Δράκοι, αγγελάκια, πεταλούδες, ο Τσε Γκεβάρα κι ο Χριστός, όταν το ανθρώπινο κορµί µετατρέπεται σε καµβά µε την τέχνη της βελόνας. Γιατί χτυπάµε στο σώµα µας σχέδια ανεξίτηλα στο χρόνο; Από ναρκισσισµό, για «µαγκιά» και σεξαπήλ, επειδή κάνουν τατουάζ ο...
Σκαρµούτσος, ο Σισέ και η Αντζελίνα Τζολί ή, µήπως, για να στείλουµε κάποιο µήνυµα και να πούµε µια ιστορία;
Η δερµατοστιξία ή τατουάζ, όπως λέγεται η χάραξη του δέρµατος µε µόνιµο σχέδιο, έχει τις ρίζες της στις συνήθειες πρωτόγονων λαών, που χρησιµοποιούσαν αυτή τη τεχνική για να χαράξουν στο σώµα τους σύµβολα µε διακοσµητική, θρησκευτική ή µαγική σηµασία. Για πολλούς λαούς, το τατουάζ χρησιµοποιήθηκε ως σύµβολο αδελφοσύνης, κοινωνικής διάκρισης, αλλά και ως ένδειξη πένθους. Τα τελευταία χρόνια έχει καθιερωθεί ως µόδα, απενοχοποιηµένο από το «στίγµα» που κουβαλούσε παλιά, όταν ήταν επιλογή περιθωριοποιηµένων. «Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτοµα που θα το αποφασίσουν, αρέσκονται να προβάλλουν ναρκισσιστικά την εικόνα τους, χαρακτηρίζονται από δυναµισµό, εξωστρέφεια, διάθεση να αποκαλύψουν µια πτυχή του εαυτού τους», επισηµαίνει η ψυχοθεραπεύτρια-οικογενειακή σύµβουλος, κ. Νατάσσα Νικολακάκου: «Οι άντρες επιλέγουν περισσότερο σχέδια που συµβολίζουν δύναµη και εξουσία, καθώς έτσι ενισχύεται η εικόνα του ανδρισµού τους. Οι γυναίκες επιλέγουν, συνήθως, πιο θηλυκά σύµβολα που αναδεικνύουν τη σεξουαλικότητά τους».
Μήνυµα στο κορµί
«Κατά κύριο λόγο, το τατουάζ χρησιµοποιείται ως τρόπος προβολής ενός µηνύµατος. Η επιλογή του συµβόλου γίνεται µε βάση βιώµατα, εµπειρίες, την προσωπικότητά µας. Είναι τρόπος να δώσουµε το στίγµα µας, να δηλώσουµε κάτι για τον εαυτό µας», παρατηρεί η ψυχοθεραπεύτρια: «Για πολλούς, το τατουάζ επιλέγεται για να δηλώσει πίστη σε κάποια θρησκεία, οµάδα ή πρόσωπο. Πρόκειται, συνήθως, για ανθρώπους µε ισχυρά διαµορφωµένες απόψεις και έντονα συναισθήµατα, που δεν διστάζουν να χαράξουν στο σώµα τους την ιδεολογική τους ταυτότητα. Κάθε σύµβολο κρύβει από πίσω του µια ιστορία, αποκαλύπτοντας πράγµατα για τη ζωή του ατόµου, τις επιθυµίες και την ιδιοσυγκρασία του», προσθέτει η ειδικός.
Δεν είναι λίγες οι φορές-συνεχίζει-που ένα τατουάζ αποκαλύπτει έναν «βαθύ πόνο που το άτοµο βίωσε για κάποιο γεγονός της ζωής του ή µια απώλεια που το σηµάδεψε. Άλλες φορές, µέσω ενός ρητού, φανερώνει ένα µήνυµα ελπίδας, που δίνει δύναµη στο άτοµο και το εµψυχώνει».
