Δεν είναι λίγα τα σενάρια που φτάνουν κατά καιρούς στα αυτιά μας για το ποιος είναι ο πραγματικός ρόλος του Facebook, ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτό και ποιος είναι ο πραγματικός διαχειριστής του.
Στο σημερινό διαδικτυακό κόσμο, δισεκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τον...
παγκόσμιο ιστό για την εργασία τους, την επικοινωνία τους και φυσικά την ψυχαγωγία τους. Όπως είχε προβλέψει ο George Orwell, η εποχή του “Μεγάλου Αδερφού” είναι πλέον πραγματικότητα και εμείς έχουμε μάθει να ζούμε σε αυτή.
Σε καθημερινή βάση κάμερες φωτογραφίζουν τα πρόσωπα μας σε supermarket, σε τράπεζες, στην εργασία μας ακόμη και στο δρόμο, μεταφέροντας δεδομένα και προσωπικά μας στοιχεία σε βάσεις άγνωστες προς εμάς. Οι παγκόσμιες μυστικές υπηρεσίες από την άλλη, “σκανάρουν” και αποθηκεύουν μηνύματα που περιέχουν συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά και δημιουργούν ή ενημερώνουν τις δικές τους βάσεις.
Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσο το Facebook σχετίζεται με την CIA και την αμερικανική κυβέρνηση και αν πρόκειται για ακόμη ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή για την πραγματικότητα. Η δημοφιλέστερη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης, διαθέτει τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων με προσωπικά στοιχεία πολιτών που κάθε μυστική υπηρεσία πληροφοριών θα ζήλευε. Πέρα από τον εξωπραγματικό αριθμό των 500 και πάνω εκατομμυρίων χρηστών (περίπου το 1/12 του παγκόσμιου πληθυσμού!), μιλάμε για εκατομμύρια ονόματα πολιτών, διευθύνσεις, φίλους, δραστηριότητες, λεπτομέρειες για τις ζωές τους ακόμη και προσωπικά τηλέφωνα και e-mail.
Επίσης το Facebook έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πληροφορίες για την προσωπική ζωή πολιτών από άλλες πηγές όπως εφημερίδες, blogs, υπηρεσίες chat και από πολλές ακόμη πηγές διαθέσιμες στον παγκόσμιο ιστό. Μετά τη δημιουργία του Facebook από τον σπουδαστή του Harvard Mark Zuckerberg τον Φεβρουάριο του 2004, αρκετοί επενδυτές βρήκαν καταπληκτική την ιδέα του νεαρού Zuckenberg στην οποία θέλησαν να επενδύσουν. Ο πρώτος από αυτούς που έδειξαν ενδιαφέρον για την άνοδο του Facebook ήταν ο Peter Thiel, ιδρυτής και CEO του Paypal με στενές σχέσεις με τη CIA, ο οποίος επένδυσε 500 χιλιάδες δολάρια για την ενίσχυση του Facebook.
Φυσικά αρκετοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι όλα αυτά είναι τυχαίες συγκυρίες κατηγορώντας πολλούς από όσους συζητούν τέτοιου είδους αναπόδεικτα σενάρια ως συνομωσιολόγους. Βέβαια, όπως μας είχαν προειδοποιήσει οι πράκτορες Mulder και Scully, “Η αλήθεια βρίσκεται κάπου εκεί έξω”… το ζήτημα είναι να την ανακαλύψουμε.