Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Όλοι μιλάνε για εκλογές - 23 ή 30 Ιουνίου, λένε, οι κάλπες...

"Ήταν που ήταν στραβό το κλίμα, τό'φαγε και ο γάϊδαρος" της εκλογολογίας και ήρθε κι έδεσε: Ολοι στην κυβέρνηση αυτή την στιγμή μιλάνε για εκλογές. Εμφανίστηκαν και πληροφορίες που υποστηρίζουν ότι...
οι δικαστικοί έλαβαν την δικαστική αποζημίωση των προηγούμενων εκλογών (την εισπράττουν κάθε φορά ακριβώς πριν από τις επόμενες εκλογές) και τώρα έχουν όλοι αρχίσει να υπολογίζουν ημερομηνίες με αυτές τις 23ης και της 30ης Ιουνίου ως πλέον πιθανές.


Γιατί; Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι πρακτικώς αδύνατον να περάσουν από την κοινωνία τα νέα μέτρα, έστω και αν περάσουν οριακά από την Βουλή με απώλειες. Θεωρούν ότι στην ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα έχουν απώλειες 2-3 βουλευτών και αυτό θα οδηγήσει σε αποψίλωση ακόμα περισσότερο την ισχνή πλειοψηφία που διαθέτουν. Δηλαδή θα ξοδέψουν τις τελευταίες τους κοινοβουλευτικές εφεδρείες. "Δυό χρόνια δεν βγαίνουν έτσι" είπε χαρακτηριστικά κορυφαίος υπουργός μιλώντας στο defencenet.gr.


Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι η τρόϊκα θέλιε να βάλει και τη Ν.Δ. στο παιχνίδι του Μνημονίου, οπωσδήποτε καθώς βλέπει ότι έχει χαθεί η όποια λαϊκή ανοχή για το Μνημόνιο. Ο Α.Σαμαράς το έχει ξεκαθαρίσει: "Δεν θα είμαι συνένοχος σε ένα λάθος". Τι μπορεί να γίνει μετά τις εκλογές: Μόνο κυβέρνηση συνεργασίας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ίσως και με την συμμετοχή και τρίτου κόμματος ΄και τέταρτου αν μπει η ΔΗΣΥ της Ν.Μπακογιάννη στη Βουλή.


Θεωρούν ότι ο Α.Σαμαράς μπορεί να επαναδιαπραγματευθεί σκληρά τους όρους του Μνημονίου για να δεχθεί να συμμετάσχει σε μιά τέτοια κυβέρνηση, αλλά τελικά θα λάβει αυτό που θέλει μέχρι κάποιου βαθμού και εν συνεχεία θα στηρίξει το κυβερνητικό σχήμα στο οποίο θα συμμετάσχει. Έτσι ή αλλιώς θεωρούν ότι το 1/3 των πολιτών που ψηφίζουν Ν.Δ. θα έχει πάλι πρόσβαση στην εξουσία και αυτό θα κάνει πιο ήπια την αντίδρασή τους στα νέα μέτρα.


Η εντεινόμενη φημολογία (χθες όλοι οι υπουργοί που πέρασαν από τον Economist μιλούσαν για εκλογές)ανάγκασε μεν τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιώργο Πεταλωτή να προβεί σε κατηγορηματική διάψευση, ωστόσο η λύση των εκλογών συζητείται όλο και πιο έντονα στο κυβερνητικό στρατόπεδο και όχι μόνο εξαιτίας της αρνητικής στάσης του Αντώνη Σαμαρά.


Η δυστοκία, που παρατηρείται μεταξύ των υπουργών στο να συγκροτήσουν ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που να πείσει τις Βρυξέλλες, αλλά και η δυσφορία πολλών βουλευτών, που εκτιμούν ότι η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει άλλα επώδυνα μέτρα και κυρίως απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, επιβαρύνουν το κλίμα, με τρόπο ώστε η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η αναζήτηση μίας άλλης πολιτικής λύσης στο πρόβλημα, να βρίσκεται καθημερινά πλέον στις συζητήσεις.


ΠΗΓΗ



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...