Στο γονίδιο 5-HTT, που συµµετέχει στη µεταβίβαση της σεροτονίνης, της χηµικής ουσίας η οποία µας κάνει να αισθανόµαστε ευχαρίστηση, εντόπισαν το γενετικό µυστικό της ευτυχίας επιστήµονες από το...
London School of Economics, που µελέτησαν το DNA και τη συναισθηµατική κατάσταση 2.500 Αµερικανών.
Υπάρχει, όµως, διαφοροποίηση ανάµεσα σε αυτούς που φέρουν τη µακριά εκδοχή στα δύο αντίγραφά του (µία από κάθε γονέα) και την κοντή εκδοχή τους.
Στην πρώτη περίπτωση, το άτοµο δηλώνει πιο ευτυχισµένο. Συγκεκριµένα, οι επιστήµονες διαπίστωσαν πως το 40% των ερωτηθέντων δήλωσαν πολύ ικανοποιηµένοι από τη ζωή τους. Ανάµεσά τους, το 35,4% έφεραν την διπλή µακριά εκδοχή του γονιδίου, ενώ το 19% τη διπλή κοντή. Η µακριά εκδοχή του γονιδίου βοηθά στην πιο αποτελεσµατική έκκριση και µεταφορά του νευροδιαβιβαστή (της σεροτονίνης).
«Αν υποθέσουµε ότι όλες οιυπόλοιπες συνθήκες είναι ίσες για όλους, τότε βλέπουµε ότι όποιος έχει τη µονή µακριά εκδοχή δηλώνει περισσότερο ικανοποιηµένος κατά 8,5%, ενώ το ποσοστό αυξάνεται στο 17,3% για όσους φέρουν τη διπλή µακριά εκδοχή», εξηγεί ο Jan-Emmanuel De Neve, ερευνητής στο LSE.
Η έρευνα µάς φέρνει ένα βήµα πιο κοντά σε µία γενετική εξήγηση της ευτυχίας, και στην απάντηση του ερωτήµατος "γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι από τη φύση τους πιο ευτυχισµένοι από άλλους". «Κατανοούµε καλύτερα τους βιολογικούς µηχανισµούς που επηρεάζουν τον βαθµό ικανοποίησης από τη ζωή µας», προσθέτει ο De Neve. «Αν αισθάνεσαι χάλια, µπορείς να πεις ότι φταίει εν µέρει και η βιολογία σου».
Φυσικά, οι επιστήµονες επισηµαίνουν πως δεν είναι µόνο τα γονίδια που παίζουν ρόλο. Οι κοινωνικοί και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες έχουν σηµαντική επίδραση. Έρευνες σε δίδυµα έχουν δείξει πως τα γονίδια ευθύνονται το πολύ κατά το ήµισυ του διαφορετικού βαθµού ευτυχίας ανάµεσά τους. Άγνωστο παραµένει το πόσα είναι συνολικά τα γονίδια που παίζουν ρόλο στην ευτυχία.
Ο De Neve τονίζει ότι το γονίδιο επηρεάζει τη συναισθηµατική µας κατάσταση, αλλά δεν φέρνει από µόνο του την ευτυχία. «Η ευτυχία είναι µια πολύπλοκη κατάσταση, στην οποία συµβάλλουν κυρίως οι εµπειρίες µας στη ζωή», λέει. Ο επιστήµονας µελέτησε το DNA ατόµων αντιπροσωπευτικών του γενικού πληθυσµού που είχαν δηλώσει επίσης πόσο ευχαριστηµένοι είναι από τη ζωή τους. Στη συνέχεια, έκανε και δεύτερη δοκιµή µε τους συνεργάτες του, σε άλλοπληθυσµικό δείγµα, έχοντας τα ίδια αποτελέσµατα. Η έρευνα δηµοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "Journal of Human Genetics".
Παλιότερη µελέτη της Elaine Fox στο Essex το 2009 έδειξε πως όσοι διαθέτουν τη µακριά εκδοχή του γονιδίου έχουν την τάση να εστιάζουν στα θετικά της ζωής, δείχνουν µεγαλύτερη αντοχή στις στρεσογόνες καταστάσεις και στενοχωρούνται και αγχώνονται λιγότερο από τους υπόλοιπους.
«Μόλις που αρχίζουµε σήµερα να κατανοούµε τη γενετική της ευτυχίας και πώς τα γονίδια επηρεάζουν τις ορµόνες του εγκεφάλου και άλλες οργανικές λειτουργίες που παίζουν ρόλο στον βαθµό ευεξίας µας», σηµειώνει ο Ed Diener, ψυχολόγος στο Πανεπιστήµιο του Illinois.