Για άλλους, βέβαια, το τατουάζ χρησιµοποιείται διακοσµητικά, «για να ενισχύσει την εξωτερική τους εικόνα, να νιώσουν ξεχωριστοί και γοητευτικοί. Συνήθως, πρόκειται για άτοµα που θέλουν να προκαλούν τη προσοχή των άλλων».
Σπιθαµή χωρίς τατουάζ
«Το εκτεταµένο τατουάζ εξακολουθεί να αντιµετωπίζεται από την πλειοψηφία µε καχυποψία και σκεπτικισµό. Πολλές φορές, η εµφάνιση ενός ατόµου που έχει καλύψει όλο του το σώµα µε τατουάζ σοκάρει ή προκαλεί φόβο, ανασφάλεια, ακόµη και αηδία. Είναι σύνηθες-παρατηρεί η κ. Νικολακάκου-να συγχέουµε την εικόνα αυτή µε την ύπαρξη ψυχοπαθολογίας, αν και η διαχωριστική γραµµή µεταξύ φυσιολογικής και µη συµπεριφοράς είναι συχνά αυθαίρετη και συγκεχυµένη. Τα µεγάλα τατουάζ συσχετίζονται συνήθως µε παραβατικές συµπεριφορές, χρήση ουσιών, αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας. Σε κάποιες περιπτώσεις, µπορεί ωστόσο να υποβόσκει η πρόθεση του αυτοτραυµατισµού και µαζοχιστικές τάσεις. Όµως-τονίζει η ψυχοθεραπεύτρια-η ύπαρξη ή µη κάποιου ψυχολογικού συνδρόµου εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως η ψυχολογική δυσφορία, η ανησυχία, η δυσλειτουργική συµπεριφορά, η ανικανότητα σε µια ή περισσότερες πτυχές στη ζωή του ατόµου».
Τατουάζ και εφηβεία
«Το τατουάζ συχνά αντιπροσωπεύει τη διάθεση του εφήβου να απορρίψει την απόλυτη κυριαρχία των γονιών, να νιώσει ότι ανεξαρτητοποιείται και ότι αποφασίζει ο ίδιος για τον εαυτό του. Ο έφηβος επηρεάζεται σηµαντικά από τα είδωλά του, κυρίως από το καλλιτεχνικό ή αθλητικό χώρο, λειτουργώντας µιµητικά, αλλά και από τις παρέες του-το τατουάζ συχνά θεωρείται «µαγκιά».
Σε συναισθηµατικό επίπεδο, το τατουάζ στην εφηβεία χαρακτηρίζεται συνήθως από παρορµητικότητα, µπορεί να κρύβει συναισθήµατα άγχους ή οργής, ενώ συνοδεύεται συνήθως και από αίσθηµα υπερηφάνειας για την αντοχή που έδειξε το άτοµο απέναντι στο πόνο», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια-οικογενειακή σύµβουλος, κ. Νατάσσα Νικολακάκου και συµβουλεύει τους γονείς, πώς να αντιδράσουν…
VIP τατουάζ
Συνώνυµο, του γκλάµουρ, καθώς σχεδόν δεν υπάρχει εκπρόσωπος του εγχώριου και ξένου star system χωρίς έστω ένα τατουάζ σε ορατή ή αθέατη πλευρά του σώµατός του, µε πιο φανατικούς τους ποδοσφαιριστές, τους ηθοποιούς, τους τραγουδιστές. Ζωντανή …ταπισερί µε τατουάζ, ο άσος του ΠΑΟ Τζιµπρίλ Σισέ. Ο Φιντέλ Κάστρο κι ο Τσε Γκεβάρα «κοσµούν» τα άκρα του Μαραντόνα, νεκροκεφαλές κι αθλητικά παπούτσια προτιµά να «χτυπά» στο δέρµα ο Ιταλός αµυντικός της Ίντερ, Μάρκο Ματεράτσι, ενώ στα 19 τατουάζ που έχει ο Ντέιβιντ Μπέκαµ, ετοιµάζεται να προσθέσει άλλο ένα, µόλις γεννηθεί το τέταρτο παιδί του, όπως έκανε και µε τα τρία προηγούµενα.
