Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Απλά μαθήματα οικονομίας ΙΙ

Έχετε δανείσει 100 ευρώ σε έναν με μισθό 100 ευρώ και 500 ευρώ σε κάποιον με μισθό 1000 ευρώ. Ο πρώτος σας χρωστάει το 100% του μισθού του, ενώ ο δεύτερος σας χρωστάει το 50% του μισθού του. Βάσει ποιας λογικής θα κυνηγούσατε τον πρώτο που αδυνατεί να πληρώσει το χρέος του και θα αφήνατε τον δεύτερο που ΜΠΟΡΕΙ να πληρώσει; Γιατί προσπαθείτε να πάρετε τα 100 και όχι τα 500;...



Αυτό ακριβώς είναι που συμβαίνει με το ΔΝΤ.
Είδα στο διαδίκτυο τον κατάλογο με τα χρέη όλων των χωρών της γης. Ενδεικτικά:
-Η Γερμανία με 5 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 155% του ΑΕΠ της.
-Η Γαλλία πάλι με 5 τρις έχει χρέος στο 188% του ΑΕΠ της.
-ΟΙ ΗΠΑ με 13 τρις έλλειμμα έχει χρέος στο 94% του ΑΕΠ της.
Οπότε είναι προφανές ότι δεν έχει τόση σημασία το μέγεθος του χρέους όσο το ποσοστό του επί του ακαθαρίστου εθνικού προϊόντος.
Μετά από μερικές ματιές στον πίνακα προκύπτουν κάποιες απορίες:
Ερώτηση 1. Πως γίνεται και ενώ το Λουξεμβούργο, η Αγγλία, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Δανία και η Αυστρία έχουν ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ποσοστό χρέους από εμάς, αυτοί να ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ σώσιμο, αλλά αντίθετα έρχονται να σώσουν εμάς;
Ερώτηση 2. Πως γίνεται το Αφγανιστάν με περίπου μισόν αιώνα συνεχείς πολέμους να έχει μόνο 23% του ΑΕΠ του χρέος, την στιγμή που ξέρουμε ότι ένας πόλεμος μερικών ημερών μπορεί να " ξετινάξει" μία χώρα;
Ερώτηση 3. Πως γίνεται να χρωστάνε 29% το Κουβέιτ, 54% το Μπαχρέιν και τα Αραβικά εμιράτα 56% την στιγμή που είναι παγκόσμιοι προμηθευτές πετρελαίου;
Ερώτηση 4. Πως γίνεται στην Ελβετία με 271% χρέος, μία απλή καθαρίστρια σε νοσοκομείο (περίπου το 2000) να πληρώνεται με 2000 ευρώ μισθό όσα έπαιρνε την ίδια στιγμή (στα βρώμικα καρβουνο-εργοστάσια της ΔΕΗ) ένας «υψηλόμισθος» τεχνικός, ανώτερης στάθμης εκπαίδευσης, ενταγμένος στα υπερ-βαρέα/ανθυγιεινά με 25 χρόνια προϋπηρεσία;
Ερώτηση 5. Πως γίνεται η Νορβηγία με 143% χρέος να μην έχει πρόβλημα και να μην χρειάζεται σώσιμο ή περικοπές;
Ένα πραγματικό παράδειγμα από εκεί: Γνωστός μου μετακόμισε στην Νορβηγία πριν δύο χρόνια. Προσέξτε τώρα τι «έπαθε» εκεί:
α) Έπιασε δουλειά σε κουζίνα εστιατορίου σαν ανειδίκευτος και έπαιρνε 2.500 ευρώ τον μήνα μισθό!
β) Μετά τρεις μήνες στην δουλειά δήλωσε ότι ήταν «ψυχικά κουρασμένος» και του έδωσαν αμέσως άδεια 15 ημερών!
γ) Με τις επιστροφές φόρων (κάτι σαν το δικό μας δώρο) πήγε μαζί με την γυναίκα του στο Θιβέτ διακοπές.
δ) Τώρα είναι άνεργος (με την δικαιολογία ότι ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕ εκεί που δούλευε!) και για δύο χρόνια παίρνει 1700 ευρώ τον μήνα!
Ερώτηση 6. Γιατί οι παγκόσμιοι δανειστές δεν ανησυχούν μήπως χάσουν τα 13, 5 τρις που χρωστάνε οι ΗΠΑ, τα 2 τρις που χρωστάει το Λουξεμβούργο, τα 9 τρις που χρωστάει η Αγγλία (κλπ, κλπ) αλλά ανησυχούν για τα 500 δις που χρωστάμε εμείς;
Ερώτηση 7. Πως γίνεται και ολόκληρος ο πληθυσμός της γης χρωστάει το 98% των χρημάτων του;
Ερώτηση 8. Ποιοι έχουν τόσα πολλά ώστε να «αντέχουν» να δανείσουν τόσο πολύ χρήμα;
Ερώτηση 9. Πού τα βρήκαν τόσα χρήματα;
Ερώτηση 10. Γιατί τα χρήματά τους δεν συμμετέχουν στο ΑΕΠ της χώρας τους;
Τελικά μήπως τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η παγκόσμια οικονομία δεν είναι παρά μία τεράστια φούσκα, ενώ το χρήμα είναι ψεύτικο, τυπωμένο στα άδυτα των πολυεθνικών τραπεζών μόνο και μόνο για να επιτευχθεί ένας παγκόσμιος έλεγχος;
Ολόκληρος ο κατάλογος με τα χρέη παγκοσμίως βρίσκεται εδώ: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_external_debt


