Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

Καταργούνται οι πανελλήνιες από το 2014

Στην ανακοίνωση του νέου τρόπου εισαγωγής στα πανεπιστήμια, προχώρησε η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου το πρωί της Παρασκευής. Η υπουργός έκανε λόγο για ριζικές ανατροπές που θα τεθούν σε εφαρμογή από το...
2014, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σε αίθουσα του υπουργείου στο Μαρούσι, ενώ το προς ψήφιση νομοσχέδιο, υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα δάσκαλοι, καθηγητές και μαθητές.


Σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου, καταργούνται οι πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ οι μαθητές που θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν μία γεύση από το αμερικανικό πρότυπο εξετάσεων είναι όσοι φοιτούν φέτος στη Γ΄Γυμνασίου.


Η κ. Διαμαντοπούλου παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές αλλαγές, ενώ σημείωσε ότι η ουσιαστική καινοτομία είναι "ότι οι μαθητές θα επιλέγουν το πανεπιστήμιο της αρεσκείας τους και το πανεπιστήμιο αντίστοιχα θα είναι αυτό που θα έχει το βασικό λόγο στην επιλογή αυτών. Οι υποψήφιοι θα εισάγονται στη σχολή άνευ εξετάσεων. Και αφού οι υποψήφιοι παρακολουθήσουν ένα προκαταρκτικό εξάμηνο σπουδών, θα έχουν έπειτα τη δυνατότητα να δώσουν εξετάσεις. Από τις επιδόσεις τους, θα εξαρτηθεί η παραμονή τους ή όχι στο εκάστοτε ίδρυμα".


Το νέο σύστημα εισαγωγής στην τριτοβάθμια συνοψίζεται στα εξής:


* Η αξιολόγηση υποψήφιων για την εισαγωγή τους σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν θα βασίζεται μόνο στους βαθμούς του λυκείου (αν και φυσικά είναι απαραίτητο το απολυτήριο λυκείου).


* Τις πανελλαδικές θα αντικαταστήσει τo SAT (Scholastic Aptitude Τest), το οποίο θα δίνεται στο πρώτο εξάμηνο του πανεπιστημίου, ενώ τα θέματα θα επιλέγουν καθηγητές των ιδρυμάτων και όχι οι σχολικές επιτροπές. Οι υποψήφιοι θα έχουν ήδη παρακολουθήσει ένα εξάμηνο με μαθήματα γενικών γνώσεων.


Πρόκειται για μία εξέταση πολλαπλής επιλογής που στόχο έχει να προβλέψει τη βαθμολογία του εξεταζόμενου κατά το πρώτο πανεπιστημιακό έτος φοίτησης. Ωστόσο, το τεστ περιλαμβάνει και ερωτήσεις σχετικά με την ειδικότητα που έχει επιλέξει ο υποψήφιος φοιτητής.


Θα έχει διάρκεια τρεις ώρες και θα αποτελείται από προφορικά και γραπτά σε μία κλίμακα βαθμολογίας από 200 έως 800. Η ανώτερη βαθμολογία είναι 1.600. Το τεστ αυτό καταμετρά το επίπεδο γνώσης των διαγωνιζομένων πάνω σε συγκεκριμένες θεματικές ενότητες, όπως η ευρωπαϊκή ιστορία, χημεία, έκθεση, γραμματική κ.λπ. Άρα, ο υποψήφιος θα πρέπει να προετοιμαστεί για να δώσει μία εξέταση SAT για να μπορέσει να γίνει δεκτός στο πανεπιστήμιο και να συνεχίσει τις σπουδές του.


* Αν κάποιος πετύχει υψηλές βαθμολογίες στο τεστ, παραμένει στο πανεπιστήμιο και συνεχίζει
Το ακαδημαϊκό έτος ξεκινά το Σεπτέμβριο και δουλεύει με το σύστημα των εξαμήνων. Οι περίοδοι θα εξακολουθούν να χωρίζονται ως εξής:


Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος που λέγεται και Fall semester (χειμερινό εξάμηνο)
Φεβρουάριος - Ιούνιος που λέγεται και Spring Semester (εαρινό εξάμηνο)


Θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει το νομοσχέδιο στους κόλπους της πανεπιστημιακής κοινότητας, καθώς οι ακαδημαϊκοί καθηγητές κάνουν λόγο για "μέτρα που δεν ανταποκρίνονται στην ελληνική πραγματικότητα" και σημειώνουν ότι "θα υπάρξει δραματική αύξηση των εισαχθέντων. Κάτι που τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν μπορούν να αντέξουν, ενώ τα μέτρα θα ζημιώσουν και τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιφέρειας".





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...