Τετάρτη 15 Ιουνίου 2011

Ανατρέπεται πριν καν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο

Δεν επαρκούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πριν από λίγες ημέρες για να καλυφθεί ο τεράστιος εκτροχιασμός του προϋπολογισμού.


Μέσα στους πρώτους 5 μήνες του 2011 λοξοδρόμησε κατά 3,2 δισ. ευρώ ο...
λεγόμενος τακτικός προϋπολογισμός. Στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες που ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, καθιστώντας αναγκαία πρόσθετα μέτρα, πριν καν πέσουν (;) οι υπογραφές στο νομοσχέδιο-φωτιά των 28,3 δισ. ευρώ.


Τα στοιχεία 5μήνου που δημοσίευσε χθες η κυβέρνηση δείχνουν ότι το πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ήταν μεγαλύτερο από αυτό που αντιμετώπιζε πέρυσι και από αυτό που περιγράφει το μεσοπρόθεσμο σχέδιο που από σήμερα συζητά η Βουλή. Η «τρύπα» που μεγαλώνει με γεωμετρική ακρίβεια, είναι ήδη πιο μεγάλη από αυτή που μπορεί να καλύψει το νέο πακέτο μέτρων.


Αρμόδια στελέχη εξηγούν ότι γι΄ αυτό και δεν απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών επιπλέον μέτρα (π.χ. πετρέλαιο θέρμανσης). Διότι τελικά το ποσό που θα χρειαστεί η κυβέρνηση από νέα φορομπηχτικά μέτρα θα είναι πιθανότατα πολύ πιο μεγάλο αφού δεν λειτουργεί ούτε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός ούτε τα πλέγμα συγκράτησης των δημοσίων δαπανών.


Τι λένε τα στοιχεία; Η τρύπα στον «τακτικό» προϋπολογισμό είναι 3,2 δισ. ευρώ. Καλύπτεται (ως συνήθως) από μία πρωτοφανή υποεκτέλεση του προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων κατά 2 δισ. ευρώ. Έτσι το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης αποκλίνει πολύ λιγότερο μεν, αλλά σημαντικά, δεδομένου ότι απομένουν 7 μήνες για να ολοκληρωθεί το 2011: κατά 1,2 δισ. ευρώ περίπου.


Δύο κωδικοί «σώζουν» τις... εντυπώσεις, «ξεζουμίζοντας» όμως αγορά, ιδιώτες και φέρνοντας ακόμη πιο δρυμεία ύφεση.


* Το κράτος χρωστά, πιο πολλά από κάθε άλλη χρονιά, περίπου 6 δισ. ευρώ σε ιδιώτες μέσα από ληξιπρόθεσμες οφειλές (ότι καθυστερεί να πληρώσει πάνω από 90 ημέρες).


* Χρωστά όμως και επενδύσεις. Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που επισήμως έχει περικοπεί επιπλέον μόνο (;) κατά 700 εκατ. ευρώ, μέσα στο 5μήνο υποεκτελείται κατά 1,65 δισ. ευρώ επί συνόλου 3,45 δισ. ευρώ που θα ήταν διαθέσιμα για την τόνωση της αγοράς.


Αυτό δεν συμβαίνει γιατί δεν έρχονται έσοδα από τις Βρυξέλλες. Αντιθέτως εισρέουν σχεδόν διπλάσια του στόχου (661 έναντι 434 εκατ. ευρώ). Οι επενδύσεις όμως γίνονται ο «φράκτης» που κρύβει την αποτυχία των δοσοληψιών του στενού δημοσίου που... κοιμάται.


Ο λεγόμενος Τακτικός Προϋπολογισμός έχει χάσει κάθε επαφή με τους στόχους που έχουν τεθεί, ακόμη και με τους καινούριους. Την προηγούμενη εβδομάδα ο αρμόδιος υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου εξηγούσε από πού προήλθαν τα νέα μέτρα των 6,4 δισ. ευρώ του 2011. Έλεγε ότι οι φετινές αποκλίσεις στα έσοδα είναι 1,7 δισ. ευρώ (ονομάστηκαν πρωτοβουλίες μείωσης φορολογικών εσόδων). Μόνο που τα στοιχεία δείχνουν "τρύπα" 2,2 δισ. ευρώ από τώρα. Στοιχεία αναλυτικά δεν δόθηκαν (πόσο ευρύνονται οι άμεσοι, οι έμμεσοι φόροι) απλά καταγράφονται οι αυξημένες επιστροφές που αν δεν συμπεριληφθούν, η «τρύπα» περιορίζεται σε 1,3 δισ. ευρώ, αλλά δεν είναι αυτό το ποσό που «μετράει» στο έλλειμμα...


Στο πεδίο των δαπανών, (παρά την στάση πληρωμών), εμφανίζεται και πάλι τρύπα της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Και τούτο παρά την υποεκτέλεση του εξοπλιστικού προγράμματος: από τα 689 εκατ. ευρώ δόθηκαν στο πεντάμηνο μόνο 64 εκατ. ευρώ.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...