.. Και συνεχίζω


στην σημερινή οικονομική πραγματικότητα για την χώρα μας κυριαρχούν το Δ.Ν.Τ., η Γερμανία και όσες άλλες χώρες συμπλέουν ή δεν συμπλέουν με αυτήν. Με αυτούς τους «ακρογωνιαίους λίθους» βρίσκεται η χώρα μας να χρεωστάει κοντα τα 400 δις ευρώ. Το σκηνικό αυτό διανθίζετι με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Ισπανία και μετά το Βέλγιο, Ιταλία κ.λ.π.


Το πώς και γιατί αυτό, το γωρίζουμε όλοι οι συμμετέχοντες. Συμβαίνει όμως και κάτι ακόμα. Την χώρα μας, που έχει υποδουλώσει ο Πρωθυπουργός μας στους παγκόσ-μιους τοκογλύφους δανειοδοτούν κάθε τρείς και πέντε με κάποια νέα δις αυξάνον-τας το χρέος μας και υποδουλώνοντάς μας για γενεές επι γενεών. Φοβούνται, λένε μην και χρεοκοπήσουμε εμείς, ο τελευταίος οικονομικός τροχός της Ε,Ε.. και μετά πάει το παιγνίδι ντόμινο και μάλιστα τόσο . ντόμινο, που την μεγαλύτερη ζημιά θα υποστούν οι ΗΠΑ !






Λογικό λοιπόν είναι να ρωτήσει κάποιος και όχι μόνο Ελληνας. Πόσο μεγάλο πρέπει να είναι αυτό το ντόμινο για να το τρέμουν όλοι και να το φοβούνται; Το διπλάσιο, το τριπλάσιο το δεκαπλάσιο του ελληνικού χρέους; Κανείς δεν έχει απαντήσει σ'αυτό το ερώτημα μέχρι σήμερα, αφού και κανένας δεν το έθεσε.


Περίεργο λοιπόν αν δεν φροντίζει κανείς και δεν σπεύδει να σβύσει το ελληνικό χρέος με 400 δις αντί να περιμένει να του έλθουν κατακέφαλα τα 4.000 δις. Περίεργο να θέλει κανείς σε χρόνο μηδέν και χωρίς ούτε μία πρώτη ανάγνωση και ενημέρωση από τους Έλληνες Βουλευτές να πάρει το ο.k. της Βουλής και να δεσμεύσει την χώρα μας με ένα ή περισσότερα μνημόνια χωρίς να μην αποβλέπει στην εκ των μνημονίων είσπραξη πολλαπλασίων ευρώ από το πιο πάνω ντόμινο.


