Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ποδοσφαιρικό εισαγγελέα, Μανώλη Αντωνακάκη, οι διαδικασίες για την άσκηση πειθαρχικών διώξεων στους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο πρόκειται να είναι...
άμεσες!
Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό “ΣΚΑΪ” ο κ. Αντωνακάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως “... Από εμάς δεν θα γλιτώσει κανείς από τους 85”, ενώ επεσήμανε πως για τα αδικήματα της δωροδοκίας, του παράνομου στοιχηματισμού και κατ’ επέκταση της δυσφήμισης του αθλήματος, δεν υπάρχει κίνδυνος παραγραφής, καθώς αυτό γίνεται μετά από τρία χρόνια.
Αναλυτικά, όσα είπε ο κ. Αναγνωστάκης στην τηλεόραση του “ΣΚΑΪ”:
“Περιμένουμε μέρα με τη μέρα να μας υποβληθούν τα στοιχεία για να επέμβουμε από την πλευρά των πειθαρχικών παραπτωμάτων που έχουν τελεστεί. Εμείς θα ασχοληθούμε με το μέρος εκείνο που αφορά καθαρά το ποδόσφαιρο και τους ανθρώπους του από την πλευρά των ομάδων, της ΕΠΟ, της Σούπερ Λίγκας.
Τα πειθαρχικά παραπτώματα που εξετάζουμε είναι αυτό της δωροδοκία όπως αναφέρει το άρθρο 21, παράγραφος Α του πειθαρχικού κώδικα και αυτό του στοιχηματισμού. Όσοι εμπλέκονται αναμφισβήτητα διαπράττουν και δυσφήμιση του ποδοσφαίρου. Η δυσφήμιση παραγράφεται ένα μήνα μετά την τέλεση. Όμως για δωροδοκία και στοιχηματισμό είναι τριετής η παραγραφή. Θα επέμβουμε σύμφωνα με τα στοιχεία της κ. Παπανδρέου. Υπάρχει καθυστέρηση στις αποφάσεις. Από εμάς το ταχύτερο δυνατό θα ασκηθούν διώξεις. Έχει δίκιο το κοινό που ανησυχεί και απαιτεί αποφάσεις εδώ και τώρα.
Με έχει συγκλονίσει το περιστατικό. Είμαι κι εγώ φίλαθλος, πηγαίνω στο γήπεδο και έχω συγκλονιστεί με τις αποκαλύψεις. Έγινε καλή δουλειά από την εισαγγελία σε συνεργασία με τις υπόλοιπες Αρχές. Από εμάς δεν πρόκειται να γλιτώσει κανείς από τους 85, εφόσον είναι πρόσωπα του ποδοσφαίρου. Εμείς έχουμε το δικαίωμα να ελέγξουμε τους ανθρώπους τους ποδοσφαίρου. Τους αξιωματούχους του αγώνα, προπονητές, ποδοσφαιριστές, ακόμη και ανθρώπους της ΕΠΟ, οποιονδήποτε εμπλέκεται στο χώρο. Είναι πρωτόγνωρο γεγονός, αλλά παράλληλα και μια ευκαιρία για το ελληνικό ποδόσφαιρο για να ορθοποδήσει, να δει μια άσπρη μέρα”.
Αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του υποβιβασμού
Οι άνθρωποι που εμφανίζονται να παίρνουν μέρος στο σκάνδαλο με τα στημένα και έχουν θέση παράγοντα σε κάποια ομάδα, βάζουν σε κίνδυνο υποβιβασμού τον ίδιο τους τον σύλλογο. Μέχρι τώρα τα συγκεκριμένα άτομα έχουν το τεκμήριο της αθωότητας, ακόμα και αν η ποινική τους δίωξη είναι για βαρύτατα αδικήματα.
Εάν όμως καταδικαστούν θα συμπαρασύρουν και τις ομάδες που σχετίζονται. Βάση των ανθρώπων που κατηγορούνται μέχρι τώρα οι ομάδες αυτές είναι οι: Ολυμπιακός, Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα, Αστέρας Τρίπολης, Κέρκυρα, Λεβαδειακός, ΠΑΣ Γιάννινα, Ηλιούπολη, Εθνικός Αστέρας, Διαγόρας Ρόδου, Αετός Σκύδρας και Καλαμάτα.
