Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Όταν η Αργεντινή χρεοκόπησε είχε τα spreads στις 2000 μ.β., εμείς σήμερα είμαστε στις 1840!!!

Η αγορά ομολόγων απεικονίζει περίτρανα την ζοφερή κατάσταση της ελληνικής οικονομία


Με βάση την τιμολόγηση των ελληνικών ομολόγων η Ελλάδα βρίσκεται οριακά πριν την...
χρεοκοπία


Με spreads στην 10ετία 1105 μονάδες βάσης στα ομόλογα λήξης 2014 spreads 1840 μονάδες βάσης και CDS στην 5ετία 1275 μονάδες βάσης η χώρα τυπικά έχει χρεοκοπήσει


Τι μέλλει γενέσθαι και ο ύποπτος ρόλος των αμερικανικών τραπεζών;


Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι τα spreads της ....Αργεντινής είχαν φθάσει τις 2000 μονάδες πριν η χώρα και επισήμως προβεί σε haircut στο χρέος και σε στάση πληρωμών. Η Ελλάδα θεωρείται αναξιόχρεη και μη ικανή να επανέλθει στις αγορές. Η συμπεριφορά των CDS όπως και των spreads θα έχει μεγάλη σημασία προσεχώς.


Μπορεί η Ελλάδα να είναι εκτός αγορών αλλά τα spreads και CDS θα απεικονίζουν τις πραγματικές διαθέσεις των διεθνών επενδυτών. Για το spread ακόμη και μια αποκλιμάκωση μάλλον θα είναι αιτία πώλησης παρά αγοράς. Τεχνικό σημείο οι 1250 μονάδες και εν συνεχεία οι 1400 με 1500 μονάδες στην 10ετία. Στα ομόλογα 2014 τα τεχνικά σημεία στο spread στις 2000 μονάδες και εν συνεχεία οι 2400 μονάδες βάσης.


Στο CDS επίσης οι 1450 με 1500 μονάδες στην 5ετία. Αν τα spreads και τα CDS όντως βρεθούν σε αυτά τα επίπεδα αυτό θα σημάνει ότι οι διεθνείς επενδυτές θεωρούν βέβαιη την αναδιάρθρωση χρέους μέσω επιμήκυνσης. Ο ρόλος των διεθνών επενδυτών και ειδικά των αμερικανικών θεωρείται και είναι ύποπτος. Πολύ νωρίτερα ξεκίνησαν και πουλούσαν ελληνικά ομόλογα ειδικά η Morgan Stanley αλλά και άλλες αμερικανικές τράπεζες.


Γεγονός είναι πάντως ότι οι αμερικανικές τράπεζες μάλλον φαίνεται ότι γνώριζαν κάποιες παραμέτρους όσον αφορά την αναδιάρθρωση του χρέους μέσω επιμήκυνσης και το αξιοποίησαν με μαζικές πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα και αγορές CDS.


Οι ίδιοι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι που κερδοσκοπούν βάναυσα στην Ελλάδα και στα ομόλογα της εμφανίζονται και ως επενδυτικές τράπεζες που προτείνουν λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...