Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Νέα μέτρα και στο βάθος δημοψήφισμα

Η χρεοκοπία της χώρας έχει αποφευχθεί μέχρι σήμερα αλλά παραμένει ως "διακύβευμα", ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη άτυπη μαραθώνια συνεδρίαση (πάνω από...
9 ώρες) του υπουργικού Συμβουλίου.


Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι μεταξύ των θεσμικών αλλαγών που θα προωθηθούν από την κυβέρνηση είναι και αυτός του δημοψηφίσματος, θέμα για το οποίο, όπως είπε, θα δώσει σχετικές οδηγίες στον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Ραγκούση.


Ο κ. Παπανδρέου απέκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ζήτησε για μια ακόμα φορά τη συναίνεση των πολιτικών κομμάτων, καλώντας τα "να κλείσουμε μαζί τη διαπραγμάτευση" με την τρόικα.


Επίσης ζήτησε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, κάνοντας σαφές ότι δεν προτίθεται να ζητήσει πλειοψηφία 180 ψήφων.Με κατηγορηματικό τρόπο διέψευσε τα σενάρια περί τοποθέτησης επιτρόπων, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τη μεγιστοποίηση του θέματος στα ΜΜΕ.


"Δεν δεχόμαστε και ποτέ δεν δεχτήκαμε τη λογική των επιτρόπων", τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε 'δεν δεχόμαστε οτιδήποτε που θα μειώσει τη δική μας αξιοπρέπεια, τα βασικά κυριαρχικά μας δικαιώματα, είτε είναι η ψήφος, είτε είναι οι Επίτροποι, είτε είναι άλλες συμπεριφορές ή απαιτήσεις παρόμοιας υφής".


Φταίει η παγκόσμια συγκυρία...
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε επίσης ότι μπορεί η κυβέρνηση να μην τα έκανε όλα στην εντέλεια, αλλά δεν απέτυχε στο έργο της. Απαντώντας στο ερώτημα αφού δεν απέτυχε η κυβέρνηση, γιατί δεν "άνοιξαν" οι αγορές, τόνισε ότι αυτό "λίγο έχει να κάνει με το τι πέτυχε ή δεν πέτυχε η χώρα μας", υπενθυμίζοντας ότι ζούμε, διεθνώς, πρωτόγνωρες καταστάσεις με απρόβλεπτες εξελίξεις.


Ανέφερε επίσης ότι και οι ευρωπαίοι εταίροι μας, ήταν και εκείνοι "υπερβολικά αισιόδοξοι". Οι εταίροι μας, ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός, είναι και σήμερα έτοιμοι να βοηθήσουν, "αρκεί να δουν ότι και εμείς είμαστε αποφασισμένοι". Και επισήμανε ότι το διάστημα μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής είναι πολύ κρίσιμο. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: "Σήμερα, διακυβεύεται από τις αποφάσεις μας, αλλά και από την εν γένει στάση μας μέχρι το Συμβούλιο Κορυφής, η ίδια η πατρίδα μας και το μέλλον της, καθώς η διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας δεν έχει ολοκληρωθεί".


Αναφερόμενος, εξάλλου, στις επικείμενες συνεδριάσεις κομματικών και κυβερνητικών οργάνων, τόνισε ότι η στάση και οι αποφάσεις της κυβέρνησης και της Κ.Ο. "αυτές τις μέρες έχουν ιστορική σημασία".


Ο πρωθυπουργός, έκλεισε την ομιλία του επισημαίνοντας τις ευθύνες όλων, τονίζοντας ότι "η αλλαγή της πατρίδας μας δεν είναι υπόθεση μιας κυβέρνησης, αλλά ενός ολόκληρου λαού".



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...