Οι ποινές προβλέπουν από πρόστιμο μέχρι και υποβιβασμό στην επόμενη κατηγορία. Οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς πιθανότατα να βασιστούν στο άρθρο 21 του πειθαρχικού κώδικα της ΕΠΟ για δωροδοκία και για στοίχημα και στο άρθρο 26 για δυσφήμηση του αθλήματος. Σύμφωνα με το πρώτο και σε περίπτωση που η ομάδα κριθεί υπαίτια από την “δράση” του παράγοντα η ποινή που προβλέπεται είναι υποβιβασμός στην αμέσως επόμενη κατηγορία και πρόστιμο 300.000 ευρώ, με το διάστημα παραγραφής να ορίζετε στα 3 χρόνια. Σε περίπτωση δε που μία ομάδα αγωνίζεται στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τότε θα γνωρίσει και τον αποκλεισμό από αυτές.
Υποβιβασμός προβλέπεται και σύμφωνα με το άρθρο 26, ωστόσο το διάστημα παραγραφής σε αυτή την περίπτωση είναι ένας μήνας.
Τους “κρατάνε” στην Ελλάδα!
Έπειτα από απόφαση του ανακριτή, απαγορεύεται η έξοδος από την χώρα στον Βαγγέλη Μαρινάκη, Αβραάμ. Παπαδόπουλο και σε άλλους 66 κατηγορούμενους.
Τα συγκεκριμένα πρόσωπα κρίθηκαν ύποπτοι φυγής από τις αρχές, καθώς... στο πόρισμά της η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου αναφέρει ότι ορισμένοι από τους εμπλεκόμενους προετοίμαζαν τη φυγή τους στο εξωτερικό.
Πάντως, ο κ. Μαρινάκης φαίνεται πως επιθυμεί να καταθέσει άμεσα, έτσι ώστε να διαλυθούν οι όποιες φήμες γύρο από το πρόσωπο του.
Υπενθυμίζεται ότι εκκρεμούν πέντε εντάλματα σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελία για πρόσωπα που βαρύνονται με το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ο Μάκης Ψωμιάδης που, κατά τις εισαγγελικές αρχές, είχε διευθυντικό ρόλο, μαζί με τους Αχιλλέα Μπέο και Γιώργο Τσακογιάννη.
Στα... χέρια της Ουέφα το εισαγγελικό πόρισμα
Η συμμετοχή του Ολυμπιακού Βόλου στα προκριματικά των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ ενδιαφέρει άμεσα την Ουέφα, η οποία έχει στα χέρια της το εισαγγελικό πόρισμα.
Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία θα αποφασίσει αν οι Θεσσαλοί θα αγωνιστούν στις 14 Ιουλίου με το νικητή του ζευγαριού Ραντ-Τρε Πένε, στο πλαίσιο του δεύτερου προκριματικού γύρου του Γιουρόπα Λιγκ. Η Ουέφα είναι πιθανό να αποκλείσει την ελληνική ομάδα και η θέση της είτε να αναπληρωθεί από άλλη ομάδα της Σούπερ Λίγκας, είτε να θεωρηθεί ως αποκλεισμός.
Η συμμετοχή επίσης του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ, από τη στιγμή που το όνομά του αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα, ενδεχομένως να οδηγήσει την Ουέφα στην εξέτασή της.
Αιφνιδιαστικός έλεγχος σε Μπουρούση
Η περίπτωση του διεθνούς σέντερ είναι εντελώς διαφορετική από τα στημένα, αφού φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση ντόπινγκ. Ο διάλογος του με τον Μάκη Ψωμιάδη είναι χαρακτηριστικός. “Κύριε Μάκη μου τελείωσε το φάρμακο”
Ο Γιάννης Μπουρούσης αφού πρώτα ζήτησε να υποβληθεί σε έλεγχο για να αποδείξει ότι δεν έχει πάρει ποτέ “φάρμακα” εν συνεχεία προχώρησε σε δημόσια δήλωση με την οποία αρνείται την οποιαδήποτε συμμετοχή. Ο ΕΣΚΑΝ πήγε σπίτι του και πήρε δείγμα από τον παίκτη.