Ρεκόρ µε 23 τατουάζ για την Αντζελίνα Τζολί, από τίγρη της Βεγγάζης ως τις γεωγραφικές συντεταγµένες γέννησης των παιδιών της. Μόνο την αριστερή πλευρά του σώµατός της «ζωγραφίζει» η Lady Gaga, σεβόµενη την επιθυµία του πατέρα της να µείνει η άλλη «καθαρή».
Στα καθ’ ηµάς, τον περασµένο χειµώνα το πανελλήνιο µετρούσε στην οθόνη τα τατουάζ του master chef Δηµήτρη Σκαρµούτσου, ενώ το twitter «πήρε φωτιά» για το τατουάζ της Ρούλας Κοροµηλά στον αστράγαλο κι εκείνο του Αντώνη Ρέµου στο µπράτσο, µε το Χριστό.
…αν το παιδί σας εκφράσει την επιθυµία να κάνει τατουάζ:
• Συζητήστε µαζί του σε ήρεµο τόνο.
Διερευνήστε τους λόγους που επιθυµεί να κάνει τατουάζ. Ρωτήστε πώς του δηµιουργήθηκε η επιθυµία, αν έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο οι φίλοι του, τι σηµαίνει για το ίδιο το να χαράξει µόνιµα στο σώµα του ένα σύµβολο.
Βοηθήστε το παιδί σας να διευκρινίσει µέσα του αν χρησιµοποιεί το τατουάζ σαν ένα τρόπο να νιώσει αποδεκτό, να συµπορευτεί µε τη πλειοψηφία.
Διερευνήστε αν βιώνει άγχος ή θυµό και αν η επιθυµία του να κάνει τατουάζ λειτουργεί ως εκτόνωση αυτών των συναισθηµάτων.
Διερευνήστε αν διακατέχεται από συναισθήµατα µειονεξίας και αν έχει χαµηλή αυτοπεποίθηση.
Ενηµερώστε το για τους κινδύνους του τατουάζ και τη δυσκολία να αφαιρεθεί µελλοντικά, αν αλλάξει γνώµη.
Αν τελικά το παιδί σας δείχνει αποφασισµένο, ζητήστε του να το καθυστερήσει για λίγο, ώστε να είναι πραγµατικά σίγουρο.
Τέλος, δείξτε την υποστήριξη και αγάπη σας µε το να το συνοδέψετε, ακόµη και αν έχετε τελικά διαφωνήσει µε την απόφασή του και να του συµπαρασταθείτε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Ξέρετε ότι…
…το άγχος οδηγεί ορισµένα άτοµα (το 25% των ερωτηθέντων) στην απόφαση να κάνουν τατουάζ, σύµφωνα µε έρευνα µελετητών του Πανεπιστηµίου του Νιουκάστλ;
…το σηµείο που κάνουµε τατουάζ προδίδει το χαρακτήρα µας, σύµφωνα µε την «ψυχολογία» του τατουάζ, του Ιταλού ψυχίατρου-εγκληµατολόγου του Πανεπιστηµίου της Λ’ Άκουιλα, Μάρκο Καναβίτσι; Τατουάζ στο θώρακα; Αποφασιστικός. Στο πόδι; Κρύβετε µέσα σας ένα µικρό παιδί. Στον αφαλό; Είστε ντροπαλός και ανασφαλής.
…το ένα τέταρτο των ανδρών και γυναικών ηλικίας 18-50 ετών έχει κάνει τατουάζ, σύµφωνα µε έρευνα του Πανεπιστηµίου Northwestern των Η.Π.Α., αλλά το 25% δήλωσε ότι το έχει µετανιώσει; Συµβαίνει και στους διάσηµους: ο 50 Cent, η Μπρίτνεϋ Σπήαρς, ο Τσάρλι Σην είναι µερικοί σταρ που άλλαξαν γνώµη κι έσβησαν µε λέιζερ τα τατουάζ τους.