κανάλι ΕΤ-3 αναβαθμίζεται σε κανάλι όλης της περιφέρειας,(με έμφαση σε πολιτισμό, ψυχαγωγία και αθλητισμό), ενώ οι τρεις ραδιοσταθμοί στη Θεσσαλονίκη συγχωνεύονται σε έναν.
- Καταργούνται το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων και το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο. Οι δραστηριότητές τους θα ενσωματωθούν στο Αρχείο-Μουσείο της ΕΡΤ, κάτι που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 1,2 εκατ. ευρώ τον χρόνο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Την ίδια στιγμή, δημιουργείται γενική διεύθυνση πολυμέσων.
- Το μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων στην ΕΡΤ στην Κατεχάκη (σήμερα στεγάζεται η ΕΤ-1) θα παραχωρηθεί σε φορείς του Δημοσίου με συμβολικό αντίτιμο, ώστε να υπάρξει περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
- Υπολογίζονται επενδύσεις ύψους περίπου 48 εκατ. ευρώ έως και το 2014 κυρίως για την ψηφιακή μετάβαση. Ακόμη, θα εξοικονομηθούν πάνω από 8.000.000 ευρώ, λόγω καλύτερης διαχείρισης, αλλά και εξαιτίας των συγχωνεύσεων προγραμμάτων, της μείωσης προσωπικού (περίπου κατά 45%), λόγω συνταξιοδοτήσεων και περιορισμού των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου (υπάρχει πρόβλεψη για σημαντική μείωση συμβασιούχων εδώ και καιρό).
- Αναμένεται μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΡΤ, ώστε από το 2012 να είναι κερδοφόρα και να αποδίδει περισσότερους φόρους στο κράτος.
- Ολοκληρώνεται η καταγραφή και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ που θα γίνει μέσω του υπουργείου Οικονομικών.
Τέλος, αναφορικά με το "νέο" χαρακτήρα της ΝΕΤ, της ERT World και του Πρίσμα+, προβλέπεται η ενδυνάμωση του ενημερωτικού και ψυχαγωγικού τομέα τους. Επίσης, προτείνεται αναβάθμιση της "ΝΕΤ 105,8", του "Τρίτου Προγράμματος", του "Kosmos 96,3", και της ΕΡΑ Σπορ, η σύμπραξη του "Ράδιο Φιλία" με τον Δήμο Αθηναίων για τους ξενόγλωσσους ακροατές.
Θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή για να προτείνει τον τρόπο διοίκησης της ΕΡΤ από εδώ και στο εξής, ώστε να είναι εύκολη η μετατροπή της από κρατική σε δημόσια. Οι εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ θα έχουν από εδώ και στο εξής πλαφόν, ενώ σχεδιασμοί υπάρχουν και για την καταβολή του 1,5% για παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών αλλά και την αξιολόγηση των εργαζομένων.
Έτοιμοι για επίθεση οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ
Την έντονη αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ εξέφρασαν όλες οι Ομοσπονδίες, Ενώσεις Συντακτών και Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι "δεν εναντιώνονται σε όποιο μέτρο συμβάλλει στην πραγματική και ουσιαστική αναδιοργάνωση της ΕΡΤ".
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: τα σχέδια "υπονομεύουν την ιδρυτική και λειτουργική υπόσταση της ΕΡΤ, που είναι κατοχυρωμένη συνταγματικά υπέρ της ελεύθερης και ανεμπόδιστης πληροφόρησης του λαού".
Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν τη μορφή της κοινής τους δράσης, μέσω οργανωμένων κινητοποιήσεων.
Αντιδράσεις και στον πολιτικό κόσμο
Ο υπεύθυνος του Τομέα ΜΜΕ της ΝΔ, Σίμος Κεδίκογλου, σε δήλωσή του σημειώνει πως "μετά από μήνες επίσημης κυβερνητικής αναρμοδιότητας, μάθαμε σήμερα με τον πλέον εξωκοινοβουλευτικό τρόπο, ότι η αρμοδιότητα για την ΕΡΤ και τα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης περιέρχεται σε μία νεφελώδη «ανεξάρτητη Επιτροπή», της οποίας δεν γνωρίζουμε ούτε τον τρόπο σύνθεσης, ούτε το πλαίσιο λειτουργίας και η οποία θα λύσει όλα τα προβλήματα του χώρου".
Άμεση ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "η κυβέρνηση, υποκρινόμενη ότι θέλει μια δημόσια ανεξάρτητη ραδιοτηλεόραση, επιδιώκει να την προσαρμόσει σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, ώστε να προπαγανδίζει πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της σφαγής των λαϊκών δικαιωμάτων και τον αυταρχισμό που τη συνοδεύει".
Από την πλευρά του, ο ΣΥΝ τονίζει στην ανακοίνωσή του ότι "το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ αποτελεί την ταφόπλακα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης και ενημέρωσης".