Η φράση "οι Έλληνες είναι βουτηγμένοι στα σκατά" προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στην Ελλάδα. Είναι όμως πολύ πιθανό ο σάλος να οφείλεται απλώς στο ότι χαθήκαμε στη μετάφραση. Δείτε το γιατί ...
Σε λάθος απόδοση των δηλώσεων του Ντομινίκ Στρος Καν είναι πιθανό να οφείλεται ο σάλος που προκλήθηκε στην Ελλάδα. Την Τετάρτη ήρθε στο φως της δημοσιότητας μέρος των δηλώσεών του σε ντοκιμαντέρ του Canal +, που θα μεταδοθεί την Κυριακή 13/03.
Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, φέρεται να δήλωσε ότι "Οι Έλληνες είναι βουτηγμένοι στα σκατά και μάλιστα πολύ βαθιά", διαπιστώνοντας πως μαγείρεψαν τα στοιχεία και δεν πληρώνουν φόρους. Όπως ήταν φυσικό ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα και έντονες συζητήσεις στο διαδίκτυο. Ωστόσο σε συζήτηση που έγινε στο Buzz, o χρήστης Ρογήρος, έδωσε μια εξήγηση που είναι πιθανό να πλησιάζει περισσότερο στην πραγματικότητα.
Συγκεκριμένα ο Ρογήρος, ο οποίος είναι ιστορικός και άριστος γνώστης της γαλλικής γλώσσας αναφέρει απαντώντας σε άλλους σχολιαστές:
"Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη μετάφραση ιδιωματικών φράσεων, ειδικά όταν δεν γνωρίζουμε καλά μια γλώσσα. Εν προκειμένω έχουμε κατ΄ ουσίαν μεταφραστικό σφάλμα, διότι η γαλλική φράση “etre dans la merde” που χρησιμοποίησε ο Στρος-Καν δεν εμπεριέχει καταρχήν απαξιωτικό χαρακτηρισμό για το υποκείμενο, αλλά χαρακτηρίζει την περιγραφόμενη κατάσταση. Σύμφωνα με το Petit Robert σημαίνει “situation facheuse, inextricable“, δηλ. εν προκειμένω “Οι Έλληνες βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση”, “τραγική”, “η κατάστασή τους είναι γάμ... τα” αν προτιμάτε κάτι πιο αθυρόστομο".
Επομένως ο Στρος-Καν χρησιμοποίησε τη συγκεκριμένη φράση, χωρίς όμως να τη συνδέει με την ηθική των Ελλήνων, αλλά κυρίως με την κατάσταση στην οποία έχουμε περιέλθει, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα. Η παραγωγή του τηλεοπτικού δικτύου Canal+ έχει τίτλο "Ένας χρόνος με τον Ντομινίκ Στρος Καν-Στην Καρδιά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου" και για τη δημιουργία του, δύο δημοσιογράφοι έγιναν η σκιά του Mr ΔΝΤ για ένα χρόνο, ακολουθώντας και παρακολουθώντας τον σε απλές, καθημερινές, στιγμές, εντός ή εκτός του υπερπολυτελούς σπιτιού του.
Στο τελικό µοντάζ του ντοκιµαντέρ αφαιρέθηκαν οι δηλώσεις του επικεφαλής του ΔΝΤ σχετικά µε τις τηλεφωνικές επαφές που είχε τον Δεκέµβριοτου 2009 µε τον Γιώργο Παπανδρέου, καθώς όπως διευκρίνισαν άνθρωποι της παραγωγής, μιλώντας στα "Νέα" , ζητήθηκε από εκπροσώπους του ΔΝΤ να κοπούν, ώστε να δοθεί έµφαση στη ζωή και το έργο του Στρος-Καν και όχι στην Ελλάδα.