Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

H Ford έδωσε τη δυνατότητα σε τυφλούς να οδηγήσουν

Μία ομάδα 30 ατόμων -τυφλών ή με πρόβλημα στην όραση - ήταν προσκεκλημένη στην πίστα δοκιμών της Ford πριν από λίγες ημέρες.


Στόχος ήταν τα άτομα αυτά να...
βιώσουν κάτι που ρεαλιστικά θεωρούσαν ανέφικτο, την οδήγηση ενός αυτοκινήτου. Με την καθοδήγηση επαγγελματιών εκπαιδευτών, η ομάδα οδήγησε στην
πίστα που βρίσκεται στο κέντρο εξέλιξης της Ford στο Merkenich της Κολωνίας και περιλαμβάνει ευθείες και στροφές υψηλών ταχυτήτων.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ταχύτερος οδηγός έφθασε τα 120 χλμ./ώρα. Η οδήγηση με υψηλές ταχύτητες μπορεί να ήταν το κλου της εκδήλωσης, αλλά απώτερος σκοπός ήταν άλλος, δηλαδή να μπορέσουν οι τυφλοί και τα άτομα με κάποια μορφή οπτικής αναπηρίας να αποκτήσουν μεγαλύτερη γνώση των οχημάτων και της οδικής κυκλοφορίας, ώστε να βοηθηθούν στην καθημερινότητά τους.


Η πρωτοβουλία ήταν μία από τις πολλές που έχει πραγματοποιήσει η Ford για άτομα με προβλήματα όρασης. Οι άνθρωποι αυτοί μπόρεσαν να οδηγήσουν αρκετά αυτοκίνητα, ώστε να αποκτήσουν μία αίσθηση για το σχήμα και τις διαστάσεις τους.


Άλλη αίσθηση


Η Lushe Grabanica, 28 ετών, από το Treffelhausen, έκανε αίτηση συμμετοχής μέσω Facebook και έφυγε ενθουσιασμένη από την εμπειρία. «Η οδήγηση ενός αυτοκινήτου σημαίνει ελευθερία για μένα. Συνήθως κάθομαι στη θέση του συνοδηγού, από όπου μπορώ επίσης να απολαύσω την εμπειρία. 


Αλλά το να οδηγώ ένα αυτοκίνητο μόνη μου έχει άλλη αίσθηση, γιατί έτσι μπορώ να συμμετέχω πραγματικά. Και χάρη σ’ αυτή την πρωτοβουλία, η εμπιστοσύνη μου στους οδηγούς έχει αυξηθεί». Η Katrin Berus, 32 ετών, από το Kleve, ενθουσιάστηκε με το Ford Fiesta: «Από τη δική μου οπτική, πολλά αυτοκίνητα είναι με γωνίες και φαντάζουν ‘νευρικά’. Το Ford Fiesta είναι πιο ευχάριστο, επειδή έχει στρογγυλές φόρμες, μέσα κι έξω. Η οδήγησή του δεν ήταν μεγάλο πρόβλημα για μένα. Η λειτουργία συμπλέκτη και λεβιέ ταχυτήτων ήταν ευκολότερη από όσο περίμενα».


Τυφλοί θα οδηγούν σε 15-20 χρόνια


Σύμφωνα με την Ford, καθώς η νέα τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία, με συστήματα ασφαλείας βασισμένα σε κάμερες και ραντάρ, προηγμένα δορυφορικά συστήματα πλοήγησης και επικοινωνίες vehicle-to-vehicle, αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε κάποια στιγμή τυφλούς και άτομα με οπτική αναπηρία να οδηγούν. «Η τεχνολογία προχωρά τόσο γρήγορα, ώστε οι πάσχοντες από μερική ή ολική απώλεια όρασης ίσως μπορέσουν να απολαύσουν μεγαλύτερη ελευθερία στο τιμόνι σε 15 – 20 χρόνια» δήλωσε ο Dr Wolfgang Schneider, vice president, Legal, Governmental & Environmental Affairs, Ford Ευρώπης.





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...