«Σχέδια επί χάρτου» αποκαλύπτεται πως έχει ήδη καταρτίσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για μια, βαφτισμένη ως...
ανθρωπιστική, χερσαία επιχείρηση στη Λιβύη, ενώ Γάλλοι και Βρετανοί αντιπαρατίθενται με το ΝΑΤΟ ως προς την αποτελεσματικότητα των συμμαχικών βομβαρδισμών, αφού οι δυνάμεις του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι εξακολουθούν να διαθέτουν ικανή δύναμη πυρός βαρέων όπλων και τη χρησιμοπούν εναντίον της αποκλεισμένης Μισράτα δυτικά και των αντικαθεστωτικών μαχητών στην Ατζνταμπίγια ανατολικά. Χθες, δημοσιοποιήθηκε ότι, την περασμένη Παρασκευή, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας βαρόνη Κάθριν Αστον έστειλε επιστολή στον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν (με τον οποίο αύριο θα συναντηθεί στο Κάιρο), γνωστοποιώντας του ότι η Ε.Ε. είναι σε θέση να το επιχειρήσει: το σχέδιο, που έχει ατύπως προσυζητηθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών, αφορά, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αποστολή «μερικών εκατοντάδων στρατιωτών, το πολύ», για μια στρατιωτικο-ανθρωπιστική αποστολή, που θα επιτρέψει την πρόσβαση βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Μισράτα.
Τις διάφορες εκδοχές για μια τέτοια, «υποστηριζόμενη με στρατιωτικά μέσα», ανθρωπιστική αποστολή συζητούσαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 στο Λουξεμβούργο, κληθέντες να αντιμετωπίσουν τις μεταξύ τους επιφυλάξεις (με προεξάρχουσα τη Σουηδία), το απειλητικό ενδεχόμενο βίαιης απάντησης της Τρίπολης, αλλά και τους προεξοφλούμενους δισταγμούς από πλευράς ΟΗΕ.
Λίγο πριν από την έναρξη του Συμβουλίου Υπουργών στο Λουξεμβούργο, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας προεξόφλησε, εμμέσως πλην σαφώς, την υποστήριξη της Αθήνας: «Η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας -είπε- στο λαό της Λιβύης παραμένει, βέβαια, προτεραιότητα και η Ελλάδα είναι πρόθυμη και έτοιμη να διαθέσει την Κρήτη ως κόμβο για την υποστήριξη των επιχειρήσεων παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας της διεθνούς κοινότητας προς τη Λιβύη.
Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η χώρα μας προτίθεται να διαθέσει την Κρήτη ως διαμετακομιστικό κέντρο για τη μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, ενδεχομένως και για τη μεταφορά άμαχων πολιτών, εάν χρειαστεί και εφόσον το Συμβούλιο λάβει τελικώς μια τέτοια απόφαση.
«Πυρά» Ζιπέ κατά του ΝΑΤΟ
Νωρίτερα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, έψεξε δεόντως το ΝΑΤΟ ότι «δεν κάνει αρκετά», καλώντας το «να διαδραματίσει πλήρως το ρόλο του» και να προστατέψει τους αμάχους. «Ας εξουδετερώσει τα βαρέα όπλα που βομβαρδίζουν την πόλη της Μισράτα», είπε. Στον ίδιο τόνο, ο Βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ, επισημαίνοντας ότι ο Καντάφι πρέπει να φύγει, είπε πως «πρέπει να διατηρήσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας στο ΝΑΤΟ». Ολα αυτά προκάλεσαν μια μάλλον μουδιασμένη φραστική αντίδραση από τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, (Ολλανδό) υποναύαρχο Μαρκ Βαν Ουμ, που επέμενε ότι το ΝΑΤΟ «κάνει καλή δουλειά» με τα μέσα που έχει στη διάθεσή του.
Κούσα: Κίνδυνος νέας Σομαλίας
Το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι «είναι ελεύθερο άτομο» και μπορεί οποτεδήποτε να φύγει και να επιστρέψει στη Βρετανία, για τον αυτομολήσαντα τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο Λίβυο πρώην υπουργό Εξωτερικών Μούσα Κούσα, που ταξίδεψε στην Ντόχα του Κατάρ για να συμμετάσχει (υπό αδιευκρίνιστη ιδιότητα) στη σημερινή σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη: συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή δυτικών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία) και αραβικών χωρών (Κατάρ, Ιορδανία, Μαρόκο) και διεθνών οργανισμών (ΟΗΕ, Αραβικός Σύνδεσμος, ΝΑΤΟ).
Πριν αναχωρήσει, ο Κούσα προειδοποίησε με δήλωσή του στο BBC για τον κίνδυνο να μετατραπεί η Λιβύη «σε μια νέα Σομαλία», απευχόμενος τη διολίσθησή της σε έναν εμφύλιο πόλεμο διαρκείας.