Αμφιβάλλει κανείς, αν δεν ήταν οι αλλεπάλληλες υπερατλαντικές επικοινωνίες του Πρωθυπουργού μας, όπως μας πληροφόρησαν σήμερα μερικά παπαγαλάκια,, ότι κάποιος άλλος Έλληνας, και όχι ξένος Πρωθυπουργός, θα μπορούσε να προχωρή-σει στην πιο πάνω πρόταση για να ηρεμήσουν οι πάντες, δεδομένου ότι, δεν υπ-άρχει ούτε μία χώρα στον Πλανήτη χωρίς χρέη. Όπως Και σπάνια υπάρχει μία χώρα που να χρωστάει σε κάποιαν άλλη.


Φυσικά και υπάρχουν οι λεπτομέρειες σε ένα τέτοιο παγκόσμιο βήμα. Ενδιαφέρουν όμως εν προκειμένω όχι τόσο οι λεπτομέρειες, όσο ποιοι είναι οι δανειστές. Είναι γνωστοί αφού είναι γνωστό ότι, από τους 52 χρηματοπιστωτικούς οίκους στον κόσμο οι 49 είναι εβραίϊκοι και οι άλλοι 3 είναι θυγατρικές εταιρείες και άμεσα εξαρτώμενες από τις πρώτες.


Αν κρίνει δε κανείς από την συμπεριφορά του οίκου Morgan Stanley, που νόθευσε οικονομικά στατιστικά της χώρας μας για να μπορέσει να γίνει αποδεκτή στην τότε ΕΟΚ, τότε δεν αμφιβάλλει κανείς για την «εγκυρότητα» του οίκου αυτού και όλων των άλλων, που σήμερα συγκεντρώνουν τα χρήματα των οφειλετών τους όπως και αυτά που στην συνέχεια τους αρπάζουν κάτω απο το τραπέζι. Μετρείστε μόνο πόσες υποβαθμίσεις υφίσταται το τραπεζικό μας σύστημα κάθε τρείς και πέντε, που μας προειδοποιούν ότι, ότι έχουμε θα το πουλήσουμε για ένα κομματι ψωμί.


Στο σκεπτικό αυτό θα προσθέσω την διαπίστωση ότι, στο θέμα του χρέους μας σε αντίθεση με πάρα πολλές άλλες χώρες που χρεωστούν πολλαπλάσια, υπεισέρχεται η πίεση του χρόνου αφ'ενός και ο ορατός κερδοσκοπισμός αφ'ετέρου σε τέτοια ένταση, που δεν σε απαλλάσσει από την υποψία ότι, πρόκειται να συμβεί κάτι σημαντικό και έτσι πριν να συμβεί αυτό, το χρηματοπιστωτικό σύστημα να έχει τακτοποιηθεί με την Ελλάδα, δηλαδή να έχει αρπάξει όσα περισσότερα μπορεί.


Δεν αποκλείεται να βρίσκεται προ των θυρών η αμερικανική πτώχευση. Αν οι 52 χρματοπιστωτικοί οίκοι βρίσκονται με δολάρια στα συρτάρια σίγουρα θα θέλουν να τα αντικαταστήσουν με ευρώ. 'Αν πάλι αποφασισθεί ο μηδενισμός των χρεών τότε η αναμενόμενη υποβάθμιση των τοκογλύφων μπορεί να δημιουργήσει όχι μόνο οικονομικά προβλήματα αλλά και θρησκευτικά με απρόβλεπτες συνέχειες. Για να μην μιλήσουμε και για τον Γ' Π.Π.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...